CORE vai Boost? AMD:n ja Intelin Turbo-ominaisuudet

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

CORE vai Boost? AMD:n ja Intelin Turbo-ominaisuudet



Parempi Turbo?



Autoissa turbot lisäävät vääntöä ja tehoa, minkä takia niitä käytetään lisäämään ilman ja polttoaineen sekoitusta per kierros. AMD:n ja Intelin suorituskykyä parantavat teknologiat eivät varsinainesti vaadi ylimääräisiä komponentteja kuin auton turbon tapauksessa, mutta molempien idea on kuitenkin samankaltainen.

Molempien yritysten viimeisimmät suorittimet dynaamisesti nostavat kellotaajuuttaan tarjotakseen parempaa suorituskykyä silloin kun sille on tarvetta. Halusimme tällä kertaa testata onko Intelin Turbo Boost vai AMD:n Turbo CORE parempi toteutus.



Intel oli ensimmäinen turboa tarjoava valmistaja. Sen Nehalem-arkkitehtuuri ja Core i7-900 suoritinperhe toi mukanaan Turbo Boostin vuoden 2008 lopulla. Teknologia pystyi nostamaan kaikkien ytimien kellotaajuutta yhdellä kertoimella (133 Mhz) ja yhtä tai kahta ydintä kahdella kertoimella (riippuen mallista). 2009 Lynnfield Core i5/i7 neliydinprosessorit LGA 1156-kannalle mahdollistivat kehittyneemmän toteutuksen, jossa kerrointa voitiin nostaa yhdelle tai kahdelle ytimielle jopa neljällä. 800-sarja nosti kellotaajuutta jopa viidellä kertoimella yhdellä ytimellä. Yksi kerroin vastaa 133 Mhz vakionopeudella, joten käytännössä kellotaajuus nousi dynaamisesti 133-533 MHz. Turbo Boost löytyy myös Clarkdale-pohjaisista Core i5 -tuplaydinsuorittimista.

AMD esitteli Turbo COREn uudessa kuusiytimisessä Phenom II X6 -sarjassaan ja se tulee löytymään myös tulevista malleista. Vaikka Intelin implementaatio mahdollistaa yksittäisten ytimien kellotaajuuden noston, AMD:n toteutus nostaa vain kolmea ydintä kuusiytimisessä suorittimessa, ja kahta ydintä neliytimisessä.

Otimme testiin viimeisimmät AMD Phenom II X6 ja Core i7-980X -suorittimet ottaaksemme selvää kumpi toteutus toimii parhaiten testipenkissämme suorituskyvyn ja virrankulutuksen osalta. Koska näiden kahden suorittimen suorituskykytaso on kohtuullisen erilainen—Intel on selvästi tehokkaampi—päätimme vertailla tuloksia Turbon kanssa ja ilman ja normalisoida nämä 100% ei-Turbo tulosten osalta. Tällä tapaa voimme vertailla molempien kokoonpanojen suhteellista muutosta riippumatta absoluuttisen suorituskyvyn eroista. Lyhyesti sanottuna, kumpi Turbo on parempi?

Kommentoi artikkelia