Hyötysuhdeanalyysi: Core i3 vastaan Atom

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

Haastaja: Core i3-530Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä esittelyssä on haastajamme, joka on tarkoitettu niille joille hinnalla ei ole niin väliä. Speksejä tuijottamalla Core i3 –näyttäisi sopivan hyvin vertailuun mukaan. Toisaalta i3-prosessorien hinnat alkavat 115 dollarista, kun Intelin D510MO maksaa vain 75 dollaria, etkä ole vielä edes hankkinut i3:lle emolevyä. Ei tuomita kirjaa kansien perusteella, vaan tutkitaan tarkemmin.

Core i3-530 perustuu 32 nanometrin ja kaksiytimiseen Clarkdale-arkkitehtuuriin. Se on suunnattu valtavirralle LGA 1156 -kantaan. Prosessori on halvin kaikilla ominaisuuksilla varustettu pöytäprosessori Inteliltä. Esittelimme aiemmin tammikuussa 2010 Core i5-661 –mallin ja tarkastelimme sen hyötysuhdetta. Toukokuussa määrittelimme siitä löytyvän parhain hyötysuhde ylikellotetuilla taajuuksilla.

Kuten Core i5-600 –malleillakin Core i3-530:sta löytyy neljän megatavun edestä L3-muistia ja 512 kilotavua L2-muistia ydintä kohden. Core i3-530:n kellotaajuus on 2,93 GHz:ä, mutta se ei tue Intelin Turbo Boost –ominaisuutta, joka kellottaa prosessoria automaattisesti jos lämmöt sen mahdollistavat. Prosessorista ei löydy myöskään AES-NI-tukea.

]
Kaksiytimiset Core i3 ja i5 –prosessorit ovat määritelty 73 watin TDP-arvolle, johon pitää vielä lisätä muiden osien TDP-arvot. Tämä saa Atomien ja Core i3 –prosessoreiden vertailun näyttämään hullunkuriselta, mutta se on sitä vain jos katselet asiaa markkinasegmenttien sisältä käsin.

Kommentoi artikkelia