Parhaat pelinäytönohjaimet – Joulukuu 2015

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Näytönohjaimet vuonna 2016



Ensi vuodesta odotetaan suurta näytönohjainten osalta, sillä Nvidian ja AMD:n odotetaan siirtyvän käyttämään TSMC:n uutta 16 nm tuotantoprosessia, jonka pitäisi taas tuplata piirien tiheyden ja tiputtaa tehonkulutusta merkittävästi. Tarkempaa julkaisuajankohtaa uusille piireille ei ole tiedossa, mutta todennäköisesti uutta joutuu odottamaan vähintään keväälle asti. Sillä välin AMD:n pitäisi kuitenkin vihdoin saada Fury X2 -malli ulos uunista. Se jäänee kuitenkin harvemman valinnaksi varsinkin jos uusi sukupolvi siintää jo horisontissa.






Vaikka itse näytönohjaimia ei olekaan vielä paljastettu, tiedetään ensi vuoden korteista jo yhtä sun toista. Siinä missä Nvidia on lupaillut käyttävänsä HBM2-muistia ainakin joissain malleissa, AMD on esitelly tulevia edistysaskeleita liitäntöjen suhteen. Ensi vuoden Radeoneista pitäisi vihdoin löytyä HDMI 2.0a -liitäntä, joka tulee ilmeisesti tukemaan HDR-tekniikkaa. HDR tulee televisiopuolelta ja Hollywoodista, ja se lupaa entistä väririkkaampaa elämystä 10-bittisillä väreillä ja merkittävästi korkeammalla kontrastilla. Toistaiseksi HDR:ää tukee vain valikoidut kalliit UHDTV:t, joten nähtäväksi jää, miten nopeaan HDR tulee yleistymään näyttöpuolella.



Myös DisplayPort-liitäntä päivittyy 1.3-versioon AMD:n uusissa malleissa, ja tämä mahdollistaa 4K-näytöt jopa 120 Hz virkistystaajuudella, tai vaihtoehtoisesti 60 Hz taajudella HDR-tuella. AMD on lupaillut ensimmäisten 4K 120 Hz FreeSync-mallien olevan tulossa alustavasti ensi vuoden loppuun mennessä.



Myös FreeSync-mallisto tulee laajenemaan ensi vuonna uusien HDMI-tuettujen mallien muodossa. HDMI-standardi mahdollistaa kolmannen osapuolen lisäosien lisäämisen liitäntöihin, mutta tässä tapauksessa toteutus on rajoitettu nimenomaan AMD:n näytönohjaimiin, eikä kyseessä ole DisplayPortin Adaptive-Syncin kaltainen avoin standardi. FreeSync toimii näin ollen myös HDMI 1.4 -liitännän kautta, ja ensi alkuun FreeSync over HDMI -näytöt näyttäisivätkin olevan tätä sorttia.



Jatkossa AMD:n näytönohjainosasto kulkee Radeon Technology Group -nimen alla, ja sille on ilmeisesti myös annettu entistä enemmän vastuuta omasta markkinoinnistaan. RTG:n johtoon on siirtynyt kokenut konkari Raja Koduri, jonka johdolla toivon mukaan RTG palauttaa ATI-aikojen menestyksen.

Kommentoi artikkelia