Testissä: joko tehotabletti päihittää kevyen kannettavan?

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 4 kommenttia

Samsung Ativ Smart PC Pro


Ativ Smart PC Pro on ulkoiselta olemukseltaan tyypillinen tehokkaampi Windows 8 Pro -tabletti. Ulkoasussa ei ole erityistä kehumista, joskaan ei suurempaa vikaakaan. Etupuoleltaan laite on musta suorakulmio, jonka alareunassa on erillinen fyysinen Windows-näppäin ja yläreunassa kameran aukko sekä valmistajan logo. Näytön molemmilla sivuilla sijaitsevat kaiuttimet, joiden äänen laatu ja taso on kohtalainen.


Näppäimet ja liittimet on sijoitettu tabletin sivuille. Oikeasta reunasta löytyy äänenvoimakkuuden säädin ja micro-HDMI-liitäntä, ylhäällä on virtaliitin, kuuloke- ja mikrofoniliitäntä, näytön pyörityksen lukitus, täysikokoinen USB 3.0 -liitin, micro-SD-korttipaikka ja micro-SIM-korttipaika. Alareunassa on liitäntä telakkaa varten.

Reunoja ja takakuorta koristavat myös useammat tuuletusritilät, joista laite puhaltaa ilmaa kun prosessori tarvitsee jäähdytystä. Jäähdytykselle onkin tehtävästä riippuen todella tarvetta, sillä Smart PC Pron sisuksista löytyy tehokas kaksiytiminen Intelin Core i5-3317U -prosessori, joka toimii normaalisti 1,7 GHz:n taajuudella ja Turbo-tilassa jopa 2,6 Ghz:n taajuudella. Sama prosessori löytyy myös Microsoftin omasta Surface Pro -tabletista.

Näytön koko on 11,6 tuumaa ja resoluutio on 1920x1080 pikseliä. Pikselitiheys on siis riittävä moneen käyttöön.

Ativ Smart PC Pron sisuksiin on ahdettu normaalin läppärin verran komponentteja ja tehokas prosessori ja siksi laite on huomattavasti perinteisiä tabletteja paksumpi. Sen fyysiset mitat ovat 304 x 189,4 x 11,89 mm ja painoa on 884 grammaa (tuoreimman sukupolven iPad painaa 662 grammaa ja on 9,4 milliä paksu).


Koska kyseessä on hybridilaite, telakka on tärkeä osa pakettia. Näppäimistö vastaa kooltaan ja asettelultaan normaaleita 11 tuuman kokoisia läppäreitä. Kirjoitustuntuma on kohtalainen, mutta erityisen tukevaksi näppäimistöä ei voi väittää vaan painamalla koko pinta painuu kaarelle. Kosketuslevy toimii kohtalaisesti ja se tukee myös monikosketusta.

Telakasta löytyy tabletin reunoissa olevien liitäntöjen lisäksi vielä kaksi USB 2.0 -paikkaa ja vaihtoehtoinen sijoituspaikka virtajohdolle, mutta telakka ei sisällä erillistä akkua. Telakka kasvattaa yhdistelmän paksuutta aina 21,9 millimetriin ja yhteispaino on 1,6 kilogrammaa.

Koko komeuden hinnaksi tulee noin 1500 euroa 128 gigatavun tallennustilalla.

kommenttia 4

hannibal_pjv

Kiinnostava artikkeli, vaatisi vain luultavasti enemmän laitteita vertailuun, sillä kuten artikkelissa itsessäänkin mainittiin. Hybriditäppäreiden erot keskenään ovat melkoisen isoja. Sitten kun tuo täppäriosa yksinään alkaa olle siellä puolen kilon luokkaa, niin sitten hypridiominaisuudeksin suhteessa parenevat. On tulossa malleja, joissa telakka paitsi lisää näppäimistän, niin se lisää myös tehoja akkulisäyksen ohessa.

tataka

nyt kun tulee haswell joka lisää akunkestoa riittäväksi niin itseäni ainakin kiinnostaa dellin xps 12 i5 4200u prossulla. hinta 1200 dollaria eli jos on 1200 euroa niin paljon halvempi kuin tämäntestin laitteet. tosin tablettikäyttö on huonompi koska paino ja paksuus sekä isompi näyttö.

sonyn duo 13 ei itseäni ainakaan saanut innostettua, toivonmukaan acer julkaisisi jonkun hybridin ja asus myös ja että ne tulisi suomeenkin ensi kuun puoleenväliin mennessä(dell sanonut että suurimmille markkinoille tulee myyntiin 9. heinäkuuta, saa tosin nähdä koska suomeen, jossain luki että ensi viikolla tulee ennakkotilattavaksi)

ja loppuvuoden puolella tulee y sarjan hybridejä jotka on ohuempia ja kevyempiä, mutta teho on 20-40% vähemmän ja jos throttlaa paljon niin raskaassa käytössä teho voi olla jopa puolet vs u sarja....

Redaktori

Nämä uudet laitteet ovat huikeita. Mietityttää noissa "katkaistavan saranan" laitteissa se, että miten paljon akkukokoa ja -kestoa voidaan kasvattaa. Tässä on kaksi hyvää puolta: Jos akku ja täppäri-osa saavat olla painavia, voi niihin lykätä raskasta akkua vaikka miten. Telakan paino tuo lisäksi painopistettä kohti käyttäjää, eikä kone kippaa taakse niin helposti. Jos ne saavat olla kevyitä, on laite mukavempi kantaa mukana ja käyttää.
Huolettaa tuo saranan kesto, koska liikkuvat osat ovat kuluvia osia ja tuo varmaan rikkoutuu paketissa ensimmäisenä. Eihän siitä toimintakyky katoa, mutta osa laitteesta muuttuu romuraudaksi. Toisaalta niinhän vanhat läppäritkin kahlehditaan elinkaaren loppuvaiheessa virtajohtoon kun akku ei enää varaa mitään. Seuraava läppäri voisi olla siinä.

perhana

Eli johtopäätelmänä voidaan sanoa että Samsung Ativ ei painonsa ja hintansa, ja myös ruman ulkonäkönsä, johdosta sovellu korvaamaan kevyttä kannettavaa, mutta Microsoftin Surface Pro kevyempänä, edullisempana, ja hyvin muotoiltuna, kylläkin tähän soveltuu

Kommentoi artikkelia