Hyötysuhdeanalyysi: Core i3 vastaan Atom

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

Hyötysuhdeanalyysi: Core i3 vastaan Atom



Atom suunniteltiin alun alkaen halvaksi ja vähävirtaiseksi prosessoriksi, mutta sen tuoma arvo pöytäpuolella on kiistanlainen suorituskyvyn vuoksi. Siksi laitoimme halvimman Core i3 –prosessorin Intelin Atomia vastaan ja mittasimme kummalla on parempi hinta-suorituskyky- ja hinta-tehonkulutussuhde.

Tarkoituksena ei ole tehdä “Apples to Apples" –vertailua (yhdysvaltalainen lautapeli, jossa ideana tehdä hulvattomia vertauksia). Vertailuprosessorimme kuuluvat molemmat eri markkinasegnettiin. Atomit ovat tarkoitettu halvoiksi ja pieniksi, kun taas Core i3 –malliston tarkoitus on tarjota kaikilla ominaisuuksilla varustettuja työpöytä prosessoreita, halvalla.

Koska molemmat prosessoriperheet ovat suunnattu alimpaan hintaluokkaan, niiden roolit ja potentiaalit sekoittuvat keskenään. Artikkelin tarkoituksena on selventää näiden kahden tuotesarjan eroja.

PC:n ostajilla on monenlaisia vaatimuksia halpojen tietokoneiden suhteen. Niiltä odotetaan kunnollista suorituskykyä, mutta kuitenkin pienellä tehonkulutuksella. Emme keskity pelkästään suorituskykyyn ja tehonkulutukseen, vaan etsimme tasapainoa, jonka mittareina ne ovat yhdessä hinnan kanssa.



Atom vs. Core

Atom-pohjaisia nettopeja ja minikannettavia on saatavilla parilla sadalla eurolla, joten sen perusteella Atom ei ole hinnalla pilattu tai susia suorituskyvyn suhteen. Molemmat piirteet ovat hyviä ja niiden ansiosta Intel on päässyt tekemään uusia markkina-aluevaltauksia, kuten kehityviin maihin. Toisaalta Atomia ei ole tarkoitettukaan tehokkaaksi suoriutajaksi. Siksi sitä ei kannattaisi ajatella koneeseen, jolla aiot tehdä muutakin kuin selata verkkoa tai kirjoittaa sähköposteja. Atom ei pärjää edes vanhalle Pentium 4:lle nopeudessa.

Intelin pöytäkonemallistokin ansaitsee kritiikkiä. Vaikka nykypäivän Core-prosessorit tarjoavat hyvää suorituskykyä, matalaa tehonkulutusta ja siksi parempaa hyötysuhdetta verrattuna Core 2 -edeltäjiinsä (kuten myös AMD:n kilpaileviin malleihin verrattuna), niin Intelin valtavirtakomponentit ovat kokonaisuus huomioiden kovin kalliita. Kokonaisuudella tarkoitamme prosessoria ja piirisarjaa, mitkä eivät pärjää hinnassa AMD:lle.

Atomien halkaisua
Vuonna 2008 kirjoittamassamme Core 2 Nukes Atom on the Desktop –artikkelissa vertaisimme Atom 230 –prosessoria Core 2 Duo E7200:aan. Totesimme, että Core 2 Duo –järjestelmän tehonkulutus levossa oli hyvin samaa tasoa kuin Atom-koneessakin. Pitää kuitenkin muistaa, että vaikka Atom kuluttaisi testissämme vähemmän, niin se ei ole koko totuus. Atom on hitaampi, jolloin se tarvitsee enemmän aikaa tehtävien tekemiseen, joka taas lisää sähkönkulutusta. Muutaman kuukauden kuluttua teimme uuden testin, jossa samaa Core 2 Duoa vastassa oli Atom 330.

Mitä väliä?

Tyyli on tärkeä osa ostovalinnan tekoa, mutta ulkokuori voi peittää alleen jotakin epämieluisaa. Monista Atomeista ei riitä potkua HD-sisällön toistamiseen. Te, jotka välitätte hinnasta, tehonkulutuksesta ja suorituskyvystä, jatkakaa ihmeessä lukemista.

Kommentoi artikkelia