Testissä: joko tehotabletti päihittää kevyen kannettavan?

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 4 kommenttia

Samsung Series 9 Ultrabook


Perinteisempien läppäreiden edustajana vertailussa toimii Samsungin Series 9 Ultrabook.


Testiin saapui 13,3 tuuman versio Samsungin Ultrabook-sarjan lippulaivamallista. Sen näytön resoluutio on sama kuin 11,6 tuuman tablet-verrokissa eli 1920x1080 pikseliä. Toisin kuin Ultrabookien tuorein sukupolvi, Series 9 ei sisällä kosketusnäyttöä.

Series 9 Ultrabookin kuori on kauttaaltaan alumiinia. Ohuesta kannettavasta on karsittu liittimet aivan minimiin. Laitteen vasemmassa reunassa on virtaliitin, yksi USB 3.0 -liitäntä ja micro-HDMI-liitäntä toista näyttöä varten. Oikeassa reunassa taas on USB 2.0 -liitin, kuuloke- ja mikrofoniliitäntä sekä erillisen adapterin vaativa VGA-liitäntä. Lisäksi oikealle on sijoitettu 4-in-1-muistikortinlukija. Pahin puute laitteen liitännöissä on SIM-korttipaikka, joka olisi looginen jatke ultramobiiliksi tarkoitettuun työjuhtaan.

Ultrabookin sisuksissa on Intelin Core i5-3337U -prosessori, joka eroaa tablet-verrokista vain marginaalisesti. Sen kahden ytimen peruskellotaajuus on 1,8 GHz ja Turbo-taajuus 2,7 GHz.

Näppäimistössä on hyvä kirjoitustuntuma. Napit tarjoavat sormille kevyttä vastusta ja näppäimistö on kohtalaisen jämäkkä. Kosketuslevy on reilun kokoinen ja miellyttävä käyttää.

Kannettavan fyysiset mitat ovat 313,8 x 218,5 x 12,9 mm ja painoa on vain 1,16 kiloa.

Series 9 Ultrabook on hinnoiteltu noin 1300 euroon 128 gigatavun SSD-asemalla varustettuna.

kommenttia 4

hannibal_pjv

Kiinnostava artikkeli, vaatisi vain luultavasti enemmän laitteita vertailuun, sillä kuten artikkelissa itsessäänkin mainittiin. Hybriditäppäreiden erot keskenään ovat melkoisen isoja. Sitten kun tuo täppäriosa yksinään alkaa olle siellä puolen kilon luokkaa, niin sitten hypridiominaisuudeksin suhteessa parenevat. On tulossa malleja, joissa telakka paitsi lisää näppäimistän, niin se lisää myös tehoja akkulisäyksen ohessa.

tataka

nyt kun tulee haswell joka lisää akunkestoa riittäväksi niin itseäni ainakin kiinnostaa dellin xps 12 i5 4200u prossulla. hinta 1200 dollaria eli jos on 1200 euroa niin paljon halvempi kuin tämäntestin laitteet. tosin tablettikäyttö on huonompi koska paino ja paksuus sekä isompi näyttö.

sonyn duo 13 ei itseäni ainakaan saanut innostettua, toivonmukaan acer julkaisisi jonkun hybridin ja asus myös ja että ne tulisi suomeenkin ensi kuun puoleenväliin mennessä(dell sanonut että suurimmille markkinoille tulee myyntiin 9. heinäkuuta, saa tosin nähdä koska suomeen, jossain luki että ensi viikolla tulee ennakkotilattavaksi)

ja loppuvuoden puolella tulee y sarjan hybridejä jotka on ohuempia ja kevyempiä, mutta teho on 20-40% vähemmän ja jos throttlaa paljon niin raskaassa käytössä teho voi olla jopa puolet vs u sarja....

Redaktori

Nämä uudet laitteet ovat huikeita. Mietityttää noissa "katkaistavan saranan" laitteissa se, että miten paljon akkukokoa ja -kestoa voidaan kasvattaa. Tässä on kaksi hyvää puolta: Jos akku ja täppäri-osa saavat olla painavia, voi niihin lykätä raskasta akkua vaikka miten. Telakan paino tuo lisäksi painopistettä kohti käyttäjää, eikä kone kippaa taakse niin helposti. Jos ne saavat olla kevyitä, on laite mukavempi kantaa mukana ja käyttää.
Huolettaa tuo saranan kesto, koska liikkuvat osat ovat kuluvia osia ja tuo varmaan rikkoutuu paketissa ensimmäisenä. Eihän siitä toimintakyky katoa, mutta osa laitteesta muuttuu romuraudaksi. Toisaalta niinhän vanhat läppäritkin kahlehditaan elinkaaren loppuvaiheessa virtajohtoon kun akku ei enää varaa mitään. Seuraava läppäri voisi olla siinä.

perhana

Eli johtopäätelmänä voidaan sanoa että Samsung Ativ ei painonsa ja hintansa, ja myös ruman ulkonäkönsä, johdosta sovellu korvaamaan kevyttä kannettavaa, mutta Microsoftin Surface Pro kevyempänä, edullisempana, ja hyvin muotoiltuna, kylläkin tähän soveltuu

Kommentoi artikkelia