RocketHybrid: Hybriditallennusta ilman Z68 Expressiä

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

Mistä RocketHybridissä on kyse?


Muutama viikko takaperin Intel esitteli uutta Sandy Bridge -prosessoreille tarkoitettua Z68-piirisarjaa. Se toi mukanaan muutamia high end -käyttäjien toivomia ominaisuuksia, joita ei aiemmista Intelin piirisarjoista löytynyt. Yksi Z68:n uusista ominaisuuksista on Smart Response (SSD caching) -toiminto. Vaikkei sitä löydykään muista piirisarjoista, niin onneksi se ei tarkoita sitä etteikö ominaisuutta saisi mihin tahansa vanhempaan koneeseen.

Lisälaitevalmistaja HighPoint on nimittäin tuonut markkinoille RocketHybrid-nimisen laajennuskortin, jonka ansiosta SSD cachingin saa asennettua mihin tahansa koneeseen, kunhan tietokoneessa on yksi vapaa PCIe x1 -liitäntä. Korttia saa suomalaisista verkkokaupoista ainoastaan Verkkokauppa.comista, jossa sille on lyöty 80,90 euron hintalappu. Valmistaja ilmoittaa tuotteelleen kuitenkin 59 dollarin suositushinnan.


HighPoint Technologiesin omien sanojen mukaan yritys keskittyy tuottamaan massamarkkinoille edullisia tallennusratkaisuja, joten se leikkii väistämättä samalla hiekkalaatikolla piirisarjavalmistajien kanssa. Yrityksen pitää näin ollen seurata tiiviisti piirisarjamarkkinoilla puhaltavia tuulia.

Tämänkertaisessa artikkelissa tutustutaan siis laitteeseen nimeltä RocketHybrid 1220, joka vastaan Z68:n luomaan haasteeseen. Se on PCI Express x1 -liitännäinen laajennuskortti, josta löytyy kaksi Marvellin 88SE9130 -ohjaimeen kytkettyä SATA 6 Gb/s -porttia. HighPointilla on myös malli (RocketHybrid 1222), jossa SATA-liittimien sijaan on kaksi eSATA-porttia.

Kaikki riippuu cachesta
Välimuisti eli cache on yksi kaikkein perustavinta laatua oleva ominaisuus nykyisissä tietokonekomponenteissa. Ominaisuuden tärkeys korostuu niissä laitteissa, jotka joutuvat käsittelemään jatkuvasti suuria tietomääriä. Välimuistin ajatuksena on, että sinne tallennetaan väliaikaisesti sellaista tietoa, jota tullaan pian tarvitsemaan ja on sieltä nopeammin haettavissa kuin varsinaisesta muistista.

Esimerkiksi kovalevyltä tiedon hakeminen on suhteellisen hidasta, ja siksi pian tarvittava tieto kannattaa ladata välimuistiin. Kovalevyä ei tällöin tarvitse kiusata turhan takia. Välimuistia löytyy myös muistakin komponenteista. Esimerkiksi prosessorissa on (yleensä) kolme välimuistitasoa. Tasojen tarkoituksena on vähentää prosessorin ja keskusmuistin välistä hidasta tiedonsiirtoa. Myös optisista tallennuslaitteista löytyy välimuisti, jonne säilötään kirjoitusoperaatiot. Tietokoneohjelmistakin löytyy omat välimuistiratkaisunsa.

Kovalevyjen suurin kompastuskivi on tällä hetkellä niiden nopeus. Ne eivät pärjää mitenkään SSD-asemien suorituskyvylle. Tilannetta on yritetty korjata erilaisilla uusilla välimuistiratkaisuilla. Yksi tällainen ratkaisu on hybridikovalevyt, joissa DRAM-pohjaisen välimuistin on korvannut flash-pohjainen muisti eli periaatteessa pieni SSD-asema. Toistaiseksi tällaisten hybridikovalevyjen menestys on ollut vaatimatonta. Tutustutaan seuraavaksi hieman tarkemmin näihin hybridikovalevyihin, koska viime kädessä artikkelissa käsiteltävä SSD caching -toiminto ei eroa siitä paljoakaan.

Kommentoi artikkelia