CORE vai Boost? AMD:n ja Intelin Turbo-ominaisuudet

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

Intel: Turbo Boost

Intelin implementaatio toimi parhaiten suorittimilla, joissa on paljon skaalausvaraa, sillä Turbo Boost kattaa paljon laajemman kellotaajusalueen. Esimerkiksi uusi Gulftown Core i7-980X on jo valmiiksi lämpökuorman maksimirajoilla. Tämän takia sen turbo rajoittuu vain 266 MHz nostoon yhdelle ytimelle ja 133 MHz nousuun kahdella tai useammalla ytimellä. Tietäen, että Intelin ylikellotusvara on kuitenkin merkittävä, tämä rajoitus on harrastajille harmillista. Phenom II X6 pystyy kuitenkin nostamaan kolmea ydintään jopa 400 MHz käyttämällä vanhempaa 45nm prosessia.

Intelin virtaportitetut transistorit mahdollistavat virran katkaisemisen yksittäisiin ytimiin. Tämän ansiosta ytimien virrankulutus pienentyy merkittävästi, mikä mahdollistaa muiden ytimien jännitteen ja kellotaajuuden noston, sillä lämpökuormaa on tuottamassa vähemmän ytimiä.
Vaikka AMD pienentää kellotaajuuksia ja jännitettä käyttämättömillä ytimillä, Intel kykenee fyysisesti sulkemaan ytimet. Teoriassa suljetut ytimet eivät käyttäisi ollenkaan virtaa, ja päällä olevat ytimet voivat dynaamisesti nostaa kellotaajuuttaan enemmän, tarjoten paremman suorituskyvyn kuin AMD:n vastine.

Intelillä on myös toinen etu. AMD:n kuusiytimiset suorittimet käyttävät 6 MB jaettua L3-välimuistia, mutta Intelin arkkitehtuuri tarjoaa massiivisen 12 MB välimuistin. Jos suljet yksittäisiä ytimiä, jäljellä olevat ytimet voivat yhä käyttää koko 12 MB välimuistia. Tämän pitäisi auttaa sovelluksissa, jotka käyttävät vähän dataa ja säikeitä.

Kommentoi artikkelia