P55: Vertailussa neljä yli 250 dollarin LGA 1156 -emolevyä

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

EVGA P55 Classified 200


Evga on rakentanut huippupelialustan täysin erilaisest näkövinkkelistä kuin Asus, sillä yhtiön P55 Classified 200 –emolevystä löytyy kaksi gigabitin verkko-ohjainta, kaksi eSATA-porttia ja kuusi x16-pituista PCIe-paikkaa.



Ruma totuus on, että vain ylin paikka toimii x16-nopeudella kun vain yksi ohjain on kiinnitetty. Muut neljä punaista paikkaa jakavat kahdeksan kaistaa Nvidian nF200-SLI-A3-sillan kautta. Tiedämme että useimmat lukijat pitävät tällaista ratkaisua, jossa ylimmällä on kahdeksan kiinnitettyä kaistaa ja kahdeksan vaihtuvaa kaistaa, joista neljä voidaan yhdistää kahdeksi elektronisen kytkimen avulla kun ohjaimia on koneessa enemmän yksi, lähes ihmeenä. Otimme vielä kuvan josta todella selviää tällaisen ratkaisun olevan mahdollinen.



Musta x16-pituinen paikka on rajoitettu neljään 2,5 Gb/s:n kaistaan. Useimmille tästä paikaista ei ole mitään hyötyä, sillä ylimpään PCIe x1 –paikkaan voi asentaa pitkän ohjaimen, kun tiellä ei ole lämpösiilejä.



Evgan emolevy pursuaa hieman yli ATX-standardin mitoista leveyden suhteen (10,375", ATX: 9,625"). Tämä on tärkeä huomio kun valitset koteloa emolevyllesi. Oleellista on myös huomata, että eteenpäin osoittavat SATA-portit ovat jo niin lähellä kovalevyhäkkiä, että niiden käyttäminen on lähes mahdotonta.

Lisäleveyden aiheuttaa osittain Evgan Show Volt –jännitemittari, joka on kyllä aika kätevä ominaisuus. Se ei ole yhdistetty suoraan jännitedetektoreihin, vaan käyttäjä voi itse mitata mukana tulevien kaapeleiden ansisota haluamansa jännitteet. (VCORE, VTT, DIMM, PCH ja PLL). Jos olet kiinnostunut emolevystä, mutta haluat tietää kuinka paljon ylimääräistä leveyttä emolevyssä on, niin Show Volt –mittarin ympärillä oleva valkoinen viiva osoittaa mihin satandardin mukainen virtapiiri loppuisi.

Ulkoasun vahvuuksiin kuuluu se, että mitään etupaneeliliitäntää ei ole sijoitettu alatakakulmaan ja kaikki virtapistokkeet sijaitsevat "oikeilla" paikoilla. Emolevyltä löytyy kaksi 8-pinnistä lisävirtapaikkaa. Digitaalinen virransyöttö tukee korkeintaan 600 watin virtalähdettä. Evga on päällystänyt LGA 1156 –kannan pinnit kolminkertaisella kultakerroksella koska suojatakseen pinnejä lisävirran aiheuttamilta ongelmilta.

Evga on hoksannut, ettei pelaajilla ole kuin korkeintaan kuusi asemaa koneessaan. Siksi piirisarjan kolme kaistaa onkin uhrattu kaksisuuntaiseen 2,5 Gb/s:n väyliin, joista yksi menee eSATA-portille ja loput kaksi kahdelle gigabitin verkko-ohjaimelle. Vanhat liitännät kuten PCI on hylätty kokonaan.



Evga on ottanut mukaan ECP V2 –ohjaimen, jolla saadaan diagnostiikkanäytön lukemat ja virta-, reset- ja CLR_CMOS-painikkeet paikkaan, jonne on helpompi pasta käsiksi. Valitettavasti ECP V2 –laitetta ei voi kiinnittää asemapaikkoihin kiinni.

Ne jotka haluavat päästä emolevyy tehokkaammin käsiksi ulkoisesti, niin se onnistuu takapaneelissa olevasta EVGA EVbot –liittimestä käsin. Itse säädin pitää tosin ostaa erikseen.

BIOS

EVGAn Frequency/Voltage Control –valikko sisältää kaikki eniten tarvitut ylikellotusasetukset sekä DIMM-referenssi- ja PWM-taajuusasetukset. Käynnistyksen ja käytönajaksi on mahdollista asettaa eri ytimen ja ja ytimen ulkopuolinen jännite, mikä estää niin sanotut cold bootit.




P55 Classified 200:aan voi tallettaa neljä BIOS-profiilia.




DRAM Timings –valikosta löytyy luettelo perusajoituksista ja edistyneemmistä ajoitusasetuksista. Auto-asetus helpottaa yksittäisten ajoitusten valintaa. Samalla näet mitä ajoitusta automaattinen ajoituksen valinta käyttää.

Varustelu



Ennalta-arvattavien osien lisäksi Evga toimittaa emolevyn mukana jännitemittarikaapelit ja kaksi 3-way SLI siltaa, joissa molemmissa on eri laajennuskorttivälitykset.

Kommentoi artikkelia