Asus ROG G752 – Pelikannettava G-Syncillä

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Ulkoiset ominaisuudet ja liitännät

Asus G752VY asettuu 17” näytöllään pelikannettavien raskaaseen sarjaan. Kookas kannettava uhkuu jämäkkyyttä, mutta samalla Asus on joutunut uhraamaan keveyedestä. 4,4 kilon möhkäle ei ole enää kovin helposti mukaan otettava laite, mutta vastavuoroisesti se mahdollistaa tehokkaammat komponentit sekä jäähdytysjärjestelmän, joka ei kurita korvia rasituksessa.Olemme testanneet Asuksen vastaavat ROG-pelikannettavat jo parin edellisen mallin ajalta, ja vaikka ulkoisesti kehitys on ollut melko hillittyä, on viime vuoden G751JY-malliin nähden painoa saatu karistettua 400 grammaa. Tästä huolimatta G752 on edeltäjäänsä marginaalisesti kookkaampi, mikä johtunee uudistetusta jäähdytysjärjestelmästä, joka on tuonut puolisen senttiä lisäsyvyyttä.
G752VY on tyylitelty ledivalaistulla Asuksen Republic of Gamers –logolla, ja muuten harmaasta alumiinirakenteesta erottuu uusi oranssi design-viimeistely, joka erottuu myös pimeässä ledivaloilla. Sama tyyli jatkuu myös kannettavan peräosassa, josta löytyy tuuletusaukot sekä kuparisävyinen Republic of Gamers-logo jäähdytysritilän kohdalta. Myös itse logon alta paljastuu lisää ledivalaistusta koneen ollessa päällä.Sisäpuolelta löytyy jo aiemmista G-sarjan malleista tuttua mattapinnoitetta, joka kerää sormenjälkiä harmillisen helposti, mutta ei ole aivan yhtä vaivalloinen pitää puhtaana kuin harjattu alumiini. Myös näppäimistö on taustavaloltaan punainen, ja säädettävissä kolmella eri kirkkausasteella, tai vaihtoehtoisesti kokonaan pois päältä. Allekirjoittanut ei erityisemmin välitä ledien punaisesta värivalinnasta, sillä kirjaimia on valoista huolimatta hankalampi erottaa pimeässä verrattuna valkoiseen.

Liitännät ja langattomat yhteydetYhteydet: Gigabit LAN, Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0
Liitännät: 1xRJ-45, 1xHDMI 1.4, 1xThunderbolt, SD/SDHC/SDXC-kortinlukija, 3xUSB 3.0, 1xUSB 3.1 Type C, 3,5mm kuuloke, audio ja line-in
Asus G752VY mahduttaa reunoilleen kattavan liitinvalikoiman. Positiivisena puolena kannettavasta löytyy Thunderbolt 3 -liitäntä (joka toimii myös DisplayPort-näytöillä) ja HDMI 1.4 -liitäntä ulkoisten näyttöjen kytkemiseen, sekä perinteinen verkkoliitäntä sitä tarvitseville. Myös audioliitännät on eritelty mikrofonin ja kuulokkeiden osalta. G752-mallin uutuutena on myös USB 3.1 C-tyypin liitäntä, ja kyseinen portti toimii myös latuspistokkeena mobiililaitteille koneen ollessa muuten kiinni.

Toiselle puolelle kannettavaa jää optinen asema, muistikortinlukija, kaksi USB 3.0 -porttia sekä Kensington-lukko.

Näppäimistö ja tasohiiriNäppäimistö on laadukas ja jämäkkä, palaute on chiclet-mallille ensiluokkainen, ja parempaa voisi oikeastaan toivoa enää mekaaniselta mallilta. Jos jotain pientä viilattavaa näppäimistöstä on etsittävä, löytyy se käytetystä taustavalosta. Asuksen ROG-tyyliin tehty punainen taustavalo ja kirjasimet eivät erotu mustasta pinnasta kovin hyvin. Näppämistö tukee 30-Key Rollover -ominaisuutta, eli sen pitäisi lukea näppäimistöpainallukset ongelmitta.Yläreunasta löytyy myös makronäppäinten rivistö, joka sai negatiivista palautetta viime vuoden mallin osalta, ja Asus on viisaasti korjannut ongelman G752-mallissa. Makronäppäimet on siirretty Esc-näppäimen päältä sivummalle, ja tällä kertaa nauhoitusnäppäimen kautta päästään XSplit Gamecaster-sovellukseen, jonka lisenssi tulee Asuksen kannettavassa kaupan päälle. Loput makronäppäimistä voi asettaa haluamikseen Asuken työpöytäsovelluksen kautta.

17,3" kokoluokassa mukaan mahtuu myös numpad-osio, ja täysikokoiset nuolinäppäimet. Erikoisuutena Asus on lisännyt ROG-näppäimen numpadiin. Tämä aukaisee Gaming Center -sovelluksen, josta voi vuorostaan tarkistaa muutamat perustiedot, ja säätää asetuksia makronäppäimille, audiolle ja näyttöpaneelille.G752VY:n tasohiiri on kookas ja miellyttävä käyttää. Siitä löytyy myös erilliset hiirennapit, joita on varsin mukava käyttää verrattuna pienemmistä kannettavista löytyviin clickpadeihin. Vaikka Windows 10 -läppäreiden tasohiirien laatu on selvästi parantunut, pitemmässä käytössä G752:n tasohiiri onnistuu välillä antamaan virhekomentoja erityisesti verkkosivuja rullatessa. Virheiden vähentämiseksi kannattaakin tarkistaa tasohiiren asetusohjelma, josta saa kytkettyä pois päältä ne hiirieleet, jotka osoittautuvat useimmiten virhekomentojen aiheuttajiksi.

ÄänentoistoKannettavilta harvemmin odotetaan ihmeitä äänentoiston osalta, mutta joskus niistä ei löydy riittävästi vääntöä edes normikäyttöön. Asuksen 17-tuumaisten pelikoneiden mallistossa ollaan kuitenkin jo pidemmän aikaa nähty astetta paremmat kaiuttimet. Pohjasta löytyy pieni subwoofer, joka lisää bassoa äänimaailmaan. Stereokaiuttimet on sen sijaan piilotettu näyttöpaneelin alareunan taakse. Valitettavasti muuten hyvin toteutettu äänijärjestelmä päätyykin kuulostamaan juuri siltä miltä olettaisikin, kaikki ääni heijastuu näyttöpaneelista ympäristöön, eikä suoraan kuulijalle.Äänentoiston laatua voi muokata myös ohjelmistopohjaisesti Asuksen Gaming Center -sovelluksen kautta, ja tarjolla on kattavat profiiliasetukset ja säädöt muun muassa virtuaali-surroundille ja basson määrälle. Kokonaisuudessaan G752:n äänentoisto on merkittävä parannus verrattuna ongelmaiseen G751-malliin, mutta itse kaiuttimien sijoitus heikentää turhaan kuuntelukokemusta.

Kommentoi artikkelia