Parhaat SSD-asemat – Joulukuu 2015

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 4 kommenttia

Toimituksen valinnatVarsinaisten mallisuosituksien osalta SSD-asemat ovat tällä hetkellä suhteellinen yksinkertainen ja suppea kategoria. Valtaosa käyttäjistä hakee SATA III -liitäntäistä asemaa, ja asemien väliset erot ovat kaventuneet suorituskyvyn osalta vähäisiksi. Peruskäyttäjän kannalta valinta kannattaa tehdä enemmän hinta/kapasiteetti-perusteella, mutta joitain sudenkuoppia on edelleen havaittavissa.

Tarjolla on vielä monia vanhemman sukupolven SSD-levyjä varsinkin pienempien kapasiteettien osalta, ja näistä saattaa löytyä suurempiakin eroja kirjoitus- ja lukunopeuksien osalta. Lisäksi jotkin valmistajat ovat sortuneet muuttamaan tuotteitaan julkaisun jälkeen käyttämään hitaampaa muistia. Kannattaa siis olla tarkkana jos on aikeissa ostaa halpa pienikapasiteettinen SSD.

Arvosteluja yksittäisistä SSD-asemista löytyy helposti Googlella, mutta kattavia testejä eri SSD-asemien välillä on harvakseltaan. Eri asemien tuloksien vertailua voi tehdä esimerkiksi Anandtechin sivuilla, tai Hardware.infon megatestin perusteella. Alla kuitenkin Hardware.fi toimituksen suosikit.

SATA III -liitäntäiset SSD-asemat


Valmistaja: Crucial
Mallinimi: BX200
Kapasiteetti: 240 Gt, 480 Gt, 960 Gt
Hinta: 100€, 170€, 330€

Crucial on edustanut pitemmän aikaa parasta hinta/kapasiteetti arvoa, mutta Micronin piirejä hyödyntävällä valmistalalla on ollut vaikeuksia kilpailla Samsungin 850 EVO -sarjan kanssa. Suomessa BX200-sarjan hinnat ovat tällä hetkellä vielä kilpailukykyiset, mutta suorituskyvyltään Crucialin budjettimallisto ei aivan vastaa Samsungin 850 EVO -sarjaa. Tästä huolimatta se on asiallinen vaihtoehto SATA-liitäntäistä perus-SSD:tä etsivälle. Crucialilta löytyy myös hieman kalliimpi MX200-mallisto, mutta niiden hinnat ovat tällä hetkellä Samsungia hieman korkeammat, joten ne eivät päätyneet listalle tällä kertaa.Valmistaja: Samsung
Mallinimi: 850 EVO
Kapasiteetti: 120 Gt, 250 Gt, 500 Gt, 1 Tt
Hinta: 65€, 90€, 165€, 335€

Samsungin uudet 850 EVO -sarjan asemat käyttävät uusia 3D TLC-muistipiirejä sekä hieman karsitumpaa kaksiytimistä MGX-kontrolleria. Tästä huolimatta ne tarjoavat hyvää suorituskykyä kohtuuhintaan.

Hinnat ovat tippuneet sitten viime huhtikuun koko malliston osalta, ja muilla valmistajilla on kova työ edessä vastata Samsungin laadun ja hinnan yhtälöön.Valmistaja: Samsung
Mallinimi: 850 Pro
Kapasiteetti: 256 Gt, 512 Gt, 1 Tt
Hinta: 145€, 260€, 465€

850 Pro tarjoaa tällä hetkellä yhden nopeimmista SATA III -liitäntäisistä levyistä, mikä tekee siitä peruskäyttöön suunnattujen asemien osalta kärkikaartin tuotteen. Sen tuoma lisänopeus ei kuitenkaan välttämättä ole lisähinnan arvoinen, joten sitä voi suositella tällä hetkellä vain jos lompakossa polttelee paljon tuohta.

Viime katsaukseen verrattuna erityisesti 512 Gt ja 1 Tt mallit ovat tippuneet hinnaltaan. Markkinoille ei ole saapunut uusia SATA-pohjaisia asemia kilpailemaan Samsungin Pro-malliston kanssa, vaan lisäsuorituskykyä etsitään jatkossa PCIe-pohjaisten NVMe-tuettujen asemien muodossa.

kommenttia 4

hannibal_pjv

Selkeästi muut valmistajat ovat jäljessä Samsungista 3d tekniikan osalta muistipiireissä ja se näkyy hieman. Toivottavasti ensi vuosi tuo kilpailua myös sille saralle, niin saadaan hintoja oikeasti liikkeelle. Mutta ei paha näinkään.

Michelola

Samsung PRO sarjan levyillä ilmeisesti vakavia yhteensopivuusongelmia linuxin kernelin kanssa? Onko ongelma vielä ajankohtainen? (TRIM:iin liittyen)

Koipel

Originally posted by Michelola:
Samsung PRO sarjan levyillä ilmeisesti vakavia yhteensopivuusongelmia linuxin kernelin kanssa? Onko ongelma vielä ajankohtainen? (TRIM:iin liittyen)
Kysyin Ubuntu forumilta asiasta ja vastauksen voi lukea alla olevasta linkistä.
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?to...w;topicseen#new

Ubuntu 14.04.3 LTS
Asus P8P67, i5 2500K (4,2GHz), Kingston 8Gt 1600Mhz, MSI GeForce GTX 460

kalahukassa

Artikkelin kirjoittaja: miksi pudistelet päätäsi elektroniikan hintakehityksen puuttumisen takia? Miksi et vain hyväksy sitä tosiasiaa, että tätä maata johtaa kasa tolloja.
Miksi et olisi "vastuullinen" kirjoittaja ja samalla vaikuttaja, ja ohjaa meidät kuluttajat ostamaan sieltä, mistä ne tuotteet saa ostettua edullisemmalla hinnalla?

Paluumuuttajana muutaman vuoden poissaolon jälkeen suomesta, järki sanoo, että pitäisi äkkiä lähteä pois täältä.
Suomi on korkein ALV verotus maa Unkarin, Tanskan, Ruotsin ja Kroatian jälkeen. Kuinka moni edellämainituista maista voi hyvin tai myy hyvin esim. elektroniikkaa?
Lux, Malta ja Saksa ovat alhaisimmat verotusmaat, jossa talous luvut ovat hyvät ja valtiot voivat erinomaisesti verrattaessa ensin mainittuihin maihin.
Luuletteko että on sattumaa, että em. maat voivat ja myyvät hyvin, myös elektroniikkaa?

Valitettavasti suomalaisen vastaus em. kysymyksiin alkaa sanoilla: Mutta kun...
Eli kaikki junnaa paikallaan kuten aina ennenkin. Mikään ei siis tule muuttumaan ennen kuin "mutta kun" -urpoilu muuttuu aktiiviseksi ostotoimeksi suomen rajojen ulkopuolelta.

Kommentoi artikkelia