AOC I2757Fh ja ViewSonic VX2770Smh: Kaksi 27” IPS-näyttöä

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 1 kommentti

AOC I2757Fh ja ViewSonic VX2770Smh: Kaksi 27" IPS-näyttöäNäyttöjen hinnat ovat olleet laskusuuntaiset jo pidempään ja jopa uusimpien IPS-näyttöjen hinta on tippunut kohtuulliselle tasolle. Tässä artikkelissa käydään läpi kaksi 27 tuuman kokoista, LED-taustavalaistua 1080p-resoluutiolla toimivaa näyttöä AOC:lta ja ViewSonicilta.

Molemmat näytöt perustuvat uusimpaan AH-IPS-tekniikkaan ja paneelit ovat LG:n valmistamia. IPS-tekniikan (in-plane switching) alkuperäinen tarkoitus oli parantaa värintoistoa ja katselukulmia, mutta sen haittapuolina olivat hidastuneet vasteajat sekä pienempi kontrasti.

H-IPS (high-performance IPS) oli puolestaan tarkoitettu korjaamaan alkuperäisen tekniikan ongelmat asettamalla yksittäiset alipikselit siten, että nestekidemolekyylit liikkuvat ruudun pinnan suuntaisesti eikä aiemman tekniikan tapaan pystysuoraan. AH-IPS (advanced high-performance IPS) parantelee H-IPS-tekniikkaa vielä lisää värintoiston, resoluution ja kirkkauden osalta ja käyttää samalla vähemmän tehoa.

IPS-tekniikka oli alun perin vain kalliimman hintauokan näyttöjen ominaisuus, mutta viime aikoina se on saapunut myös halvempiin tuotteisiin kuten AOC:n I2757Fh-malliin ja ViewSonicin VX27790Smh-malliin.

AOC I2757FhAOC on varustanut näyttönsä tyylikkäällä erittäin ohuella reunuksella, minkä lisäksi itse näyttökin on erittäin ohut. Paras ominaisuus on kuitenkin sen ominaisuuksiin nähden erittäin kohtuullinen hintataso.

Vaikka kyseessä ei olekaan varsinainen kokonaan reunukseton näyttö, I2757Fh:n reunus on vain kahden millimetrin kokoinen ylä- ja sivureunoissa. Alareunassa on 33 mm kokoinen metallireunus. Lasipinnassa on kuitenkin yhdeksän millimetrin levyinen turha kaistale, mikä tarkoittaa käytännössä 11 mm kokoisia reunuksia ylhäällä ja sivuissa. Tätä näyttöä ei ehkä kannatta käyttää isommissa näyttöseinissä, mutta vain 300 dollarin eli noin 225 euron hintaan se on enemmän kuin toimiva ratkaisu useamman näytön työpöytäkokoonpanoihin.

Näytön alareunan metalliosa sekä jalusta on tyylitelty harjatun alumiinin näköisellä pinnalla. Näytön alareunassa on valmistajan logo, joka on pelkän kiinni liimaamisen sijasta muotoiltu osaksi itse muovipintaa. Vaikka kyseessä ei olekaan aito metalli, muovikin antaa tyylikkään vaikutelman. Näytön ohjaamiseen tarkoitetut hipaisunäppäimet on aseteltu oikeaa alareunaan ja ne ovat erittäin herkkiä tunnistamaan kosketuksen. Yksikin kosketus muuttuu helposti tuplanäpäytykseksi. Paneeli kiinnittyy jalustaan ilman työkalujen käyttöä. Jalusta ei tarjoa korkeuden säätöä eikä se käänny sivuttaissuunnassa, joten ainoaksi säätövaraksi jää kallistus. Jalustan voi myös jättää kokonaan käyttämättä ja asettaa näytön suoraan pöydälle käyttäen sen takaa löytyvää seisontatukea. Sen käyttöä ei kuitenkaan voi suositella, sillä näyttö kaatuu kohtalaisen herkästi.

Liitäntäpuolelta löytyy kaksi kappaletta HDMI-liitäntöjä sekä yksi VGA-liitäntä ja DVI loistaa poissaolollaan. Vaikka ylimääräinen DVI on mukava lisä toisen laitteen kytkemiseksi, ottaisimme mieluummin yhden DVI-liitännän sen sijaan. Lisäksi tarjolla on 3,5 tuuman kuulokeliitäntä, jolla näytön omat kaiuttimet voi halutessaan ohittaa. Kaiuttimien ääni on vaimea, sillä ne on sijoitettu näytön taakse osoittamaan ylöspäin. Niitä ei voi suositella musiikin kuunteluun tai elokuvien katseluun, mutta ehkä harvoin käytettynä toimistossa laadulla ei ole niin suurta merkitystä.
I2757Fh:n värintoisto ja gamma tekevät siitä erittäin hyvän vaihtoehdon videon toistoon ja pelikäyttöön, joihin palataan myöhemmin tässä artikkelissa. Näytön mukana tulee ulkoinen erillinen virtalähde, joka vähentää näytön itsensä lämpömäärää ja pitää sen ohuena. Ulkoisen virtalähteen voi lisäksi vaihtaa rikkoutumisen jälkeen, mikä ei ole välttämättä mahdollista sisäänrakennettujen virtalähteiden kohdalla.

Ikävä kyllä näytössä ei ole tukea ulkoisille kiinnikkeille. Lisäksi näytön mukana tulee vain VGA-kaapeli eli HDMI-kaapelin tai DVI-adapterin joutuu hankkimaan itse.

ViewSonic VX2770SmhViewSonicin VX2770Shm on samaan tapaan yksinkertainen ulkonäöltään, mutta siinä on päädytty käyttämään mustaa pianolakkausta.

Muovisten reunusten paksuus on sivuilla ja päällä vain kolme millimetriä, mutta niiden lisäksi lasipinnan alla on yhdeksän millimetrin reunus, mikä nostaa varsinaisten reunusten koon 12 millimetriin. Alareunan 31 mm korkuisesta reunuksesta löytyy vain ViewSonicin värikäs logo muoviin painettuna. Näytön ohjaimet on sijoitettu jalustaan, jota ei voi irrottaa näytöstä. Jalustassa olevan sinisen LED-valon voi halutessaan kytkeä pois päältä. Vaikka tämäkään näyttö ei sovellu isompiin videoseiniin jalustansa ja reunustensa vuoksi, se kuitenkin toimii hyvin perinteisissä työpöytäkokoonpanoissa useammankin näytön kanssa. Kuten AOC:n tapauksessa, näyttöä ei voida kiinnittää muihin telineisiin ja säädöistä tarjolla on vain kallistus.

ViewSonicin VX2770Smh tarjoaa liitäntöjen osalta HDMI-, DVI- ja VGA-liitännät sekä kuulokeliitännän kaiuttimien lisäksi. Kaiuttimien laatu ei tässäkään näytössä ole kummoinen ja niitä on syytä välttää, jos välittää peleissä myös äänten laadusta. Liitännät on sijoitettu säädinten tapaan jalustaan eikä varsinaiseen näyttöpaneeliin. Alaspäin suunnatut liitännät on kiinnitettävä näppituntumalla, vaikkakin niiden ansiosta näyttö vie pöydältä vähemmän tilaa. Virtalähde on erillään näytöstä ja ViewSonic on laittanut pakettiin VGA-, HDMI- ja kaiutinkaapelit.

Valmistaja
AOC
ViewSonic
Hinta
$300
$353
Malli
I2757FH
VX2770Smh
Paneelin tyyppi
AH-IPS
AH-IPS
Ruudun koko
27"
27"
Enimmäisresoluutio
1920x1080
1920x1080
Kuvasuhde
16:9 (1.78:1)
16:9 (1.78:1)
Vasteauja (GTG, mfr)
5 ms
7 ms
Kirkkaus (cd/m^2, mfr)
250
250
Kaiuttimet
Kyllä
Kyllä
VGA
1
1
DVI
-
1
Display Port
-
-
HDMI
2
1
Energy Star -merkintä
Kyllä
Kyllä
Virkistystaajuus
60 Hz
60 Hz
Takuu
3 vuotta
3 vuotta


Ennen varsinaisiin testeihin siirtymistä, katsastetaan miten näyttöjä testataan.

kommentti 1

hannibal_pjv

Näihin artikkeleihin pitäisi ehdottomasti lisätä hinnat Suomessa! Muuten ovat aika turhia... IMHO
http://hintaseuranta.fi/tuote.aspx/1021256
http://hintaseuranta.fi/tuote.aspx/1228355

Kommentoi artikkelia