Asus ZenBook 3 – Ohuempi parempi

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Liitännät, näppäimistö, tasohiiri ja äänentoistoLiitännät


Asus on lähtenyt ZenBook 3:n kanssa samoille linjoille Applen 12" MacBookin kanssa liitäntöjen tarjonnan suhteen, sillä laitteesta löytyy 3,5 mm kuulokeliitännän lisäksi tasan yksi liitin – USB-C. Uusi liitintyyppi mahdollistaa entistä ohuemman rungon, ja sen kautta saadaan datan lisäksi liikkumaan myös virta- ja näyttösignaalit. Ongelmaksi asia muodostuu kuitenkin kun C-tyypin USB:tä tukevat oheislaitteet eivät ole kovin yleisiä, ja erityisesti perinteisen USB-liitännän puute aiheuttanee helposti harmaita hiuksia.Asiaan tuo helpotusta mukana tuleva miniadapteri, jonka kautta liitinvalikoima saadaan laajennettua normaalin USB-liitännän sekä HDMI-liittimen voimin, ja laite saadaan myös USB-C-läpivedolla latautumaan. Yksi USB-liitin ei välttämättä kuitenkaan riitä monelle jos aikeena on telakoida laite työpöytänäytön ja erillisten hiiren ja näppäimistön pariksi, joten niitä varten on turvauduttava joko langattomiin vaihtoehtoihin, tai Asuksen erillisenä ostettavaan kattavampaan Universal Dock -liitinhubiin.

Fyysisten liitäntöjen lisäksi tuettuna on 802.11 AC WiFi sekä uusin Bluetooth 4.1.

Näppäimistö ja tasohiiri

Minimaalisen ohut näppäimistöosio ei jätä paljon varaa painallussyvyydelle (0,8 mm), joten ZenBook 3:n näppäimistö vaatii siltä osin totuttelua hyvän tuntuman saamiseksi. Laitteen pieneen kokoon nähden näppäimistön tila on saatu maksimoitua kuitenkin hyvin, ja kiinteänä osana laitetta se tuntuu jämäkämmältä kuin Surface Bookin tai Lenovon X1 Tabletin irroitettavat näppäimistöt, vaikkakin Lenovon erillisnäppäimistön kirjoitustuntuma onkin muilta osin tyydyttävämpi.

Näppäimistö on taustavalaistu valkoisilla ledeillä ja säädettävissä kirkkaudeltaan, mutta sinisen testimallin kirjasimet on kullanväriset premium-teeman jatkeena. Allekirjoittanut ei yleensä ole elektroniikkalaitteissa kultateeman fani, mutta ZenBookin tyyli on sen verran hillitty ettei se aiheuta juurikaan päänpudistelua mauttoman blingin tapaan.Tasohiiri on liukas lasipinta, ja vastaa hyvin näpäytyksiin, mutta clickpadina siinä ei ole hyvä painallustuntuma, joten fyysistä palautetta kaipaavan on parempi käyttää erillistä hiirtä. Tason oikeasta ylänurkasta löytyy myös sormenjälkilukija, johon voi kätevästi ohjelmoida esimerkiksi Windows Hello -kirjautumisen.

Äänentoisto

Asus on panostanut ZenBook 3:n osalta äänentoistoon yhteistyössä Harman Kardonin kanssa. Näppäimistön yläpuolelle sekä pohjaan reunoille sijoitetut neljä SonicMaster-kaiutinta saavat aikaan yllättävän hyvän äänenlaadun ja tason laitteen ohuudesta huolimatta, mutta bassotaajuuksia ei luonnollisesti tarvitse tämänkokoisesta toteutuksesta etsiä. Audioasetuksia voi säätää myös AudioWizard-sovelluksen kautta, josta löytyy muutama valmisprofiili eri kuuntelutarkoituksiin. Näistä erityisesti Music Mode antaa huomattavasti enemmän tilavaikutelmaa.

Kommentoi artikkelia