CORE vai Boost? AMD:n ja Intelin Turbo-ominaisuudet

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

Loppuyhteenveto



Voimme suositella AMD:lle ja Intelille Turbo-ominaisuuksien kehittämisen jatkamista. Molemmat lisäävät suorituskykyä. Koska lähestymistavat ovat erilaiset, käytännössä myös tulokset ovat erilaiset.

Aloitetaan Intelistä. Kuusiytiminen 3,2 GHz Core i7-980X nostaa kellotaajuuttaan 266 MHz yhden ytimen rasituksessa, ja 133 MHZ jos kahta tai useampaa ydintä rasitetaan. Tämä on suurin ero verrattuna AMD:n vastineeseen, sillä Intelin Gulftown voi nopeuttaa yhden säikeen sovelluksia sekä säikeistettyjä. Useamman ytimen hyödyntämisen näkökulmasta Turbo Boost on järkevämpi ratkaisu kuin Turbo CORE, sillä kellotaajuutta voidaan nostaa rasitustyypistä riippumatta.

AMD Turbo CORE pystyy vain yhteen temppuun. Se nostaa kellotaajuutta kolmelle ytimelle maksimissaan 400 MHz Phenom II X6 1090T -mallin tapauksessa. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki sovellukset, jotka hyödyntävät kolmea tai vähempää ydintä hyötyvät kellotaajuuden noususta. Tällöin AMD:n suorituskyky kasvaa paremmin, sillä 400 MHz nosto on suurempi kuin Intelin 133/266 MHz. Ongelmana on se, että Turbo CORE ei toimi jos sovellus käyttää yli kolmea ydintä.

Kumpikaan ratkaisu ei ole selvä voittaja. Intel on parempi säikeistetyissä raskaissa ympäristöissä, kun taas AMD tarjoaa enemmän hyötyä 1-3 säikeellä. Paras Turbo-teknologia olisi rakeisempi, ja täydellinen Turbo voisi nostaa yhden ytimen taajuutta enemmän kuin AMD:n 400 MHz, kahta ydintä 400 MHz, kolmea ja neljää vähemmän ja kaikkia ytimiä kunnes lämpökuorman rajat tulevat vastaan.

Kommentoi artikkelia