Hyötysuhdeanalyysi: Core i3 vastaan Atom

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

Edeltäjä: Atom 230 ja ECS 945GCT-DAtom 230 (Diamondville) julkaistiin vuonna 2008 ja se löytyy edelleen Intelin alimman hintaluokan valikoimasta. Kaikki Atomit myydään sulautettuina emolevyihin, josta on etua puristettaessa kokoonpanoa mini-ITX-kokoluokkaan. Samalla kuitenkin menetetään mahdollisuus prosessorin päivittämiseen. Pitää vain olla tyytyväinen siihen mitä tarjotaan.

Atom 230 on yksiytiminen, josta löytyy tuki Hyper-Threading-teknologialle eli tietokone luulee prosessorin olevan kaksiytiminen. Prosessorista löytyy tuki 64-bittisyydelle, mutta muita ominaisuuksia kuten SpeedStepiä, Virtualization Technologya, Trusted Execution Technologya, ym. on turha odottaa. Atom 230 tikittää 1,6 GHz:n taajuudella ja siitä löytyy 512 kilotavun edestä L2-välimuistia. Sen TDP-arvo on ällistyttävät 4 wattia, mutta kaverikseen se vaatii 22,2 watin 945GC-piirisarjan (Lakeport) ja 3,3 watin ICH7-southbridgen.Atom vs. Core
 
Emolevynä toimii ECS 945GCT-D. Kuten nimestä voi päätellä, piirisarjana on 945GC ja prosessorina siis Atom 230. Lankulta löytyy PCI-paikka, yksi x1 PCI Express –portti ja kaksi DDR2 DIMM -kantaa. Digitaalisia näyttö- tai audioliittimiä on turha etsiä.

ICH7-southbridge tarjoaa kaksi SATA 3Gb/s porttia ja yhden UltraATA/100 -kanavan ATA-laitteita varten. Takapaneelista löytyy vielä neljä USB 2.0 –porttia. Neljä lisää saa kahden headerin tai adapterin avulla.


 
Emme ottaneet mukaan kaksiytimistä Atomia (Atom 330), sillä valtaosa myynnissä olevista koneista on varustettu yhden ytimen Atomeilla.

Kommentoi artikkelia