Tasapainoisen pelikoneen rakentaminen ylikellottamalla: Intelin prosessorit

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

Testitulokset: Grand Theft Auto IV
Grafiikkaytimelle tarjolla olevan muistin määrä määrittää kuinka paljon yksityiskohtia Grand Theft Auto (GTA) IV käyttää. Laitoimme siis asetukset niin korkealla, kuin 896MB muistia GPU:ta kohden sallii GeForce GTX 260:n ja GTX 295:n tapauksessa. Jos käytössä olisi ollut gigatavu muistia grafiikkaprosessoria kohtia, varjojen laadun olisi voinut nostaa Very High –tasolle ja näkökentän etäisyyden 30%.

Ennen tätä artikkeli, GTA-sarja oli minulle täysin uusi tuttavuus. Moni lukija kuitenkin halusi GTA IV:n lisättäväksi pelilistalle, joten näin tehtiin. Ensimmäinen toimenpide oli pelailla peliä eri laitteistoilla ja asetuksilla ja totutella odotettuun suorituskyvyn tasoon ja siihen vaadittaviin komponentteihin. Tässäkin pelissä käytetään sisäänrakennettua testaustyökalua ja suorituskyvyn tavoitetaso asetetaan 40 FPS:n. Pelitestien aikana voitiin todeta, että tähän tavoitteeseen yltävät alustat olivat pelikelpoisia ja tarjosivat keskimäärin yli 30 FPS:n nopeuksia intensiivisessäkin pelaamisessa ainoastaan muutamilla 25 FPS:n tuntumaan laskevilla pudotuksilla. Pelaaminen tai suorituskykytestien ajaminen ei selvästikään rasita GPU:ta ylettömän paljon.GTA IV on selvästi tähän mennessä testatuista peleistä kaikkein eniten CPU:n/järjestelmän suorituskyvystä riippuvainen. Kaikkien testattujen näytönohjainten tulokset olivat hyvin samansuuntaisia. Ylikellotettu Pentium E6300 suoriutuu yli 50 FPS nopeuksiin, mutta tuloksista näkyy selvästi, että tämä prosessori hidastaa jopa kaikkein hitaimpienkin näytönohjainten toimintaa. Jos etsit tasapainoista yhdistelmää, kannattaa panostaa korkealle kellotettuun Core 2 Duoon tai mieluummin useampaan prosessoriytimeen.Saman suuntaiset tulokset näkyvät 1680x1050 tarkkuudella, vaikka näytönohjainten tuloksissa on jo hieman eroja.Pentium E6300 + Radeon HD 5750 ovat riittävä yhdistelmä. Prosessoritehoa lisäämällä GeForce GTX 260 ja Radeon HD 4890 tarjoavat kuitenkin huomattavasti enemmän suorituskykyä.Ylikellotettu GTX 260 suoriutuu 2560x1600 resoluutiollakin yli tavoitetason kun se yhdistetään Intelin Core 2 Duo E8400 tai neliytimiseen prosessoriin.

Jos käytössäsi on hitaampi prosessori, Radeon HD 4890 vaikuttaisi parhaalta valinnalta. Vielä parempi on yhdistää neliytiminen prosessori GeForce GTX 285:n tai Radeon HD 5870:n kanssa. Grafiikan yksityiskohtien määrää voi vielä kasvattaa, jos käytössä on gigatavu muistia grafiikkaytimelle.

Kommentoi artikkelia