Parhaat SSD-asemat – Joulukuu 2015

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 4 kommenttia

M.2 ja U.2 SSD-asematM.2-liitäntä löytyy useimmiten kannettavista, mutta nykyään myös useissa työpöytäemolevyissä on paikka M.2 SSD:lle. Huomionarvoista on se, että liitäntä on saatettu toteuttaa joko SATA-pohjaisesti tai PCI-e-väylän kautta, joten kannattaa tarkistaa kumpaa oman koneen M.2-liitin tukee.Valmistaja: Samsung
Mallinimi: 850 EVO
Kapasiteetti: 250 Gt, 500 Gt, 1 Tt
Hinta: 110€, 200€, 400€

M.2 SATA-liitäntäisten mallien osalta Samsungin 850 EVO -sarja on yksi parhaimpia valintoja. M.2-liitäntäiset mallit ovat vastaavia 2.5" asemiin nähden, mutta niiden hinnat ovat korkeammat ja saatavuus heikompi. Samsungin vaihtoehdoksi sopii myös esimerkiksi Crucialin MX200-sarja.Valmistaja: Samsung
Mallinimi: 950 Pro
Kapasiteetti: 256 Gt, 512 Gt
Hinta: 195€, 345€

M.2 PCIe-liitäntään sopiva Samsungin uusin 950 Pro -sarja tarjoaa SATA-levyjä paremmat nopeudet käytetyn liitännän ja NVMe-tuen myötä, mutta gigahinnat ovat uudella mallistolla hieman korkeammat. Peruskäytössä nopeusero ei välttämättä tule usein esiin, sillä suurin osa käyttöjärjestelmän ja sovellusten siirroista tapahtuu lyhyillä satunnaissiirroilla, ja näin ollen NVMe-asemien suuri peräkkäisnopeus on hyödyksi vain tietyissä tilanteissa.Valmistaja: Intel
Mallinimi: SSD 750 Series
Kapasiteetti: 400 Gt, 800 Gt 1200 Gt
Hinta: 450€, 850€, 1200€

Uudella U.2 liittimellä varustettu Intelin SSD 750 -sarjan asema vaatii itselleen varsin järeän kokoisen jäähdytyskehikon. Intel on tuonut sitten viime katsauksen myös uuden 800 Gt mallin, joka jäi julkaisussa puuttumaan. Hintojen osalta SSD 750 -sarja ei edusta parasta arvoa, mutta se on edelleen ainoa U.2 kuluttajamalli sellaista kaipaaville. Saatavuus Suomessa on verrattain heikkoa, joten aseman saattaa joutua tilaamaan esimerkiksi Saksan suunnalta.

kommenttia 4

hannibal_pjv

Selkeästi muut valmistajat ovat jäljessä Samsungista 3d tekniikan osalta muistipiireissä ja se näkyy hieman. Toivottavasti ensi vuosi tuo kilpailua myös sille saralle, niin saadaan hintoja oikeasti liikkeelle. Mutta ei paha näinkään.

Michelola

Samsung PRO sarjan levyillä ilmeisesti vakavia yhteensopivuusongelmia linuxin kernelin kanssa? Onko ongelma vielä ajankohtainen? (TRIM:iin liittyen)

Koipel

Originally posted by Michelola:
Samsung PRO sarjan levyillä ilmeisesti vakavia yhteensopivuusongelmia linuxin kernelin kanssa? Onko ongelma vielä ajankohtainen? (TRIM:iin liittyen)
Kysyin Ubuntu forumilta asiasta ja vastauksen voi lukea alla olevasta linkistä.
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?to...w;topicseen#new

Ubuntu 14.04.3 LTS
Asus P8P67, i5 2500K (4,2GHz), Kingston 8Gt 1600Mhz, MSI GeForce GTX 460

kalahukassa

Artikkelin kirjoittaja: miksi pudistelet päätäsi elektroniikan hintakehityksen puuttumisen takia? Miksi et vain hyväksy sitä tosiasiaa, että tätä maata johtaa kasa tolloja.
Miksi et olisi "vastuullinen" kirjoittaja ja samalla vaikuttaja, ja ohjaa meidät kuluttajat ostamaan sieltä, mistä ne tuotteet saa ostettua edullisemmalla hinnalla?

Paluumuuttajana muutaman vuoden poissaolon jälkeen suomesta, järki sanoo, että pitäisi äkkiä lähteä pois täältä.
Suomi on korkein ALV verotus maa Unkarin, Tanskan, Ruotsin ja Kroatian jälkeen. Kuinka moni edellämainituista maista voi hyvin tai myy hyvin esim. elektroniikkaa?
Lux, Malta ja Saksa ovat alhaisimmat verotusmaat, jossa talous luvut ovat hyvät ja valtiot voivat erinomaisesti verrattaessa ensin mainittuihin maihin.
Luuletteko että on sattumaa, että em. maat voivat ja myyvät hyvin, myös elektroniikkaa?

Valitettavasti suomalaisen vastaus em. kysymyksiin alkaa sanoilla: Mutta kun...
Eli kaikki junnaa paikallaan kuten aina ennenkin. Mikään ei siis tule muuttumaan ennen kuin "mutta kun" -urpoilu muuttuu aktiiviseksi ostotoimeksi suomen rajojen ulkopuolelta.

Kommentoi artikkelia