Testissä Asus Chromebook C200M

Artikkelin kirjoittaja: Valtteri Ahonen

Näyttö ja suorituskyky

Koska laitetta myydään huokeahkoon hintaan (~350 €), on luonnollista, että kaikki sen komponentit eivät ole viimeistä huutoa. Viimeistellyn kuoren avaaminen paljastaa keskitasoisen LCD-näytön, jonka resoluutio on vaatimattomat 1366 x 768 – juuri se kirottu, josta on alettu päästä eroon. Vaan eipä näytön tarkkuus tässä kokoluokassa vielä inhotukseen asti häiritse, vaikka jättääkin toivomisen varaa. Chromebookien on tarkoitus olla edullisia laitteita eikä niiltä yleensä ottaen ole lupa odottaa markkinoiden katseenkestävimpiä teknisiä tietoja.
Värit ruutu toistaa hyvin, ainakin jos katsoo suoraan edestä tai vain hieman sivulta. Ylhäältä ja alhaalta katsellessa värit hajoavat lähes heti. Kirkkaudessa säätövaraa on melko runsaasti, mutta heijastavan pinnan vuoksi koneen käyttäminen ulkona aurinkoisella säällä voi olla haastavaa.

Chromebook käynnistyy todella nopeasti niin kokonaan kuin valmiustilastakin (täysin sammuksista noin 10 sekuntia). Peruskäyttäminen tuntuu olevan todella ripeää, eikä asioita juuri joudu odottelemaan. Pientä töksähtelyä joutui testin aikana kokemaan, kun selaili USB-tikun kautta vähän isompia valokuvia, mutta se on mitätöntä tämän hintaluokan laitteessa.

Useamman ohjelman ajaminen kerralla onnistuu kyllä, mutta esimerkiksi selaimen suorituskyky putoaa jonkin verran jo vaikkapa videon pyöriessä taustalla. Pienempiä ohjelmia kuten laskinta ja muistiinpanoja yhdessä käyttäessä hidastelua ei vielä tapahdu. Hidastelu ei myöskään ollut niin suurta, että se olisi tehnyt laitteen käyttämisestä kovin nopeasti luotaantyöntävää kokemusta.

Laitteen akkukesto on todella vaikuttava. Esimerkiksi parin tunnin videon pyöritys Youtubesta vei vain 15 prosenttia kapasiteetista. Konetta vois siis helposti käyttää läpi työpäivän ja vähän kotonakin.

Kommentoi artikkelia