Parasta Tom’s Hardwaressa: Aloittelijan opas emolevyn valintaan

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

BIOS-ominaisuudet


Emolevyvalmistajat pitävät harvoin suurta mekkalaa emolevyjensä BIOS-ominaisuuksista (Basic Input/Output System). Tietoja voi kuitenkin etsiä joko lataamalla emolevyn ohjekirjan verkosta tai lukemalla katsauksia ja/tai how-to-artikkeleita, kuten meidän BIOS for Beginnersia.

Tehokäyttäjille suunnatuissa emolevyissä BIOS-ominaisuudet ovat yleensä laajempia ja edistyneempiä kuin keskiluokan emolevyissä. Osa säädöistä on joko-tai-tyyppisiä. Muisteja voidaan esimerkiksi saada nopeammaksi joko parantamalla latensseja tai korottamalla taajuuksia. Prosessorin ylikellottaminena on ominaisuuksista tärkein jos haluaa kokoonpanoon lisää suorituskykyä. Tietysti alikellottaminenkin on mahdollista jos haluaa tietkoneestaan hiljaisemman ja vähävirtaisemman.

Tehosäätöjen ja tavallisimpien säätöjen, kuten käynnistysjärjestyksen muokkaaminen, lisäksi BIOSista voi ottaa pois käytöstä käyttämättömiä laitteita. Esimerkiksi äänikortin, verkko-ohjaimen tai ATA/SATA-ohjaimet. Kun ohjaimet ovat pois käytöstä, niin ne eivät myöskään kuluta prosessorin tehoja. Kenenkään on siis turha valittaa emolevyn ominaisuuksista, joita ei koskaan tarvitse.

Loppupäätelmät
Emolevyn ostaminen ei pitäisi olla ylivoimainen tehtävä. Valitset vain prosessorin, piirisarjan, kokostandardin ja laajennuskortit, minkä jälkeen valitset emolevyn, joka vastaa parhaiten noita vaatimuksia. Parhaimmatkaan harrastajat eivät pysty suoraan sanomaan antamaan vastausta kaikkiin kysymyksiin, kuten "kuka valmistaa parhaimman microATX-emolevyn haluamallani piirisarjalla?" Olivat taidot mitkä tahansa, niin lähes aina sitä joutuu löyhentämään vaatimustasoa.

Jos sinulla on jo ostettuna tai ajatuksissa ATX-kokoa pienempi kotelo, niin ole valmis tekemään kompromisseja emolevyn ominaisuuksissa. Pienissä emolevyissä on usein heikompi suorituskyky kuin ATX-emolevyissä. Emolevylle on todennäköisesti myös integroitu ohjaimia joita et tule tarvitsemaan, joten sinun kannattaa ottaa ne BIOSista pois käytöstä. Äläkä ota itseesi kun joudut maksamaan sellaisista osista, joita et tarvitse. Emolevyjä kun ei kustannusten vuoksi voi tehdä mittatilaustyönä.

Onneksi aloittelijoilla on mahdollisuus päästä käsiksi kaikkiin niihin tietoihin ja lähteisiin, joita myös ammattilaiset käyttävät. Verkkosivujen katsauksia kannattaa lueskella ja kysymysten ilmaantuessa esitä niitä foorumeilla, kuten vaikkapa meidän omassa.

Kirjoittajan mielipide
Markkinatrendit ovat liian usein tulleet ensikertalaisen ja hänen haaveilemansa täydellisen kokoonpanon väliin. Aina kun näen jonkun kysyvän miten isommat laitteet laitteet saisi mahdollisimman pieneen koteloon, niin ajattelen ensimmäiseksi, että "hommaa mieluummin kunnon kotelo". ATX-kokostandardin emolevyn, kotelon ja virtalähteen ostaminen antaa paljon mahdollisuuksia päivitettävyydelle.

Kommentoi artikkelia