Asus ZenPad 8 ja S8 – Android-tabletit testissä

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Tekniikka



Asus käyttää lippulaivamallissa Intelin Atom Z3580 – järjestelmäpiiriä, joka toimii maksimissaan 2,3 GHz kellotaajuudella. Kyseinen malli on yksi tämän hetken nopeimmista tablet-piireistä, joten suorituskyvyn ei pitäisi jäädä ongelmaksi. Lisäksi S-mallissa on 4 Gt RAM-muisti, mikä takaa Androidin sulavuuden myös raskaammassa moniajossa.

Edullisempi ZenPad 8.0 on sen sijaan varustettu selkeästi heikommalla raudalla. Budjettimallista on liikkeellä useita versioita eri suorittimilla, mutta testimallimme lienee Suomessa yleisimmin vastaan tuleva Intelin X3-C3200 malli 2 Gt muistilla. Markkinoilta löytyy ilmeisesti myös vielä edullisempia 1 Gt malleja Qualcommin piirillä, joten kannattaa tarkistaa mitä versiota on hankkimassa.

Näyttö




Tab S2:n OLED-paneeli erottuu edukseen maksimikirkkaudella


Vaikka testilaitteena toimivat ZenPadit ovat molemmat 8-tuumaisella näytöllä varustettuja, niiden kuvasuhteet poikkeavat toisistaan. Lippulaivamallissa käytetään iPadeista tuttua 4:3 kuvasuhdetta ja korkearesoluutioista 2048x1536 IPS-paneelia, mikä sopii eittämättä paremmin verkkoselailuun. Budjettimallissa on selkeästi heikompi 1280x800-resoluution ja 16:9 kuvasuhteen paneeli. Tässä kokoluokassa resoluutio on vielä välttävä, eikä loppujen lopuksi ole ehkä niin iso ongelma ainakaan videotoiston osalta. 16:9 kuvasuhde sopii ehkä hieman paremmin videotoistoon, mutta sekakäyttöön tarkoitetussa tabletissa 4:3 kuvasuhde on vakuuttanut ainakin allekirjoittaneen.

IPS-paneelien laadun osalta ei ollut paljoa valittamista, mutta maksimikirkkaudeltaan, kontrastiltaan ja väritoistoltaan ne jäivät täysin vertailukohteena olevan Galaxy Tab S2:n OLED-paneelin varjoon. Sisäkäytössä ZenPadien kirkkaus on kuitenkin täysin riittävä. Näytön väritoistoa voi muokata sovellusasetuksien kautta, ja käytössä on myös vakioasetuksena Tru2Life+-prosessointi, jonka tuoma lisäkontrasti ja tarkkuus ei välttämättä ole aina tervetullut.


Liitännät



Liitäntöjen osalta Asus on siirtynyt käyttämään USB C-tyypin liitintä lippulaivamallissa, mutta edullisempi malli käyttää edelleen vanhempaa microUSB-liitäntää. S-mallin mukana toimitetaan tarvittava C-tyypin piuha, ja näin siirtymävaiheessa eläessä tämä on aina muistettava olla matkassa mukana, siinä missä microUSB-johtoja tuppaa yleensä löytymään latausta varten joka puolella. C-tyypin etuna on tietenkin se, että sen voi liittää molemmin päin, mutta niin kauan kuin suurin osa muista laitteista on vanhaa tyyppiä, ainakin allekirjoittanut tuppaa vanhasta tottumuksesta tarkastamaan liittimen suunnan joka tapauksessa. C-tyypin liitin tarjoaa kuitenkin USB 3.0 -nopeudet musiikki/videokirjaston nopeaan siirtoon tietokoneelta tabletille.

Kamera



ZenPadeista löytyvät myös kamerat niitä jostain syystä tablettiin kaipaaville. S-mallissa on hieman laadukkaampi 8 megapikselin takakamera, mutta lisäpikselit eivät juuri pelasta sitä hämärämmässä valaistuksessa. Päivänvalossa kameralla saa asiallisia kuvia, mutta hämärämmässä laatu heikkenee merkittävästi. Kamerasovelluksessa saa tehtyä kattavasti säätöjä, ja ehkä tablet-kuvaaminen osoittautuu hauskemmaksi erinäisten tarjottujen filtterien läpi. Etukamera on sen sijaan 5 megapikselin malli, mikä on kiitettävä poikkeus yleisellä tasolla heikkoihin etukameroihin verrattuna.



Budjettimallin osalta kamera on selkeästi jätetty heikommille kantimille 5 megapikselin takakameran ja 2 megapikselin etukameran osalta. Asus tarjoaa ZenPad 8.0 –tabletista useita eri versioita pienillä poikkeamilla, ja yksi näistä on kameran laatu. Halvimmissa versioissa on vain 0,3 megapikselin etukamera. Käytännössä kunnollista kuvaa saa kuitenkin vain päivänvalossa.



Kaiuttimet



Asus käyttää lippulaivamallissa eteenpäin suunnattuja stereokaiuttimia, mikä on itsessään ehdottomasti iso plussa. Tablettien äänenlaadussa ei yleensä ole kuitenkaan paljoa hurraamista, eikä ZenPadit tuo tässä asiassa poikkeusta. Jos kaipaa parempaa integroitua kaiutinta mediatoistoa varten, Lenovon uusissa sylinterimalleissa tämä on onnistunut paremmin. S-mallin stereokaiuttimet ajavat kuitenkin asiansa paremman puutteessa, ja äänentason saa halutessa kiitettävän kovalle. Asus tarjoaa mikserisäätöjä sovelluksen kautta, jolla äänentoiston pitäisi saada tablettien keskivertotasoa hieman paremmaksi.

Kommentoi artikkelia