Lenovo IdeaCentre Y710 Cube ja Y27g G-Sync-pelinäyttö – Pakettiratkaisu pelaajalle

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Lenovo Y27g G-Sync-pelinäyttö





Lenovolta löytyy pelikoneiden pariksi myös kaikenlaista peliaiheista oheislaitetta, mukaanlukien myös G-Sync-pelinäyttö. Ytimekkäästi Y27g-nimellä varustettu 27-tuumainen ja 1920x1080-resoluutiolla varustettu näyttö takaa 144 Hz virkistystaajuuden ja G-Sync-tuen avulla hyvän pelikokemuksen, mutta onko siitä kilpailemaan jo pitempään pelinäyttöjen saralla toimineiden kilpailijoiden kanssa?





Näyttö on pakattu tiiviiseen styroksipakkaukseen tukijalka irrotettuna, ja pakkauksen mukana tulee tarvittava DisplayPort-johto, HDMI-johto sekä USB 3.0 upstream-johto USB-hubia varten. HDMI 1.4 tukee 1920x1080-resoluutiota korkeintaan 60 Hz virkistystaajuudella, eikä G-Sync toimi sen kautta, vaan 144 hertsin virkistystaajuuteen tarvitaan DisplayPort-liitin sekä uudemman mallinen Nvidian G-Synciä tukeva näytönohjain GTX 700-sarjasta tai uudemmasta.



Rakenteeltaan Y27g on astetta parempaa laatua verrattuna halvimpiin G-Sync-malleihin. Jalusta on jämäkkä ja tarjoaa hyvät säädöt pivotia lukuun ottamatta. Mukana on myös kahden portin USB-hubi sivussa, ja myös kuulokeliitäntä sekä koukko pelikuulokkeita varten – pelinäyttö kun on kyseessä.


VA-paneelin gammasiirtymä aiheuttaa tummemman keskustan, mutta kaareva paneeli tasoittaa ilmiötä hieman


Lenovo Y27g käyttää kaarevaa paneelia, mutta käytännössä tällä on lähinnä kosmeettinen merkitys, sillä kaari on niin loiva, ettei se juurikaan vaikuta katseluelämykseen. Useimmiten kaarevuus tarkoittaa kuitenkin sitä, että taustavalossa on enemmän poikkeamia. Myös Y27g:n paneelissa havaittiin hieman taustavalon epätasaisuutta reunoilla, mutta normaalissa päiväkäytössä ongelma ei ollut juurikaan havaittavissa.



Näytön asetusten säätö onnistuu oikeaan alareunaan asetettujen fyysisten painikkeiden avulla. Etupuolelle asetetut napit ovat helposti käsillä, mutta itse ainakin suosin ennemmin reunan taakse sijoitettua analogitikkua jos sellainen on tarjolla.



OSD-valikko tarjoaa kattavat säädöt kirkkauden ja värilämpötilan asettamiseksi, ja mukana on myös kasa preset-asetuksia eri pelitarkoituksiin. Näytölle saa myös FPS-laskurin tarvittaessa. Muihin pelinäyttöihin nähden Y27g:n OSD-valikossa on hyvät säätömahdollisuudet mieleisen kuvan saavuttamiseksi.



Kuvanlaadultaan 8-bittinen VA-paneeli tuo mukanaan tyypilliset plussat ja miinukset. VA-paneelin 3000:1 kontrasti on merkittävä parannus IPS- ja TN-paneeleihin verrattuna, mutta samalla se luo erityisesti tummalla taustalla keskelle pyöreän tummemman alueen, ja reunoja kohti lähestyttäessä gamma laskee ja vaalentaa kuvaa.

144 Hz virkistystaajuus ja G-Sync toimivat Lenovon näytössä ongelmitta. VA-paneelin luontaiset vasteajat eivät ole kuitenkaan mairittelevat, vaan Overdrive-toiminto off-asennossa havaittavissa on selkeää haamukuvaa liikkuvien objektien vierellä. Overdrive normal-asennossa tuottaa parhaan tuloksen ja poistaa haamukuvat, mutta jäljelle jää hieman overdriven tuottamaa artifaktia. Tätä on kuitenkin vaikea havaita käytännössä, ja pelikäytössä lopputulos Overdrive päällä on siinä määrin riittävän hyvä ettei se tartu silmiin ainakaan allekirjoittaneella.

Kommentoi artikkelia