Parhaat näytöt - Elokuu 2016

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Työpöytä- ja pelinäytöt: Elokuu 2016


Johdanto





Tässä artikkelissa nostamme esiin hyviä valintoja eri kokoluokista ja budjettikategorioista. Emme syvenny tarkasti kuvankäsittelijöille tarkoitettuihin yksityiskohtiin, vaan etsimme sopivaa näyttöä yleiseen työpöytäkäyttöön sekä pelaamiseen. Tarkoituksena on antaa yleiskatsaus nykyiseen tilanteeseen markkinoilla, ja siihen, mitä ominaisuuksia kannattaa pitää silmällä kun lähtee ostamaan uutta näyttöä tietokoneelleen.

Artikkelin tuotevalinnat on tehty kirjoitushetken hintojen ja saatavuuden mukaan, ja tuttuun tapaan huomioon ei oteta yksittäisiä tarjoustuotteita. Mitään suoranaista paremmuusjärjestystä ei tässä artikkelissa tehdä, vaan nostamme kaikista budjettikategorioista esiin muutamia suositeltavia malleja, jotka tuovat hinnalleen konkreettista vastinetta ominaisuuksillaan. Pyrkimyksenä on valita tuotteita joiden saatavuus Suomessa olisi kunnossa, mikä ei valitettavasti ole aina taattua. Suositeltujen mallien lisäksi mukana on yleensä myös muutama silmällä pidettävä tuote jota ei ole vielä saatu myyntiin asti Suomessa.

Lisäksi kannattaa tarkistaa muut näyttöoppaamme:

Opas: Työpöytänäytön kalibrointi, virkistystaajuuden ylikellotus ja paneeliongelmien tarkistus
Opas: Työpöytänäyttöjen teknologiaa ja terminologiaa


Vuosi 2016 näyttörintamalla



Edellinen katsauksemme työpöytänäyttöjen tilanteeseen on viime tammikuulta juuri ennen CES-messuja, mutta edellisvuosiin verrattuna uusien näyttöjulkaisujen tahti on osoittanut hieman laantumisen merkkejä, ja kuluneen reilun puolen vuoden aikana tapahtuneet julkaisut ovat tuoneet lähinnä lisää vaihtoehtoja jo markkinoilta löytyvien mallien vierelle.

Vuoden käyntiin pistänyt CES 2016 vaikutti lupaavalta muun muassa Dellin esitellessä ensimmäisen OLED-tekniikkaa käyttävän työpöytänäytön, ja myös läppäripuolella nähtiin ensimmäisiä OLED-prototyyppejä. Dell on sittemmin päättänyt viivästyttää 30-tuumaisen UP3017Q-mallin julkaisua tuotanto-ongelmien takia, ja 5000 dollarin hintaisen näytön saapuminen markkinoille ei näytä tapahtuvan ainakaan lähiaikoina.



Hintaseurantasivusto Geizhals.de on listannut vuoden 2016 puolelle peräti 47 FreeSync-tuettua näyttöä, mikä lienee hyvä merkki AMD:n näytönohjaimien käyttäjille. Samaan aikaan Nvidian G-Sync-mallistoon on saatu 7 uutta tulokasta.



Vertailussa on kuitenkin otettava huomioon, että FreeSync-tuettuja näyttöjä löytyy paljon myös budjettikategorian yleiskäyttönäytöistä, joissa FreeSyncin toiminta-alue on joskus hyvinkin rajattu. Näyttövalmistajat eivät näytä mielellään julkaisevan tätä toiminta-aluetta edes käyttöohjeissaan, mutta AMD pitää ainakin omaa listaansa sivuillaan.

G-Sync-puolella ongelmana on taas päinvastainen. Kaikki mallit ovat järjestään suunnattu pelikäyttöön ja ne ovat premium-malleja omassa kategoriassaan. Tämä näkyy myös hintalapussa, ja G-Sync-malleja ei ole juurikaan tarjolla alle 400 euron hintaluokassa. Nvidia ei ole virallisesti päivittänyt G-Sync-moduuliaan sitten HDMI 1.4 -liitännän lisäämisen vuotta aikaisemmin, ja moduulin karkeasti arvioitu n. 200 dollarin lisähinta käytännössä tuplaa halvimpien näyttöjen hinnan verrattuna FreeSync-vastineisiin. Näiden mallien laatu ei muilta osin ole sen parempi kuin muiden edullisten 200 euron pelinäyttöjen, vaan lisähinta tuo ainoastaan G-Sync-tuen.

Kokonaisuudessaan uusien julkaisujen osalta vuoden ensimmäine puolisko on ollut hiljaista, ja valmistajat näyttävät lähinnä odottavan DP 1.3 ja HDMI 2.0 -tuettujen näytönohjainten yleistymistä markkinoilla. IFA-messuilla elokuun lopulla nähdään jo todennäköisesti ensimmäiset uusia liitäntöjä hyödyntävät pelinäytöt.

Kommentoi artikkelia