Parhaat näytöt - Elokuu 2016

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Uutta – Elokuu 2016





AMD julkaisi alkuvuodesta listan uusista HDMI FreeSync-näytöistä, ja nykyään useissa malleissa FreeSync toimii molempien liitäntätyyppien kautta, mutta toiminta-alue saattaa olla rajatumpi HDMI:n kautta. FreeSync over HDMI on AMD:n oma poropietariratkaisu dynaamisen virkistystaajuuden lisäämiseksi HDMI-liitäntään, ja toisin kuin DisplayPort-liitännän kautta toimiva Adaptive-Sync, se ei ole käytännössä avoin standardi. HDMI-standardi mahdollistaa kolmansien osapuolien omat lisäosat HDMI-liitäntään, ja tätä mahdollisuutta hyödyntämällä AMD on saanut FreeSyncin toimimaan myös HDMI:n alla. Ensimmäiset HDMI-pohjaiset FreeSync-mallit ovat yksinomaan HDMI 1.4-liitännällä varustettuja, joten 4K-malleja ei ole ainakaan toistaiseksi tiedossa.

Uudet Polaris ja Pascal -arkkitehtuurin näytönohjaimet tukevat Displayport 1.3/1.4- ja HDMI 2.0b -liitäntäjä, joissa on tuki HDR-näytöille. HDR tekee tuloaan Hollywoodista, ja Dolby Vision -tuettuja UHDTV-malleja on luvassa, mutta lähinnä korkeimpiin hintaluokkiin. Dolby Vision on vain yksi versio HDR-standardista, joten nähtäväksi jää mihin standardeihin elokuvateollisuus ja PC-puoli asettuvat. Näillä näkymin työpöytänäyttöjen osalta HDR-tukea saatetaan nähdä alustavasti syksyllä julkaistavissa malleissa, mutta laajempi saatavuus jäänee ensi vuoden puolelle.

HDR vaikuttaisi kuitenkin olevan pitemmän aikavälin suunnitelma, ja siitä tullaan epäilemättä kuulemaan jatkossa paljonkin. HDR:n vaatimuksina on vähintään 10-bittiset värit, sekä entistä suurempi maksimikirkkaus, aina 10 000 nitsiin saakka. Käytännössä televisiopuolella parhaimmat kuluttajamallit ovat vasta 1000 nitsin tienoilla, joten matkaa optimaaliseen HDR-elämykseen on vielä jäljellä luultavasti useita vuosia.







Vaikka paneelin maksimikirkkaus onkin HDR:ssä olennaista, näin on myös mustan syvyys. LG on tällä hetkellä OLED-markkinoiden johtaja, ja muut valmistajat ovat vasta nyt palaamassa OLED-kehitykseen, ja LG:n valmistamia White OLED-paneeleita tullaan näkemään myös kolmansien osapuolien myymissä televisioissa. LG on myös viimeisimpien uutisten mukaan aloittamassa vihdoin OLED-näyttöpaneelien valmistuksen kannettaviin ja pöytäkoneisiin. OLED-paneelien ongelmana on ollut kuvaruudun palaminen kiinni plasmatelevisoiden tapaan, mutta LG:n uskotaan nyt korjaanneen ongelman siinä määrin, että OLED-paneeleita voitaisiin käyttää myös staattisemman kuvan toistossa.



DP 1.3 kaksinkertaistaa taas maksimikaistan, mikä vuorostaan mahdollistaa entistä suuremmat resoluutiot ja virkistystaajuudet. Konkreettisimpana esimerkkinä tästä AMD:n mukaan vielä vuoden loppuun mennessä pitäisi tulla saataville 4K-näyttöjä 120 Hz virkistystaajuudella – ja tietysti FreeSync-tuella varustettuna. Myös 3440x1440-resoluution ja 144 Hz pelinäytöt pitäisivät olla mahdollisia DP 1.3 -liitännän kautta, mutta näitä ei ole ainakaan vielä julkistettu. Ennen näyttöjä koneesta on kuitenkin löydyttävä DP 1.3-tuettu näytönohjain, joihin kuuluu vain vastikään julkaistut Pascal-arkkitehtuurin GeForce GTX 1000 -sarjan kortit sekä AMD:n Polaris-arkkitehtuurin Radeon RX 480, 470 ja 460.

Kommentoi artikkelia