Testissä Microsoft Surface Pro: Tuhannen euron steroiditabletti

Artikkelin kirjoittaja: Matti Robinson | 4 kommenttia

Muotoilu ja lisälaitteet


Surface RT:stä tuttu muotokieli on varsin viimeistellyn oloinen. Magnesiumseoksesta valmistettu kuori vaikuttaa hyvin paljon alumiinilta, mutta on ehkä hieman pehmeämmän tuntuinen käteen.

Suorittimien vaatimuksesta Surface Pron kylkien yläosassa kiertää tuulettimille ja stereokaiuttimille varattu ritilä. Alaosasta löytyy puolestaan Surface-tabletille ominainen jalusta.

Laitteen Windows-näppäin on kosketusherkkä, mikä pitää koko laitteen etuosan siistinä, yhtenäisenä lasina. Sekä oikealta laidalta löytyvä latausliitin että näppäimistölle tarkoitettu alaosan telakkaliitin ovat varustettu magneeteilla helpompaa liittämistä silmällä pitäen. Erityisen vahva magneetti löytyy näppäimistöliittimestä, joka ikään kuin imaisee liittimet vahvasti kiinni. Kuten Microsoft demonstroi, on tablettia mahdollista vaikkapa roikottaa näppämistöstä.Erityismaininnan laitteen rakenteesta ja muotoilusta saakin Touch Cover -näppäimistö. Täydellä QWERTYllä ja kosketusalustalla varustettu näppäimistö on yhtä ohut kuin useat tabletin suojakuoret, mutta toimii yllättävänkin hyvin kirjoittamisessa. Lisäksi Touch Coverin voi kääntää laitteen selkäpuolelle, jolloin näppäimet lukittuvat eikä virhepainalluksista tarvitse huolehtia.

Näppäilynopeus ei edes parhaassa asennossa millään yllä hyvän, oikean näppäimistön tasolle, mutta se nyt on varmaan sanomattakin selvää. Yllättävän lähelle sillä kuitenkin pääsee, jos laite on asetettu pöydälle. Varmasti pienellä totuttelulla pääsee noin kolmannesta tai neljännestä pienempään nopeuteen kuin tavanomaisella näppäimistöllä.Laitteen mukana toimitetaan myös Wacomin tekniikalla varustettu stylus-kynä. Kynässä on kyljessä latausliittimeen sopiva magneetti, jolla kynä kiinnittyy tiukasti tabletin kylkeen.

Tabletin sylissä käyttämistä näppäimistön kanssa on arvosteltu, mutta allekirjoittaneesta käyttäminen on varsinaisella näppäimistötelakalla (ja ilman jalustaa) varustettuja Windows 8 -tabletteja mukavempaa. Tämä tosin johtuu pikemminkin muiden valmistajien heikoista ratkaisuista.

Leveä haara-asento ei onnistu jalustan ja tabletin koosta johtuen. Pöydälle laite asettuu jalustaan tukien hyvään asentoon, eikä testin aikana liiemmin tehnyt mieli korjata katselukulmaa, joka ei edes ole mahdollista. Näytön laajat katselukulmat auttavat tässä.Muotoilun ja rakenteen osalta Surface Pro jättää itseasiassa yllättävän vähän toivomisen varaa. Tietysti laite painaa yli kilon suojakuorinäppämistön kanssa, reilu 900 grammaa ilman, ja on tabletiksi paksu (1,3 senttiä), mutta kun tietää x86-arkkitehtuurin tableteihin tuomat realiteetit, vaikuttaa Surface Pro tällä hetkellä hyvältä kilpaileviin Windows 8 -tableteihin verrattuna.

Paksumman sekä painavemman Windows 8 -laitteen ja heiveröisemmän Android/iOS/RT-laitteen välillä ratkaisu on tehtävä käyttötarkoituksen mukaan.

kommenttia 4

Moilane

"Suorituskyky ja akku"
Tuosta jäi ilmeisesti se akkuosio pois.

Siggy

Originally posted by Moilane:
"Suorituskyky ja akku"
Tuosta jäi ilmeisesti se akkuosio pois.
Pitää osaksi paikkansa, kuvatagi oli auki, joka pudotti osan tekstistä pois. Korjattu ja lisätty tekstiä.

Matti Vähäkainu
Staff member

WereCatf

Quote:
Suoritin on Intel Core i5-3317U, jonka neljä ydintä
Kaksi ydintä. Säikeet ja ytimet eivät ole sama asia.

Siggy

Originally posted by WereCatf:
Quote:
Suoritin on Intel Core i5-3317U, jonka neljä ydintä
Kaksi ydintä. Säikeet ja ytimet eivät ole sama asia.
Juu, tuplaydin on tosiaan kyseessä.

Matti Vähäkainu
Staff member

Kommentoi artikkelia