OCZ Octane 512 GB SSD: Indilinxin Everest-ohjaimen ensiesiintyminen

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

SSD-asemien markkinoilla tapahtuu pitkästä aikaa jotain uutta, kun OCZ on julkaissut SSD-aseman, joka ei perustu SandForcen ohjaimeen. Uusi Octane SSD perustuu sen sijaan Indilinxin valmistamaan ohjainpiiriin. Onnistuuko OCZ korjaamaan Indilinxin aiemmat erehdykset, vai vaatiiko uusi tuleminen vielä lisää aikaa? Totuus löytyy jostain ääripäiden puolivälistä.

OCZ:n kaksi viimeistä SandForcen ohjaimiin perustuvaa tuotesukupolvea ovat pärjänneet loistavasti SSD-asemien markkinoilla. SandForcen avustuksella yhtiö on nostanut rimaa SSD-asemien suorituskyvyn suhteen.

OCZ on toiminut SandForcen julkaisukumppanina jo pidempään ja luonnollisesti yhtiö on saanut ensimmäisenä käsiinsä SandForcen uudet ohjaimet, jotka ovat ansainneet sen asemille mainetta ja kunniaa. Vuosien saatossa esimerkiksi OCZ:n Vertex-sarja on kerännyt läjän loistavia arvosteluja.Menetyksellä on myös kääntöpuolensa, sillä SandForce-ohjainten hyvä suorituskyky OCZ:n asemissa kasvattaa myös muiden valmistajien SandForce-pohjaisten asemien myyntiä.
SSD-asemien ikävä totuus on se, että kaksi samaan NAND-muistitekniikkaan perustuvaa SandForce-pohjaista asemaa ovat suorituskykynsä puolesta lähes identtisiä. Ohjainten valmistaja SandForce ei edes yritä kiistää sitä. SandForcen muistiohjaimissa käytetään asemasta riippuen hieman muokattua versiota yhtiön referenssiohjelmistosta. Sen takia OCZ:n Vertex 3 ja Corsairin Force GT ovat käytännössä samanlaisia. Molemmissa käytetään toisen sukupolven SandForce-ohjainta ja muistina toimii synkroninen ONFi flash. Muutamista käytännön eroista huolimatta suorituskykymittaukset paljastavat, että asemat suoriutuvat testeistä lähes identtisillä tuloksilla.Ymmärrettävästi OCZ haluaa esiintyä yhtiönä, joka on valmis ottamaan isojakin riskejä pysyäkseen kilpailukykyisenä. Tästä syystä sen uusin SATA 6 Gb/s -asema ei perustukaan SandForcen ohjaimeen. SandForcen sijaan OCZ:n Octane-nimellä tunnettu asema sisältää ohjaimen Indilinxiltä, jonka OCZ osti viime vuoden puolella. Tästä syystä kyseessä on tietyllä tapaa historiallinen julkaisu, sillä OCZ:n käyttämä Indilinxin tekniikkaan perustuva Everest-ohjain on viimeisin täysin uusi tuote SSD-asemien alalla sen jälkeen, kun Samsung julkaisi 830-sarjan asemansa.

Missä segmentissä tämä asema kilpailee? Se on julkaistu selkeästi yhtiön suorituskykyisimpien asemien joukkoon, mutta se sijoittuu kuitenkin strategisesti yhtiön Vertex-asemien alapuolelle. Asemasta löytyy silti 6 Gb/s -liitäntänopeus, vaikuttavan kuuloiset lukunopeudet, iso välimuisti ja enimmillään jopa 1 TB tallennuskapasiteetti. Potentiaalia voisi löytyä jopa nopeimpien asemien haastamiseen tai edes kärkikahakoissa kilpailuun. Testeissä tuli kuitenkin vastaan muutamia erikoisuuksia, joiden vuoksi kannattaa tutustua tarkempiin mittaustuloksiin.

Kommentoi artikkelia