Parhaat SSD-asemat – Huhtikuu 2015

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Toimituksen valinnatVarsinaisten mallisuosituksien osalta SSD-asemat ovat tällä hetkellä suhteellinen yksinkertainen ja suppea kategoria. Valtaosa käyttäjistä hakee SATA III -liitäntäistä asemaa, ja asemien väliset erot ovat kaventuneet suorituskyvyn osalta vähäisiksi. Peruskäyttäjän kannalta valinta kannattaa tehdä enemmän hinta/kapasiteetti-perusteella, mutta joitain sudenkuoppia on edelleen havaittavissa.

Tarjolla on vielä monia vanhemman sukupolven SSD-levyjä varsinkin pienempien kapasiteettien osalta, ja näistä saattaa löytyä suurempiakin eroja kirjoitus- ja lukunopeuksien osalta. Lisäksi jotkin valmistajat ovat sortuneet muuttamaan tuotteitaan julkaisun jälkeen käyttämään hitaampaa muistia. Kannattaa siis olla tarkkana jos on aikeissa ostaa halpa pienikapasiteettinen SSD.

Myös Samsungin asemilla on todettu edellen olevan joitakin ongelmia. 840 ja 840 EVO -sarjan asemia on vaivannut pitkään luku- ja kirjoitusnopeuksien tipahtaminen käytön myötä, ja Samsung on julkaissut EVO-mallia varten pari firmware-päivitystä. Ilmeisesti asema kuitenkin vaatii aseman "virkistystä" ajoittain, joten vikaa ei ole täysin saatu korjattua firmware-päivityksellä. Näin ollen sitä ei myöskään löydy toimituksen suosituslistalta sen edullisesta hinnasta huolimatta.

Arvosteluja yksittäisistä SSD-asemista löytyy helposti Googlella, mutta kattavia testejä eri SSD-asemien välillä on harvakseltaan. Eri asemien tuloksien vertailua voi tehdä esimerkiksi Anandtechin sivuilla, tai Hardware.infon megatestin perusteella. Alla kuitenkin Hardware.fi toimituksen suosikit.

SATA III -liitäntäiset SSD-asemat


Valmistaja: Crucial
Mallinimi: MX100
Kapasiteetti: 128 Gt, 256 Gt, 512 Gt
Hinta: 75€, 110€, 200€

Micronin muistipiirejä käyttävä Crucialin MX100-sarja edustaa tällä hetkellä peruskäyttäjälle parasta arvoa. Kyseessä ei ole markkinoiden nopeimmat mallit, mutta erinomainen hinta/laatu-suhde tekee MX100-sarjasta varman valinnan. Vaihtoehtona Crucialille on vielä ainakin vähän aikaa markkinoilta löytyvät Samsungin 840-sarjan levyt. Samsungin levyissä havaittiin jokin aika sitten ongelmia, jotka on kuitenkin sittemmin saatu korjattua.Valmistaja: Samsung
Mallinimi: 850 EVO
Kapasiteetti: 120 Gt, 250 Gt, 500 Gt, 1000 Gt
Hinta: 90€, 120€, 220€, 390€

Samsungin uudet 850 EVO -sarjan asemat käyttävät uusia 3D TLC-muistipiirejä sekä hieman karsitumpaa kaksiytimistä MGX-kontrolleria. Tästä huolimatta ne tarjoavat hyvää suorituskykyä kohtuuhintaan. Tarjolla on myös teratavun kokoinen levy. Hinnat ovat tippuneet sitten viime katsauksen varsinkin kookkampien mallinn osalta, ja näin ollen teratavun malli on varsin houkutteleva tällä hetkellä.Valmistaja: Samsung
Mallinimi: 850 Pro
Kapasiteetti: 128 Gt, 256 Gt, 512 Gt, 1024 Gt
Hinta: 110€, 165€, 312€, 550€

850 Pro tarjoaa tällä hetkellä yhden nopeimmista SATA III -liitäntäisistä levyistä, mikä tekee siitä peruskäyttöön suunnattujen asemien osalta kärkikaartin tuotteen. Sen tuoma lisänopeus ei kuitenkaan välttämättä ole lisähinnan arvoinen, joten sitä voi suositella tällä hetkellä vain jos lompakossa polttelee paljon tuohta.

Kommentoi artikkelia