Parhaat näytöt - Elokuu 2016

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Hintaluokka: 100€ - 200€Edullista näyttöä etsiessä kannattaa pitää mielessä muutama perusasia. Suurimmat erot näyttöjen välillä ovat käytetyssä paneelityypissä, jalustan säädöissä sekä näyttöliitännöissä. Halvimmat perusmallit ovat yleensä TN-paneeleja varustettuna VGA ja DVI/HDMI -liitännällä, jalustan ollessa säädettävissä vain kallistuksen osalta. Pienellä panostuksella paneelin saa vaihdettua IPS/PLS-versioon, ja nostettaessa budjettia 200 euron tuntumaan laatu, fyysinen säädettävyys ja liitäntävalikoima paranevat roimasti. Paneelin laadun osalta vaihtelua voi olla paljonkin yksilökohtaisesti, mutta yleisellä tasolla saman budjettikategorian mallien paneelit saapuvat muutamalta eri paneelivalmistajalta merkistä riippumatta. Alla on listattuna toimittajan valinnat tästä hintaluokasta, ja niiden hinnat kirjoitushetkellä.


Samsung S24E390HL
Koko: 24"
Paneeli: 1920x1080 PLS
Liitännät: HDMI, VGA
Säädöt: Kallistus
Muuta:
Arvosteluja: PCMonitors.info
Hinta kirjoitushetkellä: ~160€

Samsungin PLS-paneelia käyttävä näyttö edustaa budjettikategorian perusarvoja. Tarjolla on VGA ja HDMI -liitännät, jalustassa pelkkä kallistussäätö. Tästä huolimatta sen käyttämä PLS-paneeli on selvästi vastaavan hintaisia TN-paneeleita laadukkaampi katselukulmiltaan ja väreiltään, eikä sen 5ms vasteaika ole käytännössä merkittävästi huonompi verrattuna TN-paneeleihin. Jos yksi HDMI-liitäntä riittää, ja fyysisiä säätöjä ei kaipaa, Samsung on hyvä budjettiratkaisu uutta näyttöä etsivälle. Reiluun sataan euroon saa kyllä vastaavan kokoisia näyttöjä TN-paneelilla, mutta suosittelemme ehdottomasti panostamaan muutaman kympin lisää tähän Samsungin PLS-paneeliin jos kuvanlaadulla on yhtään merkitystä ostopäätöstä tehtäessä. AMD:n näytönohjainta käyttävän kannattaa harkita myös hieman kalliimpaa FreeSync-mallia S24E370DL.


Dell P2314H
Koko: 23"
Paneeli: 1920x1080 IPS
Liitännät: DisplayPort, DVI, VGA
Säädöt: Pivot, korkeus, kallistus, kierto, VESA 100x100
Muuta:
Arvosteluja: TFTCentral
Hinta kirjoitushetkellä: ~190€

Dellin toimistokäyttöön suunnattu P2314H tuo mukanaan laadukkaamman jalustan kunnollisilla säädöillä. Näyttö käyttää IPS-paneelia, joka on verrattavissa Samsungin PLS-paneeliin. Liitäntöjen osalta Dellissä on DisplayPort, DVI ja VGA, mutta HDMI puuttuu. Tarjolla on myös tuuman isompi P2414H, mutta sen hinta lähestyy jo liian lähelle parempaa U2414H-mallia ollakseen järkevä ostos. P2314H:n hinnat ovat myös nousseet sitten viime tarkastuksen, joten yli 200 euron hintalapulla sitä on jo vaikea suositella.


Samsung S24E370DL
Koko: 24"
Paneeli: 1920x1080 PLS
Liitännät: HDMI, VGA, DisplayPort 1.2
Säädöt: Kallistus
Muuta: FreeSync 48-75 Hz
Arvosteluja: Newegg
Hinta kirjoitushetkellä: ~190€

Samsungin paneeli tukee AMD:n FreeSynciä 48-75 Hz virkistystaajuudella, joten sen pitäisi soveltua näppärästi myös pelaamiseen. Näyttö ei kuitenkaan tue AMD:n LFC-ominaisuutta, joten pelin ruudunpäivityksen tippuessa alle 48 FPS:n FreeSync kytkeytyy pois päältä. Pienellä lisävaivalla alarajaa pitäisi pystyä muokkaamaan 35 Hz tasolle, mutta tämä ei luonnollisesti kuulu takuun piiriin.

Kommentoi artikkelia