Parhaat SSD-asemat – Huhtikuu 2015

Artikkelin kirjoittaja: Panu RoivasPerinteiset kiintolevyt ovat pitäneet paikkansa useimmissa kotikoneissa edullisen hinnan ja korkean kapasiteetin ansiosta, mutta SSD-asemat ovat pikku hiljaa valtaamassa käyttöjärjestelmälevyn asemaa halvemmissakin kokoonpanoissa. Kapasiteetit ovat myös viime aikoina alkaneet nousta jo melkein sille tasolle, että SSD-asemaa voisi alkaa harkita jo varastolevyksi. Tässä artikkelissa teemme katsauksen SSD-asemien nykytilanteeseen, ja annamme muutaman suosituksen eri kategorioiden ja kapasiteettien osalta.

Uutta – Huhtikuu 2015SSD-asemien markkinoille on vastikään saapunut perustavaa laatua olevan muutos nimeltä NVMe. Non-Volatile Memory Express on uusi protokollastandardi, joka korvaa nykyisen AHCI:n hoitaman tiedonsiirron PCIe-väylän ja SSD-aseman välillä. NVMe on luotu varta vasten SSD-asemia varten, ja se mahdollistaa SATA-väylää huomattavasti suuremmat nopeudet.

Uusia NVMe-tuettuja asemia on jo julkaistu Intelin toimesta SSD 750 -sarjan muodossa, ja pikapuoliin on luvassa myös NVMe-asemia Samsungin toimesta. Näitä on jo ehditty löytää joistakin tulevista OEM-kokoonpanoista, ja arvostelujen mukaan Samsungin asemat saattavat päätyä jopa paremmiksi kuin erittäin hyvin arvostellut Intelin 750 -sarjan asemat. Samsung ei ole kuitenkaan vielä virallisesti julkaissut kuluttajamalleja markkinoille, joten erittäin nopeaa PCIe SSD-asemaa miettivän kuluttajan kannattaa vielä ehkä odottaa hetki ennnen kuin ostaa Intelin 750 -sarjan aseman.


Kuva: PC Perspective


Uudet NVMe-asemat käyttävät siis PCIe-väylää tiedonsiirrossa, ja tarvitsevat käyttöönsä sopivan liitännän. Kannettavissa tähän hyödynnetään M.2 PCIe-liitäntää, ja Samsungin vielä julkaisemattomat ensimmäiset NVMe-asemat onkin bongattu tällä muotokertoimella. Intelin työpöytäpuolen mallit sen sijaan käyttävät joko perinteistä PCIe-lisäkorttipaikka, tai vaihtoehtoisesti 2,5" asemaa uudella SFF-8639-liittimellä (Mini-SAS). Käytännössä kuitenkin nykyisistä emolevyistä ei tätä liitäntää löydy, joten tarjolla on adaptereita, joilla SFF-8639-liitin voidaan kytkeä M.2-liitäntään. Esimerkkinä tästä on MSI:n M.2 To Turbo Mini-SAS -kortti.Jatkossa SSD-asemien kehitys suuntautuu siis entistä enemmän PCIe-väylän suuntaan. Sillä välin valtaosa kuluttaja-asemista on kuitenkin edelleen SATA-väyläisiä. Näiden asemien kohdalla kehitys on ollut huomattavasti nihkeämpää. Samsungin viime vuoden puolella julkaisemien 850-sarjan asemien lisäksi markkinoilla ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia. Uusimpana tulokkaana toimii Kingstonin HyperX Savege SSD, joka korvaa vanhemman HyperX 3K -aseman. 120/240/480/960 Gt mallit asettuvat nopeuksiltaan pitkälti samalle linjalle kuin muutkin astetta kalliimmat SATA 6Gbps asemat, ja käytännössä rajoittava tekijä aseman nopeudelle on nimenomaan SATA-liitäntä.Missä kohtaavat paras hinta ja kapasiteetti?Jo pidemmän aikaa valtaosa ostetuista SSD-asemista oli kooltaan 128 gigatavua tai alle. Hinnat ovat kuitenkin lähteneet jo laskuun, ja nykyään paras €/Gt-suhde alkaa jo löytyä suuremmista kapasiteeteista. Tällä hetkellä suurimmat peruskäyttäjän harkinnassa olevat SSD-levyt ovat 1 teratavun kokoisia, mutta näiden €/Gt-suhde on vielä kirjoitushetkellä vasta saavuttamassa 256 Gt ja 512 Gt mallien tason. Moni hyvää hinta/laatu-suhdetta etsivä koneenrakentaja päätyykin valitsemaan nopean SSD-aseman käyttöjärjestelmälle ja valikoiduille ohjelmille sekä peleille, ja varastolevynä toimii edelleen perinteinen mekaaninen kiekko.Geizhals.de tarjoaa hyvät tilastot SSD-asemien hinnoista Euroopan markkinoilla. Pelkästään katsastamalla SATA-liitäntäisten levyjen parhaat €/Gt-hinnat saadaan selville, että tällä hetkellä alimmat hinnat liikkuvat n. 0,35 €/Gt hintaluokassa. Kapasiteettien osalta tilanne on parantunut viime vuosiin verrattuna, jolloin alimman hinnan tarjosi poikkeuksetta 128 Gt tai 256 Gt asemat. Kirjoitushetkellä alimpaan gigahintaan löytyvät kuitenkin jo teratavun ja 512 Gt asemat, mutta mukana on myös 256 Gt levyjä. Näin ollen 128 Gt asemat alkavat pikku hiljaa menettää asemaansa hyvänä ostoksena pelkästään €/Gt-suhdetta katsomalla. Tästä huolimatta kyseinen kapasiteetti lienee jatkossakin suosittu käyttöjärjestelmälevylle.

Suomessa hinnat laahaavat heikomman saatavuuden ja korkeamman verotuksen myötä hieman Keski-Eurooppaa jäljessä. Lisäksi euron heikkenemisen myötä hinnat ovat jumittaneet paikoillaan tai jopa nousseet hieman sitten viime vuoden katsauksen. Ainoana merkittävänä tiputuksena on Samsungin 850-sarjan asemien hinnat, jotka olivat vielä viime katsauksen aikaan vasta julkaistut. Sittemmin erityisesti korkeamman kapasiteetin mallit ovat asettuneet varsin kilpailukykyisiin hintoihin.

Kommentoi artikkelia