Testissä ASUS Zenbook Prime UX32VD – Ultrabook Nvidian näytönohjaimella

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 3 kommenttia

Komponentit ja niiden vaihdettavuusUX32VD käyttää Intelin kolmannen sukupolven Ivy Bridge –suoritinta. Asuksen mukaan tarjolla on kaksi mallia, Core i5 ja Core i7 –suorittimilla. Testikannettavassa oli Core i7-3517U, joka on tällä hetkellä nopein 17W ULV-suoritin. Suorittimen peruskellotaajuus on 1,9 GHz ja Turbo boost 3,0 GHz.

Asuksen kannettava tulee yhdellä 4 Gt DDR3 1333 MHz muistikammalla varustettuna. Kampa on myös vaihdettavissa suurempaan, mikä on ehdoton etu UX32VD:lle, sillä hyvin harva ultrabook mahdollistaa komponenttien vaihtamisen.

Siinä missä kalliimpi UX31A käyttää pelkästään SSD-levyyn perustuvaa tallennusta, UX32VD turvautuu halvempaan hybridiratkaisuun. Asuksen mukaan kannettavassa on 500 Gt 5400 RPM kiintolevy sekä 24 Gt SSD, joka toimii välimuistina kiintolevylle. Käyttöjärjestelmä hoitaa käytetyimmät tiedostot SSD:lle, joten koneen pitäisi pysyä pelkkää mekaanista kiintolevyä nopeampana.Lähempää tarkasteltuna UX32VD:n sisältä löytyy Hitachin 500 Gt Travelstar Z5K500 –kiintolevy, ja Sandiskin 32 Gt i100 SSD.

Hybridiratkaisussa kannattaa ottaa huomioon, että SSD on täytyttävä ensin oikealla datalla, jotta siitä olisi hyötyä käyttöjärjestelmän nopeuttamisessa. Kannettavaa käyttöön otettaessa mekaanista kiintolevyä käytetään enemmän, ja vasta useamman uudelleenkäynnistyksen jälkeen välimuistina toimiva SSD osoittaa arvonsa.

Myös mekaaninen kiintolevy on vaihdettavissa käyttäjän toimesta. Useimmat todennäköisesti haluavat vaihtaa tähän ajan mittaan uuden korkeamman kapasiteetin SSD-levyn. Vaihto-operaatiota suoritettaessa kannattaa otta huomioon, että SSD:n on oltava paksuudeltaan korkeintaan 7 mm. Paksumpia SSD-asemia voi myös yrittää purkaa ja näin saada ne mahtumaan UX32VD:n sisälle. Kannettavan purkamista varten tarvitaan vain riittävän pienellä Torx-päällä varustettu ruuvimeisseli. Siinä missä muistin vaihto onnistuu vaivatta, kiintolevyä vaihtaessa myös akku on irroitettava ensin paikoiltaan.

Asus UX32VD:n yksi tärkeimmistä ominaisuuksista näytön ja komponenttien päivitettävyyden lisäksi on sen erillisnäytönohjain. Nvidian GT 620M ei ole suoraan sanottuna pelinäytönohjain, mutta se tarjoaa joka tapauksessa enemmän suorituskykyä kuin Intelin integroitu HD Graphics 4000, ja ennen kaikkea sen ajurituki on eri luokkaa. Nvidian näytönohjain mahdollistaa monien uudempienkin pelien pelaamisen jopa näytön natiiviresoluutiolla, jos vain on valmis karsimaan muista kuvanlaatuasetuksista.

Mukana on myös HD-webkamera, joka ajoi asiansa videokonferenssin ajan. Mukana tullut webkameraa hyödyntävä Asus Lifeframe-sovellus ei kuitenkaan vakuuttanut webkameralla nauhoittaessa, vaan jätti inisevän taustaäänen videolle.

kommenttia 3

hannibal_pjv

No mutta! Tämähän on erinomainen ultrabookiksi...
Tekisivät tästä vielä snadisti isomman sellaisen 1.6 -1.8 kiloisen ja laittaisivat kunnon akun ja vähän hiljaisemman tuulettimen, niin eipä voisi paljon muuta toivoa. (No ehkä pikkaisen lisää tuota GPU nopeutta...)

Yuhaka

Miten tuo kovalevyn vaihtaminen noin käytännössä kun siellä on se pikkunen sd kaverina. Jos noin yleisesti nakkaa jonku helekutin noppeen ison sd:n tilalle niin saako sen pienen sd kovon tuolta nätisti vekeen ilman että tarvii miettiä että pelaako pelkästään isommalla sd:llä?

Toinen juttu mikä kävi mielessä on että kun joissain testeissä tuota on lämpenemisestä haukuttu kovastikin. Voisko tuota lämpöongelmaa jotenkin helpottaa?

Yuhaka

Itse itselleni vastaten, kun tuli kone ostettua. Eli SSD:n vaihto onnistuu nätisti. esim samsung 830 128gt menee suoriltaan slottiin kun 7mm paksu on.. yli 7mm levyjä joutuu modaamaan. Vaihdoin SSD:n tuon 500gt levyn tilalle, asensin usbitikulta home premiumin puhtaana läppärin omalla cd keyllä sekä latasin ja asensin asuksen sivuilt n gigan verran ajureita ja vola :) Tuota 32gt SSD levyähän wintöötti ei näe. Mutta pitää kikkailla se vielä jollain ilmeellä esille tuonne niin saa vähän lisästoragea.

Lämpöongelmia ei ainakaan vielä cleanilla installilla ole ollut. Alkuperäisellä kovolla tuntu tuuletin huutavan enemmän.

Kommentoi artikkelia