Plextorin M5S 256 Gt arvostelussa: Marvellia, ja hieman muutakin

Artikkelin kirjoittaja: Janne Häyrynen

Plextorin M5S 256 Gt sisältö

Plextor M5S:n kotelo aukeaa helpohkosti aukaisemalla neljä ruuvia kotelon eri kulmista. Kannen aukaisu kuitenkin odotetusti johtaa takuun umpeutumiseen, emme suosittele sitä kuin pohjattoman uteliaille näprääjille.

Kun SSD on riisuttu kuoristaan, alta paljastuu piirilevy, jossa on 16 Micronin valmistamaa 25nm prosessilla valmistettua NAND-piiriä (osanumero 29F128G08CFAAB). Lisäksi löytyy kaksi Nanyan 256 megatavun DDR-muistipiiriä jotka toimivat puskurimuistina.

M5S:n mukana ei tule lisätarvikkeita eikä ohjelmistoja. Laatikosta löytyy vain itse SSD ja pika-asennusopas. Plextor tarjoaa PlexTool nimistä työkaluohjelmistoa, jonka voi ladata heidän WWW-sivuiltaan. Tällä hetkellä versio 1.0.0 ei tue M5S:ää, mutta Plextor sanoo valmistelevansa päivitystä joka lisää tuen tälle mallille. Ohjelmiston avulla on mahdollista tarkistaa aseman tilatiedot, päivittää laiteohjainohjelmisto ja tyhjentää levy turvallisesti.

"Drive Status" -nappi tuo näytölle SSD-levyn kuntoa osoittavan mittarin, vapaan tilan ilmaisimen, SATA-väylän nopeuden ja käyttötunnit.Valitettavasti "Secure Format", levyn turvallisesti tyhjentävä toiminto, toimii vain jos levyllä ei ole aktiivisia osioita. Lisäksi sen voi tehdä vain laitteen ollessa kytkettynä USB-väylään. Tämä vaatii erillisen SATA-USB adapterin käyttöä. Tämä ominaisuus on rajoitettu edellämainitulla tavalla estämään levyn tyhjentäminen vahingossa. Useimmille ihmisille levyn liittäminen USB-väylään ei ole helpoin ratkaisu. Mielestämme Secure Format voisi toimia SATA-väylän kautta, kunhan ohjelma esittää riittävät varoitukset käyttäjälle.Plextorin teknologiat

Kulta-aikoinaan Plextor tunnettiin edelläkävijänä optisten asemien luotettavuudessa ja nopeudessa. Nyt se pyrkii samaan SSD-levyjen maailmassa.

Valitessaan Marvellin ohjainteknologian, pystyy Plextor pitämään paremmin suitset käsissään laiteohjainohjelmiston kehitystä ajatellen. Yksi esilletuoduimpia lisäyksiä on True Speed -teknologia, joka lupaa SSD-levyn nopeuden pysyvän uudenveroisena läpi sen elinkaaren. Kuten varmasti olet kuullut, kirjoitusnopeuden ylläpitäminen on yksi SSD-levyjen akilleen kantapää. Plextor pyrkii tuomaan tähän helpotusta.

Useimpien kehittämiensä teknologioiden tavoin, valmistajat eivät mielellään puhu yksityiskohtaisesti tuotteisiin tekemistään parannuksista. Plextorin meille antamat niukat kommentit koskivat Instant Restore -ominaisuutta, ja osittain True Speed -teknologiaa:

"Yksinoikeudella kehittämämme Instant Restore -teknologia käyttää ainutlaatuista algoritmia optimoimaan jatkuvaa datalohkojen levyllekirjoitusta. Se käyttää DDR-puskurimuistia ajan säästämiseksi lohkojen poistovaiheessa ja nostaa näin ollen laitteen nopeutta. Roskienkeruu ja vapaan tilan valmistelu edeltä nopeuttaa kirjoitusnopeuksia.

Siispä jopa pitkän käyttöajan jälkeen asema säilyttää uudenveroisen luku- ja kirjoitusnopeuden. Näin olemme päässeet yli "dirty state" levyjä koskevasta hitausongelmasta. Instant Restoren ansiosta True Speed SSD-levyt soveltuvat toimisto-ohjelmille, videografiikkaan, sähköiseen oppimiseen ja muihin sovelluksiin, jotka lukevat ja kirjoittavat levyä usein."

Luonnollisestikin, aiomme laittaa nämä väitökset nyt koetukselle. Plextor lupaa paljon myös laadullisesta näkökulmasta ja sanoo testaavansa kaikki asemat ennen toimitusta. Yrityksen testit sisältävät 20 tuntia kestävän sisäänajon korkeassa lämpötilassa, sekä normaalia käyttöä simuloivan testin. Tämän ansiosta Plextor sanoo päässeensä niinkin alhaiseen, kuin 0.59 prosentin vuosittaiseen vikatiheyteen.

Kommentoi artikkelia