Testissä Asus Chromebook C200M

Artikkelin kirjoittaja: Valtteri Ahonen

Asuksen Chromebook on ulkoisesti jollain tapaa hyvin googlemainen kapistus, mikä on tietysti toisaalta erittäin ymmärrettävää. Reunoilla on havaittavissa perinteistä asusmaista tyyliä, mutta kokonaisuus heijastelee Googlen laitteiden yksinkertaisia ja jopa lapsenomaisia linjoja. Laite ei ole markkinoiden kevyin läppäri, mutta paino pysyy kohtuuden rajoissa.

Tekniset tiedot ja muotoilu

Koko: 33.9 x 23.0 x 2.03 cm (L x S x K)
Paino: 1,4 kg
Käyttöjärjestelmä: Chrome OS
Näyttö: 13,3" 1366 x 768 (16:9)
Prosessori: Kaksiytiminen Intel Bay Trail-M Celeron N2830 (testilaitteessa) / neliytiminen Celeron N2930
Tallennustila: 16 / 32 GB eMMC
RAM: 4 GB
Liitännät: Yhdistetty audioliitäntä, 1 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, 1 x HDMI, 1 x SD-kortinlukija, 1 x latausliitin
Akku: 48 Wh

Liitäntöjä löytyy laitteesta monen sorttista, mutta USB-liittimiä olisi voinut huoletta laittaa tuplamäärän. Nyt esimerkiksi erillinen hiiri ja USB-tikku voivat kaksin viedä kaikki käytettävissä olevat portit. Nopea USB 3.0 -portti laitteeseen on kuitenkin laitettu, mikä mahdollistaa tarvittaessa tehokkaan tiedonsiirron esimerkiksi ulkoisen kovalevyn kanssa. Sellainen voikin tulla Chromebookin kanssa tarpeeseen, sillä sisäistä tallennustilaa koneessa ei juuri ole. Tarkoituksena on tallentaa käytännössä kaikki tiedostot pilveen. Valitettavana puutteena koneesta on päätetty jättää ethernet-liitin pois. Koneen käyttäminen vaatii siis käytännössä jatkuvan langattoman yhteyden.


Käyttöliittymältään Chrome OS on hyvin kosketusystävällinen, joten on sääli, ettei Asuksen Chromebookista löydy kosketusnäyttöä. Sen sijaan touchpad on kyllä melko reilun kokoinen verrattuna moniin muihin saman kokoluokan kannettaviin.

Näppäimistö on omintakeinen ja matalahko, mutta siinä on yllättävän hyvä tuntuma ja painikkeiden asettelu on onnistunut. Nappien väliin on jätetty hieman rakoa joten sormituntuma on selkeä. Kaiken kaikkiaan laite on ulkoisesti hyvin toteutettu, ehkä muutamaa puuttuvaa USB-porttia lukuun ottamatta.

Kommentoi artikkelia