Testissä: joko tehotabletti päihittää kevyen kannettavan?

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 4 kommenttia

Windows 8:n julkaisun jälkeen laitevalmistajat ovat hyödyntäneet uuden kosketusta tukevan Windows-version ominaisuuksia julkaisemalla joukon tabletteja, kosketusta tukevia läppäreitä tai niiden väliin sijoittuvia hybridilaitteita. Hybridi voi tarkoittaa joko tablettia, joka telakoituu erilliseen näppäimistöön tai läppäriä, jossa näppäimistö taipuu kokonaan laitteen taakse jättäen kosketusnäytön helposti saataville.

Microsoftin Windows 8 -järjestelmästä on olemassa kahta eri versiota, joista Windows RT on tarkoitettu halvempiin tabletteihin ja jossa toimivat vain uudet Windows 8 -tyyliset sovellukset. Varsinainen Windows 8 -käyttöjärjestelmä taas sisältää uuden kosketuskäyttöliittymän lisäksi myös perinteisen Windows-työpöydän, jossa tutut ohjelmat toimivat ongelmitta.

Täysimittaiseen Windows 8 -järjestelmäänkin perustuvat tabletit ja hybridit voidaan oikeastaan jakaa vielä kahteen eri kategoriaan. Halvemmissa laitteissa käytetään Intelin Atom-prosessoreita, joiden teho riittää kevyempään toimistotyöskentelyyn, mutta joita ei voi suositella enemmän suorituskykyä kaipaavalle tehokäyttäjälle. Tarjolla on kuitenkin myös tehokkaampia (ja sitä myöten melkoisesti hintavampia) tabletteja, jotka eivät häviä suorituskykynsä puolesta edes kalliimmalle kannettavalle.


Yleisin välimallin laitteiden kategoria on selvästi tabletin muotoinen laite, joka voidaan liittää näppäimistötelakkaan. Telakka tai muu kunnollinen näppäimistö onkin käytännössä pakollinen lisä, jos tehokasta tablettia haluaa hyödyntää muutoinkin kun nettiselailussa kosketusnäytön avulla. Kosketusoptimoinneista huolimatta Windows 8:n työpöytä ei ole sormella tökittynä juuri sen käyttäjäystävällisempi kuin aiemmatkaan versiot ja kirjoittaminen on joka tapauksessa huomattavasti miellyttävämpää fyysisellä näppäimistöllä kuin kosketusnäytön virtuaalisella näppäimistöllä.

Ainakin ajatuksen tasolla tabletista kannettavaksi muuttuva tehokas tietokone vaikuttaa loistavalta kapistukselta. Sama laite taipuu netin, Facebookin ja Twitterin selailuun bussissa istuessa ja töihin päästessä tabletin voi telakoida näppäimistöön eikä työtehosta tarvitse tinkiä.

Halusimme testata, joko kalliimman pään hybridilaite olisi liikkuvan työntekijän kannalta paras ja monipuolisin ratkaisu kaikkiin tietokoneen käyttötarpeisiin. Saimme Samsungilta testiin Ativ Smart PC Pro -tabletin sekä Samsung 9 Series -kannettavan, joka perinteisenä läppärinä saa kunnian toimia hybriditabletin vertailukohtana.

kommenttia 4

hannibal_pjv

Kiinnostava artikkeli, vaatisi vain luultavasti enemmän laitteita vertailuun, sillä kuten artikkelissa itsessäänkin mainittiin. Hybriditäppäreiden erot keskenään ovat melkoisen isoja. Sitten kun tuo täppäriosa yksinään alkaa olle siellä puolen kilon luokkaa, niin sitten hypridiominaisuudeksin suhteessa parenevat. On tulossa malleja, joissa telakka paitsi lisää näppäimistän, niin se lisää myös tehoja akkulisäyksen ohessa.

tataka

nyt kun tulee haswell joka lisää akunkestoa riittäväksi niin itseäni ainakin kiinnostaa dellin xps 12 i5 4200u prossulla. hinta 1200 dollaria eli jos on 1200 euroa niin paljon halvempi kuin tämäntestin laitteet. tosin tablettikäyttö on huonompi koska paino ja paksuus sekä isompi näyttö.

sonyn duo 13 ei itseäni ainakaan saanut innostettua, toivonmukaan acer julkaisisi jonkun hybridin ja asus myös ja että ne tulisi suomeenkin ensi kuun puoleenväliin mennessä(dell sanonut että suurimmille markkinoille tulee myyntiin 9. heinäkuuta, saa tosin nähdä koska suomeen, jossain luki että ensi viikolla tulee ennakkotilattavaksi)

ja loppuvuoden puolella tulee y sarjan hybridejä jotka on ohuempia ja kevyempiä, mutta teho on 20-40% vähemmän ja jos throttlaa paljon niin raskaassa käytössä teho voi olla jopa puolet vs u sarja....

Redaktori

Nämä uudet laitteet ovat huikeita. Mietityttää noissa "katkaistavan saranan" laitteissa se, että miten paljon akkukokoa ja -kestoa voidaan kasvattaa. Tässä on kaksi hyvää puolta: Jos akku ja täppäri-osa saavat olla painavia, voi niihin lykätä raskasta akkua vaikka miten. Telakan paino tuo lisäksi painopistettä kohti käyttäjää, eikä kone kippaa taakse niin helposti. Jos ne saavat olla kevyitä, on laite mukavempi kantaa mukana ja käyttää.
Huolettaa tuo saranan kesto, koska liikkuvat osat ovat kuluvia osia ja tuo varmaan rikkoutuu paketissa ensimmäisenä. Eihän siitä toimintakyky katoa, mutta osa laitteesta muuttuu romuraudaksi. Toisaalta niinhän vanhat läppäritkin kahlehditaan elinkaaren loppuvaiheessa virtajohtoon kun akku ei enää varaa mitään. Seuraava läppäri voisi olla siinä.

perhana

Eli johtopäätelmänä voidaan sanoa että Samsung Ativ ei painonsa ja hintansa, ja myös ruman ulkonäkönsä, johdosta sovellu korvaamaan kevyttä kannettavaa, mutta Microsoftin Surface Pro kevyempänä, edullisempana, ja hyvin muotoiltuna, kylläkin tähän soveltuu

Kommentoi artikkelia