ASUS ROG SWIFT PG258Q – 240 Hz näyttö ammattilaispelaajille

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Loppuyhteenveto

Asus ROG Swift PG258Q on ehdottomasti hyvin toteutettu 240 Hz pelinäyttö, eikä siitä löydy omassa kategoriassaan merkittäviä puutteita. Vaikka useimmille 144 Hz pelinäyttö onkin täysin riittävä, on 240 Hz edelleen havaittavissa oleva muutos ainakin testikuvioita tarkastellessa. Pelikäytössä 240 Hz tuoma lisäetu on kuitenkin jo siinä määrin minimaalinen, että siitä pyydetty lisähinta on erittäin kyseenalainen. Teoriassa vasta 1000 Hz paneelilla pystyttäisiin saman luokan liiketerävyyteen kuin mitä ULMB:llä jo saavutetaan, mutta näin korkea ruudunpäivitys ei luonnollisesti ole helposti saavutettavissa edes CSGO:n tapaisissa peleissä, ja vastaavasti ULMB tuo mukanaan omat ongelmansa. Jotta 240 Hz virkistystaajuus olisi merkittävä positiivinen edistysaskel pelinäyttöjen osalta, pitäisi sen oikeastaan olla suora päivitys nykyisiin tarjolla oleviin 144 Hz malleihin verrattuna – ilman lisähintaa.

1920x1080-resoluution pelinäyttöjen osalta kehitys on junnannut paikoillaan jo useamman vuoden ajan, ja toivottavaa olisi, että 240 Hz päivitys toisi tähän kategoriaan lisäarvoa, mutta käytännössä Asus on lähinnä lätkäissyt entistä suuremman hintalapun tämän ominaisuuden pariksi, eikä itse paneelin laadussa ole tapahtunut muutoksia, vaan tarjolla on edelleen 6-bittinen TN-paneeli FRC:llä. Käytännössä ero edullisimpien 144 Hz 1920x1080 TN-paneelien ja PG258Q:n välillä ei ole riittävän suuri, vaan Asuksen näytössä maksetaan enimmäkseen G-Sync-ominaisuudesta sekä hieman paremmasta rakenteesta. Premium-ominaisuuksien yhdistäminen 25" 1920x1080-resoluution TN-paneeliin tekee kokonaisuudesta epätasapainoisen, eikä sitä voi hintansa takia suositella kuin niille, jotka vaativat ehdottomasti nopeinta vastetta kaiken muun kustannuksella.

Nvidian G-Sync-näyttöjen suurin ongelma onkin tässä edullisempien TN-pelinäyttöjen kategoriassa, sillä se tuo lähes poikkeuksetta parin sadan euron lisähinnan näytölle, joka itsessään kustantaa saman verran, eli käytännössä hinta tuplaantuu, mutta muilta osin näytön laatu on edelleen halpiskamaa. PG258Q:ssa panostetaan myös rakenteen laatuun, mutta lopulta hinta on hilattu jo niin ylös, että se kilpailee 27" 144 Hz IPS-pelinäyttöjen kanssa. HDMI 2.1 -version myötä markkinoille on tulossa myös jälleen uusi kilpailija G-Syncille Game Mode VRR:n muodossa. Jos näyttövalmistajat siirtyvät jatkossa tukemaan yleisempää HDMI-standardia Nvidian ja AMD:n omien ratkaisujen sijaan, saattaa edessä olla G-Syncin kuolema ainakin edullisempien 1920x1080-näyttöjen osalta. Tällä hetkellä allekirjoittaneen on vaikea suositella G-Sync-näytön hankintaa, ellei ole valmis panostamaan suoraan kalliimpiin lippulaivamalleihin ja nielemään G-Syncin tuoman lisähinnan. Budjettikategoriassa suositus on joko käyttään AMD:n FreeSynciä ja Radeon-näytönohjainta, tai odotella HDMI 2.1 -näyttöjen tuloa markkinoille luultavasti aikaisintaan joskus ensi vuoden puolella.

PG258Q:n lisäksi markkinoilta löytyy jo useampi 240 Hz malli samalla paneelilla varustettuna, ja erot ovat lähinnä jalustoissa ja muissa pienemmissä ominaisuuksissa. Tällä hetkellä edullisin 240 Hz malli löytyy AOC:lta n. 450€ pintaan Saksasta tilattuna. PG258Q vuorostaan irtoaa 600€ hintaan, ja Suomessa hinnat ovat jo 650€ tienoilla. Kun ottaa huomioon, että lähes vastaavia 144 Hz TN-paneeleja irtoaa 200€ tienoilta, on hinta G-Syncistä ja 240 Hz ominaisuuksista korkea. Esimerkiksi Asuksen omaa MG279Q 2560x1400 144 Hz IPS FreeSync-mallia löytyy kirjoitushetkellä 480€ hintaan tarjouksesta.

Nopeasti:+ 240 Hz
+ G-Sync
+ Vasteaika ja syöttöviive
+ OSD-painikkeet ja säädöt
+ Jalusta ja rakenteen laatu

- TN-paneelin taustavalo-ongelmat
- Mustan taso
- ULMB-tila edelleen max 120 Hz
- Hinta
- HDMI vain 60 Hz

Kommentoi artikkelia