Testissä Microsoft Surface Pro 3, Type Cover ja lataustelakka

Artikkelin kirjoittaja: Juha Tuppi

Suorituskyky
Surface Pro 3:sta on tarjolla useampi versio: testissä olleen 128 gigatavun tallennuskapasiteetilla, neljän gigatavun keskusmuistilla ja Intelin Haswell-sarjan Core i5 -suorittimella varustetun tabletin lisäksi markkinoilta löytyy myös huokeampi i3-suorittimella ja 64 gigatavun kiintolevyllä varustettu malli, testilaitetta vastaava malli 256 gigatavun tallennuskapasiteetilla, sekä kalliimmat i7-suorittimen, kahdeksan gigatavun keskusmuistin ja 256 tai 512 gigatavun tallennuskapasiteetin tarjoavat versiot. Testilaite toimi normaalikäytössä kiitettävästi, ja sovellusten käynnistymisviivekin jäi siedettävälle tasolle.

Akkukestoksi Microsoft lupaa jopa yhdeksän tuntia yhtäjaksoista nettisurffailua. Tätä väitettä en lähtenyt todistamaan kirjaimellisesti, mutta yleisesti ottaen laitteen akkukesto vaikutti kohtuulliselta. Etenkin lataustelakan kanssa tabletissa riitti aina virtaa, sillä lykkäsin sen aina telakkaan, kun sille ei ollut akuuttia käyttöä. Hieman vaativampi käyttö, kuten esimerkiksi teräväpiirtovideon suoratoisto kyllä söi akkua, mutta ei mitenkään erityisen nopeasti. Yleistuntumaksi jäi akkukeston suhteen se, että ladattu laite todennäköisesti selviäisi normaalin työpäivän tehtävistä ja haasteista ilman välilatauksia.

Internetissä on puhuttu paljon Surface Pro 3:n ylikuumenemisongelmista ja laitteen turvautumisesta äänekkääseen tuuletinviilennykseen raskaampien suoritusten aikana. Liekö testilaitteeksi osunut erityisen toimiva kappale vai jäikö laitteen rasitustesti minulta sitten vajavaiseksi, mutta testijakson aikana ainoa kerta, jolloin laitteen tuulettimet käynnistyivät, oli suorituskykytestiä ajettaessa; tällöinkään laite ei edes lämmennyt mainittavasti. Tehoja ja suorituskykyä tabletista tuntui siis löytyvän laitteistoltaan vastaavan kannettavan tietokoneen veroisesti: 3DMarkin Ice Storm Unlimited -suorituskykytesti antoi testilaitteelle 44 940 pistettä, joka tosin testiohjelman mukaan oli hieman odotettua matalampi pistemäärä.

Kamera


Surface Pro 3:n kamerasta ei ole liiemmälti sanottavaa: laitteesta löytyy viiden megapikselin räpsytin, jolla hyvissä valaistusolosuhteissa saa kohtuullisia kuvia. Vähänkin heikommassa valossa kuvien laatu romahtaa nopeasti. Tämän lisäksi automaattisen tarkennuksen puuttuminen ja tabletin 12 tuuman koko eivät kannusta valokuvaukseen, joten kamera palvelee paremmin vaikkapa videokokousten työkaluna tai hätävarana dokumentointitarpeeseen. Positiivisena yllätyksenä kamerasovellus osasi sijoittaa virtuaalisen laukaisinpainikkeen juuri oikealle kohdalle peukalon ulottuville, kun käänsin laitetta pystyasentoon kuvaa ottaessani.

Surface Pro 3:n kameralla otettuja esimerkkikuvia ja video:Kommentoi artikkelia