Testissä Asus Transformer Pad TF300T

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

Tekniikka ja yhteydet


Järjestelmäpiiri



Kuten Transformer Primeakin, Transformer Padiä vauhdittaa Nvidian neliytiminen Tegra 3 -järjestelmämikropiiri. Siru ei ole kuitenkaan täsmälleen sama, sillä Primessa on 100 megahertsiä vikkelämpi T30-versio, kun taas Padissä käytetään hitaampaa T30L:ää. Piirit toimivat käytännössä samalla taajuudella jos tablettia käyttää akun varausta hitaammin kuluttavassa Power Saving -tilassa. 100 megahertsin ero koskee Balanced- ja Performance-tiloja.

Vaatimaton ero suoritinpiirissä näkyy käytännössäkin varsin vähän. GeekBenchissä Pad on n. 6-13 prosenttia verkkaisempi kuin Prime. Muistitesteissä edullisempi Pad on suorituskykyisempi, mikä johtuu nopeammasta muistista (1 GB 1333 MHz:n LPDDR3, Primessa: 1 GB 1066 MHz:n LPDDR2). Eroa ei synny paljoa, mutta syntyy kuitenkin.

Grafiikkapiirin eroista emme osaa sanoa, mutta ilmeisesti se on lähes identtinen (taajuutta myöden) Padissa ja Primessa. Sisarsivustomme ei ainakaan pystynyt havaitsemaan suorituskykyeroa (Riptide GP ja Shadowgun).

Liitännät ja yhteydet



Transformer Padistä löytyy keskeisimmät liitännät: miniHDMI, 3,5 millimetrin kuuloke- ja mikrofonipaikka ja microSD-korttipaikka. Tässä suhteessa muutosta Primeen ei ole tapahtunut. Näppäimistötelakka lisää liitäntäkirjoa täysikokoisen USB-paikan (2.0) ja SD-korttipaikan verran.

Jos Transformer Pad on kiinnitetty näppäimistötelakkaan ja haluat siirtää kuvaa HDMI-paikan kautta televisioon, niin Padiä ei saa laittaa kiinni. Näyttö pitää olla ylhäällä. Ongelma ei ole Asuksessa, vaan se on "Androidin ominaisuus".

Langattomien yhteyksien suhteen Transformer Pad tukee Bluetooth v3.0+EDR:ää ja tietysti myös Wi-Fiä. Primen Bluetooth-antenni oli yhteensopiva vanhemman 2.1-version kanssa. Padistä valmistetaan myös 3G-versiota, kuten ensimmäisellä sivulla todettiin. Laite tukee sekä WLAN- että Bluetooth-tetheröintiä, joten Internet-yhteyden voi jakaa muille laitteille näitä langattomia yhteyksiä pitkin.

Padissä on myös GPS. Arvostelujen mukaan se toimii paremmin kuin Primessa, jonka GPS-singaaliongelmat paisuivat niin suuriksi, että Asus joutui tarjoamaan asiakkailleen ilmaista ulkoista donglea signaali vahvistamiseksi. Testissämme GPS-signaali toimi ulkona moitteettomasti, mutta se katosi sisätiloissa (puhelimen GPS toimii sisällä).

Kamera


Transformer Padistä löytyy kahdeksan megapikselin pääkamera sekä 1,2 megapikselin etukamera videopuheluiden soittamista varten. Kamerassa on viidestä elementistä koostuva optiikka, jonka aukkosuhde on f/2.2 (Primessa f/2.4). Pääkameran kenno on taustavalaistu (BSI).

Aukkosuhteen lisäksi LED-salaman puute erottaa Padin Primesta.

Kuvanlaadun suhteen Primessa ja Padissä ei ole juuri eroa, mikä tietysti johtuu siitä, että molempien laitteiden kameratekniikka on olennaisesti sama. Hämärissä olosuhteissa valoa ei pääse tarpeeksi kennolle, minkä takia kuvanlaatukin kärsii. Valoisissa olosuhteisessa päästään kuitenkin ihan kelvollisiin tuloksiin. Laatu on jotakuinkin samaa luokkaa kuin vanhoissa digipokkareissa.





Videokuvaa voi filmata maksimissaan 1080p:n tarkkuudella. Äänitysominaisuuksissa olisi paljon parannettavaa, kuten esimerkkivideosta voi kuulla (sirinä). En ole ainoa, joka on havainnut ongelman. Joillakin virtapiuhan kiinnittäminen on poistanut sirinän videoista, mutta allekirjoittaneen kohdalla tämä ei auttanut.



Näyttö


Asus käyttää Transformer Padissä samaa Hannstarin valmistamaa Super IPS -paneelia, jota se käytti alkuperäisessä Transformerissä ja Transformer Primessa. Koko on siis 10,1 tuumaa ja resoluutio on 1280x800 pikseliä (kuvasuhde on 16:10). Näyttöjen sävytoistoala on käytännössä identtinen edellä mainittujen taulutietokoneiden kesken.

Näytöt eivät ole kuitenkaan täysin samoja, sillä Transformer Primessa käytetään Super IPS+ -teknologiaa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että näytössä on parempi LED-taustavalaistus, minkä takia Primen näytön kirkkaus nousee aina 600 nitsiin asti (kandelaa per neliömetri). Transformer Padissa kirkkaus on maksimissaan 350 nitsiä.

Suuremmasta kirkkaudesta on hyötyä jos tablettia käyttää ulkona. Testaamamme Transformer Padin näytön 350 nitsin kirkkaus kuitenkin riittää mielestäni kohtalaisesti ulkokäyttöön.

Kommentoi artikkelia