Tom's Hardwaren CPU-arkkitehtuurivertailu: 15 prosessoria, yksi ydin ja 3 GHz

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 1 kommentti

Modernit tuplaydinprosessorit: AMD Regor ja Intel ClarkdaleAMD Regor, 45 nm (Athlon II X2 260, Rev. C3)Regor on AMD:n nykyisten tuplaydinprosessoreiden koodinimi. Se valmistetaan samalla 45 nm SOI-prosessilla kuin yhtiön nopeammat ja usemapiytimisetkin prosessorimallit.

Athlon X2 260 sisältää 1 MB L2-välimuistia ydintä kohden, mutta tämän sarjan prosessoreista on jätetty kokonaan pois L3-välimuisti. Testiin valittu malli toimii normaalisti 3,2 GHz:n taajuudella, mutta kellotaajuus saatiin tiputettua tasan 3 GHz:n madaltamalla kertoimia.

Kaksiytimisten mallien lisäksi AMD tarjoaa myös Athlon II X3 ja X4 prosessoreita, jotka ovat teknisesti identtisiä ja niiden ytimet perustuvat samaan tekniikkaan. Koska useampiytimiset mallit ovat suorituskyvyltään vastaavia (ja me otamme käyttöön vain yhden ytimen), ei ole tarpeen testata erikseen kolmiytimistä Ranaa ja neliytimistä Propusta.

Intel Clarkdale, 32 nm (Core i5-661, Core i5-530, Rev. C2)Clarkdale-pohjaiset 32 nm tekniikalla valmistetut prosessorit ovat Intelin ensimmäiset mallit, joissa näytönohjain on rakennettu prosessoriydinten kanssa samaan pakettiin. Kyseessä on silti kaksi erillistä sirua samalla alustalla. Yhdelle 45 nm prosessilla valmistetulle sirulle on rakennettu näytönohjain, muistiohjain sekä PCI Express -ohjain. Toinen 32 nm prosessilla valmistettu siru sisältää molemmat prosessoriytimet.
Turbo Boost ja SpeedStep otetaan pois käytöstä, jotta Core i5-661 ja Core i3-530 saadaan pyörimään tasaisella 3 GHz:n kellotaajuudella. Näiden mallien tapauksessa tasan 3 GHz:n kellotaajuutta ei saada käyttöön ilman peruskellotaajuuden säätämistä, joten testit ajetaan prosessoreiden toimiessa 2,93 GHz:n kellotaajuudella (133 MHz x 22).

kommentti 1

Anonymous UserKommentoi artikkelia