CORE vai Boost? AMD:n ja Intelin Turbo-ominaisuudet

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

AMD Turbo CORE

Turbo CORE on tarjolla kaikilla AMD Phenom II X4 ja X6 -suorittimilla, jotka perustuvat uuteen 45 nm malliin, eli kaikki Thuban -kuusiytimiset ja tulevat Zosma neliytimiset prosessorit. Jos Phenom X4 960T koskaan näkee päivänvaloa, sen 3,0 GHz kellotaajuutta voitaisiin nostaa kahden ytimen osalta 3,4 GHz asti, jos siis suorittime lämpötila on riittävän alhainen ja suorituskyvylle on tarvetta. Phenom II X6 -suorittimet nostavat kellotaajuutta 500 MHz, lukuunottamatta 1090T lippulaivaa, joka nostaa kellotaajuutta vain 400 MHz.

Tämä toteutus voidaan pitää lisäyksenä Cool'n'Quiet -ominaisuuteen, joka pienentää kellotaajuutta ja jännitettä jos ytimillä ei ole raskasta työmäärää. Kun puolet ytimistä ovat joutokäynnillä niiden kellotaajuus tiputetaan Cool'n'Quietin minimiin, eli 800 MHz. Näin rasitettujen ytimien jännitettä voidaan taas vuorostaan nostaa ja kellotaajuus korottaa 500 MHz, kuten yllä selitettiin.

Valitettavasti harvoissa tapauksissa suoritinta rasitetaan kolmella ytimellä 100%—mikä olisi optimaalinen tilanne AMD:n ratkaisulle. Havaintojemme mukaan kahden ytimen rasitusskenaario on paljon yleisempi. Tämän takia ominaisuus toiminee paremmin suorittimella, jossa on neljä ydintä, kuten Phenom II X4 960T (Toim.huom. 960T ei edelleenkään ole markkinoilla).

AMD Turbo CORE mahdollistaa Black Edition -suorittimen käyttäjien säätää itse kiihdytettyjen ytimien määrää. Tämä tekee analyysistä monimutkaisempaa, mutta antaa harrastajille vapaat kädet hienosäätää kokoonpanojaan.

Kommentoi artikkelia