Testissä ASUS Zenbook Prime UX32VD – Ultrabook Nvidian näytönohjaimella

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 3 kommenttia

Asuksen 2. sukupolven 13” Zenbook ja Zenbook Prime -kannettavatAsus on päättänyt jakaa Zenbook-malliston kahteen osaan tässä sukupolvessa. Tarjolla on ”tavallinen” Zenbook, sekä Zenbook Prime. Tarjolla on myös kahta eri kokoluokkaa, 11” ja 13” näytöllä, mutta tässä artikkelissa keskitymme lähinnä jälkimmäiseen kokoluokkaan.

Asuksen Transformer Prime –tabletista tuttu Prime viittaa laitteen olevan joiltain osin paranneltu versio, ja ultrabookien tapauksessa tässä viitataan kannettavan näyttöön sekä taustavalaistuun näppäimistöön. Kannettavien valmistajia on patisteltu jo vuosia siirtymään laadukkaampiin näyttöpaneeleihin mahdollisimman halpojen TN-paneelien sijaan, ja Asus on ottanut tässä asiassa vihdoin askeleen oikeaan suuntaan.

Prime-mallien ehdoton kohokohta on niiden 1920x1080-resoluution IPS-paneeli. Tarjolla on myös perinteinen Zenbook UX32A heikommalla 1366x768-resoluution TN-paneelilla, ja edellisen sukupolven Core i3-2367U-suorittimella. Kyseinen malli on myös Zenbook-perheen tähän asti halvin 799€ suositushinnallaan, mutta allekirjoittanut ei voi mitenkään suositella tätä mallia, vaan on parempi säästää huomattavasti parempaan Prime-malliin.Halvimpana Prime-mallina toimii 999€ UX32VD Core i5-3317U -suorittimella varustettuna, tai 1099€ hintaan Core i7-3517U –suorittimella varustettu malli, johon myös tässä artikkelissa keskitytään. Kalleimpana mallina toimii 1299€ UX31A, joka seuraa selvimmin alkuperäisen Zenbook UX31E:n jalanjälkiä.

Siinä missä Zenbook-mallisto jakautuu kahtia Zenbookien ja Zenbook Prime –mallien osalta, on Asuksen malleissa nähtävissä selvä ero myös rakenteen, tallennusratkaisun ja näytönohjaimen osalta.

Zenbook Prime UX31A käyttää halvemmista malleista poiketen hieman tiiviimpää runkoa, joka kapenee MacBook Airin tapaan etureunaa kohti. UX32VD-mallisto on sen sijaan hieman kookkaampi, sillä siihen on mahdutettu Intelin suorittimen lisäksi Nvidian näytönohjain sekä vaihdettava kiintolevy. Tämä tekee myös UX32VD ja UX32A –malleista hieman painavampia, mutta 1,45 kiloa ei edelleenkään tee kovin raskasta kannettavaa.

Tämänkertaista artikkelia varten valittiin Asus UX32VD, sillä sen kohtuullinen hinta, kattavat ominaisuudet sekä kiintolevyn ja muistin vaihtomahdollisuus tulevat varmasti kiinnostamaan monia kuluttajia nykyisen Ivy Bridge –sukupolven aikana. Siirrytäänpä siis seuraavaksi tarkastelemaan mitä Asus tarjoaa UX32VD:n mukana.

kommenttia 3

hannibal_pjv

No mutta! Tämähän on erinomainen ultrabookiksi...
Tekisivät tästä vielä snadisti isomman sellaisen 1.6 -1.8 kiloisen ja laittaisivat kunnon akun ja vähän hiljaisemman tuulettimen, niin eipä voisi paljon muuta toivoa. (No ehkä pikkaisen lisää tuota GPU nopeutta...)

Yuhaka

Miten tuo kovalevyn vaihtaminen noin käytännössä kun siellä on se pikkunen sd kaverina. Jos noin yleisesti nakkaa jonku helekutin noppeen ison sd:n tilalle niin saako sen pienen sd kovon tuolta nätisti vekeen ilman että tarvii miettiä että pelaako pelkästään isommalla sd:llä?

Toinen juttu mikä kävi mielessä on että kun joissain testeissä tuota on lämpenemisestä haukuttu kovastikin. Voisko tuota lämpöongelmaa jotenkin helpottaa?

Yuhaka

Itse itselleni vastaten, kun tuli kone ostettua. Eli SSD:n vaihto onnistuu nätisti. esim samsung 830 128gt menee suoriltaan slottiin kun 7mm paksu on.. yli 7mm levyjä joutuu modaamaan. Vaihdoin SSD:n tuon 500gt levyn tilalle, asensin usbitikulta home premiumin puhtaana läppärin omalla cd keyllä sekä latasin ja asensin asuksen sivuilt n gigan verran ajureita ja vola :) Tuota 32gt SSD levyähän wintöötti ei näe. Mutta pitää kikkailla se vielä jollain ilmeellä esille tuonne niin saa vähän lisästoragea.

Lämpöongelmia ei ainakaan vielä cleanilla installilla ole ollut. Alkuperäisellä kovolla tuntu tuuletin huutavan enemmän.

Kommentoi artikkelia