Testissä Microsoft Surface Pro: Tuhannen euron steroiditabletti

Artikkelin kirjoittaja: Matti Robinson | 4 kommenttia

Suorituskyky ja akku


Kuten mainittua, löytyy Surface Prosta Intelin Core i5 -suoritin, jollaisia löytyy myös kilpailijoiden arvokkaammista Windows 8 -tableteista. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi aiemmin testissä olleeseen Latitude 10:een -- ja sen Atom-suorittimeen -- eroa suorituskyvyssä on huomattavasti. Vaikka Atom-suorittimet pystyvät pyörittämään vaivatta Windows 8:aa, ei niiden suorituskyky riitä vaativampaan käyttöön.

Suorituskyky Core i5 -suorittimella on erittäin hyvää tasoa, mutta samaa ei voida sanoa näytönohjaimesta, joka on samanhintaisia läppäreitä heikompaa tasoa. Tosin, ehkei Surfacen kaltaista laitetta ole tarkoitettukaan Crysiksen pelaamiseen. Neljä gigatavua RAM-muistia on niin ikään hyvää tasoa, joskaan liikaa sitä ei ole vaikkapa vaativaan videon tai grafiikan käsittelyyn.

Laitteen 42Wh akku on suurempi kuin RT:ssä, mutta samalla on kasvanut virrankulutus, joten maksimaalista akkukestoa ei voida odottaa. Näin on myös käytännössä ja akku loppuu selvästi helpommin kuin RT-laitteilla.Surface Pron tapauksessa vertailukohtina toimivatkin paremmin esimerkiksi Core i5:llä varustetut läppärit ja Windows 8 -tabletit. Esimerkiksi Full HD -videon toistaminen YouTubesta akun voimalla kestää hieman vähemmän aikaa kuin Samsungin 9-sarjalaisella Ultrabookilla sekä saman valmistajan Smart PC Pro -tabletilla, joka pyörittää niin ikään Windows 8:aa.

WLAN-yhteydellä YouTuben pyörittäminen onnistuu Balanced-moodissa vain hiukan yli kaksi tuntia, joten pidempien matkojen aikana laitetta joutuu helposti lataamaan. Vaikka virransäästö nostaakin akkukestoa, ei laitteella pääse todennäköisesti puoleenkaan vaikkapa uusimman iPadin akun kestosta.

3DMarkissa Surface Pro onnistuu keräämään edellä mainittua Samsungin kaksikkoa paremmat pisteet. Ice Storm -testissä eroa syntyy yllättävänkin paljon. Surface Pro on tasaista kaksikkoa kolmannen edellä. Vaativemmissa Cloud Gate ja Fire Strike -testeissä ero on pienempi, mutta Surface Pron eduksi. Tarkkaa syytä Surfacen parempaan tulokseen en osaa sanoa, sillä speksierot pitäisi olla pienet ja pikemminkin toiseen suuntaan kallellaan.kommenttia 4

Moilane

"Suorituskyky ja akku"
Tuosta jäi ilmeisesti se akkuosio pois.

Siggy

Originally posted by Moilane:
"Suorituskyky ja akku"
Tuosta jäi ilmeisesti se akkuosio pois.
Pitää osaksi paikkansa, kuvatagi oli auki, joka pudotti osan tekstistä pois. Korjattu ja lisätty tekstiä.

Matti Vähäkainu
Staff member

WereCatf

Quote:
Suoritin on Intel Core i5-3317U, jonka neljä ydintä
Kaksi ydintä. Säikeet ja ytimet eivät ole sama asia.

Siggy

Originally posted by WereCatf:
Quote:
Suoritin on Intel Core i5-3317U, jonka neljä ydintä
Kaksi ydintä. Säikeet ja ytimet eivät ole sama asia.
Juu, tuplaydin on tosiaan kyseessä.

Matti Vähäkainu
Staff member

Kommentoi artikkelia