AOC I2757Fh ja ViewSonic VX2770Smh: Kaksi 27” IPS-näyttöä

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 1 kommentti

Testitulokset: Harmaasävyjen toistoAOC I2757Fh

Kuten gamma-arvonkin tapauksessa, myös valkoisen värin värilämpötila on tärkeää toistaa oikein kaikilla eri kirkkauden tasoilla. AOC:n tulokset näkyvät alla olevassa taulukossa.

Tulosten perusteella värilämpötila on hieman viileän puolella, mutta alemmassa Delta E -taulukossa näkyy, että virhe on kuitenkin kohtalaisen pieni. Taulukon vihreä viiva (kolmosen kohdalla) kertoo tason, jossa värilämpötilan virhe tulee näkyviin paljaalla silmällä. Vain 100 prosentin kirkkaus muuttaa värilämpötilaa merkittävästi, mikä on hyvä tulos ilman kalibrointia.

Kun näyttö kalibroitiin CalMAN 5.0 -sovelluksen ja i1Pro-spektrometrin avulla, tulokset olivat seuraavanlaiset:

Lukuun ottamatta 20 ja 30 prosentin kirkkaustasoja, AOC:n näytön harmaasävyt toistuvat lähes täydellisesti.

ViewSonic VX2770Smh

ViewSonicin kalibroimaton värilämpötila näyttää melko vihertävältä kun käytössä on Native-niminen esiasetus. Huomattavasti luonnollisempi sävy saadaan User Color -asetuksella ilman, että säätimiä liikutetaan mihinkään suuntaan.

Kaikki tasot yli 30 prosentin kirkkaudella vääristävät värejä ja virhe vain kasvaa kirkkauden lisääntyessä.

Kalibroinnin jälkeen näytön värintoisto on kuitenkin loistava vain pienillä muutoksilla RGB-arvoihin. Millään kirkkauden arvolla ei synny enää näkyviä virheitä.

Alemman kuvan mukaisilla arvoilla voidaan olla varmoja, että kaikki harmaan sävyt toistuvat kuten pitää ilman vääristymiä. Tämän osalta molemmat näytöt ovat erittäin hyviä.

AOC vastaan ViewSonic

Delta E -arvolla merkitty harmaasävyjen vääristymä kertoo paljonko kumpikin näyttö heittää 6500 Kelvinin värilämpötilasta koko kirkkausalueellaan. Yli kolmen menevät arvot ovat näkyvissä paljaalla silmällä.Jopa ilman kalibrointia molemmat monitorit pärjäävät kohtalaisen hyvin virheen jäädessä lähes huomaamattomaksi. Tulos on erittäin hyvä.

Väriheitto tipahtaa alle kahteen kun näytöt kalibroidaan CalMANin ja i1Pron avulla ja kuten aiemmista taulukoista näkyy, heitto on yhtä pieni kaikilla kirkkauden asteilla.ViewSonicin ja AOC:n välinen vertailu kertoo, että molemmat näytöt ovat erittäin tarkkoja sekä ilman kalibrointia että sen jälkeen. Ne toimivat hyvin peli- ja videokäytössä vaikka käyttäjällä ei olisikaan erillistä kalibrointilaitetta.

kommentti 1

hannibal_pjv

Näihin artikkeleihin pitäisi ehdottomasti lisätä hinnat Suomessa! Muuten ovat aika turhia... IMHO
http://hintaseuranta.fi/tuote.aspx/1021256
http://hintaseuranta.fi/tuote.aspx/1228355

Kommentoi artikkelia