Parasta Tom’s Hardwaressa: Aloittelijan opas emolevyn valintaan

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

Mitä sinä tarvitset?Tom’s Hardware on ollut tukemassa uusia PC-rakentajia vuodesta 1997 lähtien. Olemme kertoneet vinkkejä, kikkoja ja fiksuja neuvoja. Tuorein laaja emolevyjen valintaa koskeva opas on vuodelta 2006. Tänään päivitämme sen sisältöä niin että kaikkein tuoreimmatkin asiat tulevat käsitellyksi.

Olemme kaikki olleet aloittelijoita, se unohtuu edistyneemmiltä kovin helposti. Vaikka me Tom’s Hardwaressakin suollamme tasaisin väliajoin emolevyvertailuja, niin aloittelijoiden tieto-taito-tason yliarvioimisen vuoksi he eivät saa artikkeleista kaikkea mahdollista irti tai ymmärrä neuvojamme. Jos joskus olet huomannut raapivasi päälakeasi artikkelimme lukemisen jälkeen, niin toivottavasti tämä artikkeli antaa vastauksen mieltä pohdituttaviin kysymyksiin.

Miten valita sinun tarpeita vastaava emolevy? Ykkösasia on että prosessorisi on yhteensopiva emolevyn kanssa. Prosessoriasioissa Tom’s Hardware auttaa artikkeleiden ja vertailutaulukoiden muodossa. Ei pidä kuitenkaan ajatella emolevyä pelkkänä alustana, johon prosessori tungetaan. Emolevy on paljon muutakin.

Pahin virhe mitä aloittelija voi tehdä on, että hän käyttää ylenpalttisesti rahaa sellaisiin osiin, jotka eivät sitten ole yhteensopivia keskenään. Harvinaisempi tapaus on, että osat ovat yhteensopivia, mutteivat muusta syystä tahdo toimia keskenään. Kaikkein yleisin virhe kuitenkin on, että aloittelija valitsee ensin tehokkaita osia ja yrittää säästää sitten muualla, jolloin halvemmat osat uhkaavat muodostaa pullonkaulan eli tehokkaisat osista ei saada puristettua kaikkea irti. Pyrimme nyt neuvomaan miten välttää nämä sudenkuopat.

Kun valitset toistensa kanssa yhteensopivia osia sinun tulee ottaa huomioon emolevyn koko, prosessorikannan tyyppi ja piirisarjan ominaisuudet, muistikonfiguraatioita ja grafiikka-asioita unohtamatta. Täydellisen toimivuuden aikaansaaminen vaatii myös pohdintaa lisälaitteiden suhteen.

Paljon pitää miettiä ennen varsinaista ostotapahtumaa. Myynnissä on osia kymmeniltä valmistajilta, jotka tarjoavat sadottain erilaisia ominaisuuksia. Kuka väittä emolevyn ostamisen olevan helppoa? Tilanne ei ole kuitenkaan niin epätoivoinen kuin voisi kuvitella, sillä pieni määrä yleistietoa ja parin artikkelin lukeminen riittää jo niin pitkälle, että saat kavennettua satojen mallien valikoiman muutamaan.

Kommentoi artikkelia