OCZ Octane 512 GB SSD: Indilinxin Everest-ohjaimen ensiesiintyminen

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

Octane: esimakua siitä, mitä OCZ:lta voidaan odottaa


SSD-aseman suorituskyky riippuu kolmesta osatekijästä: ohjaimesta, ohjaimen ohjelmistosta sekä flash-muistista. Näistä kolmesta osatekijästä suurin merkitys on todennäköisesti ohjaimella eikä markkinoilta löydy vielä kovin montaa 6 Gb/s -nopeutta tukevaa vaihtoehtoa. Rajallisesta valikoimasta johtuen tähän päivään saakka nopeimmissa SSD-asemissa on lähes poikkeuksetta käytetty Marvellin, SandForcen tai Samsungin logiikkapiirejä.

Silti markkinoilta löytyy läjäpäin erilaisia brändejä ja malleja, eli käytännössä monet yritykset käyttävät pohjimmiltaan samoja komponentteja rakentaakseen useita erilaisia SSD-asemia eri hintaluokkiin.

Tämän vuoksi on melko selvää, että nykyinen rajallinen kilpailutilanne on yksi syistä miksi OCZ osti ohjaimia valmistavan Indilinxin aiemmin viime vuonna. Miksi yhtiö haluaisi jatkaa SandForcen ohjaimien käyttöä kun sen kilpailijoilla on käytössään samat ohjaimet. Koska brändistä riippumatta monien asemien suorituskyky on huomattavan samanlaista, valmistajat eivät halua aloittaa pelkällä hinnalla kilpailua.OCZ:n mukaan yhtiö suunnittelee julkaisevansa lisää Indilinxin tekniikkaan perustuvia SSD-asemia. Mitä sitten tapahtuu OCZ:n ja SandForcen yhteistyökuvioille? Lyhyemmällä tähtäimellä molemmat yhtiöt vielä tarvitsevat toisiaan ja tästä syystä Vertex 3 tulee jatkamaan OCZ:n lippulaivana vielä hetken. Silti OCZ pyrkii selvästi tilanteeseen, jossa yhtiö ei olisi riippuvainen muiden toimittamista ohjaimista. Pidemmällä aikavälillä OCZ tulee todennäköisesti vähentämään SandForce-ohjainten käyttöä ja siirtymään yhä enemmän omiin Indilinx-pohjaisiin siruihin.

Octane todistaa, että Indilinxin ohjaimet eivät kärsi enää niistä ongelmista, joiden vuoksi yhtiö ajautui marginaaliin aiemmin. Silti ohjaimissa löytyy vielä parantamisen varaa, jonka vuoksi ne eivät yllä alan kärkijoukkoon (kuten esimerkiksi satunnaisoperaatioiden suorituskyvyn kohdalla sekä heikosti toimivassa roskienkeräyksessä). OCZ:lla on kuitenkin todellinen mahdollisuus muuttaa ihmisten näkemys Indilinxin ohjaimista vain yhden tuotesukupolven aikana. Tässä artikkelissa mainittuihin ongelmiin voi olla mahdollista löytää ratkaisut esimerkiksi ohjelmistopäivityksellä tai ne korjataan seuraavassa tuotteessa. Joka tapauksessa OCZ on hyvässä vauhdissa vapauttaakseen itsensä SandForcen ohjainten riippuvaisuudesta.

Tilanne on mielenkiintoinen kun ottaa huomioon, että tällä hetkellä omiin ohjaimiinsa luottavat vain Intel ja Samsung. OCZ:n tavoitteet on asetettu korkealle ja Octane todella merkitsee uutta kappaletta yhtiön toiminnassa.

Hinta
Markkinahinta
hinta per gigatavu
OCZ Vertex 3 120 GB
$190
$1.58
OCZ Vertex 3 240 GB
$400
$1.66
OCZ Octane 128 GB
$215
$1.70
OCZ Octane 256 GB
$400
$1.56


512 gigatavun kapasiteetilla ja nykyisellä hinnoittelulla Octane ei kuitenkaan ole tällä hetkellä erityisen houkutteleva vaihtoehto. Vertex 3 -asemat eivät ole häviämässä mihinkään vielä pitkään aikaan ja jos haluat välttää SandForcen datan pakkautuvuudesta johtuvaa suorituskykyvaihtelua, markkinoilta löytyy Octanea parempia vaihtoehtoja, joiden kanssa ei tarvitse tehdä samoja kompromisseja satunnaisoperaatioiden suorituskyvyn suhteen.

Octane on kuitenkin esimakua siitä, mikä tulee todennäköisesti muodostumaan tiukaksi taisteluksi vielä tämän vuoden aikana. Hyödyntämällä talon omaa tekniikkaa OCZ:lla on enemmän joustovaraa laskea hintoja nopeampaan tahtiin säilyttäen silti riittävät marginaalit. Vasta vuosi sitten SSD-asemien hinnat alkoivat yli kahdesta dollarista gigatavua kohti. Tällä hetkellä keskihinta on lähempänä 1,5 dollaria. IMFT:n 20 nm NAND-sirujen myötä hinnat ovat menossa ainoastaan alaspäin. Vaikka Octanen suorituskyky kilpailijoihinsa nähden ei olekaan erityisen hyvä, silti OCZ yhtiön kasvattaa Octanen myötä painoarvoaan markkinoilla.

Alkuperäinen artikkeli: OCZ Octane 512 GB SSD Review: Meet Indilinx's Everest Controller
Alkuperäisen artikkelin kirjoittaja: Andrew Ku

Kommentoi artikkelia