Arvostelussa Nokia Lumia 2520: Nokian esiinmarssi tablet-markkinoille

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 2 kommenttia

Tuomio: Hyvä rauta olisi kaivannut parikseen paremman softanNokia Lumia 2520:n suurin ongelma on sen käyttöjärjestelmä ja sen ympärillä olevan ekosysteemin puutteet. Lumia 2520 ei sen takia yllä oikein mitenkään kokonaiskäyttökokemuksessa Applen iPadeilla asettamalle tasolle.

Nokia ja Microsoft yrittävät lähestyä tablet-markkinaa productivity-näkökulmasta: ajatellaan, että ihmiset etsivät tablettia hyötykäyttöön, jossa kirjoitellaan Word-dokumentteja ja tehdään näyttäviä esityksiä PowerPoint-sulkeisia varten. Ongelmana vain on, että tällaiselle lähestymistavalle ei ole valmista markkinaa, eikä sellaiselle tunnu olevan edes tarvetta.

Koko taulutietokonevillityshän syntyi alunperin vastavoimaksi miniläppäreille ja noin 500 dollarin kannettaville. Apple yritti tarjota parempaa välinettä siihen käyttöön mihin monet miniläppärin usein ostivat: nettiselaamiseen, viestittelyyn sekä kuvien ja videoiden katseluun. Yhdellä sanalla sanottuna iPad oli tarkoitettu sisällönkuluttamiseen -- ja tämä on edelleenkin se tärkein syy miksi tabletteja myydään: ihmiset haluavat näppärästi mukana kulkevan laitteen, jolla voi kuluttaa sisältöä sekä omaa kallisarvoista aikaa.

Jos tabletteja haluaa verrata keskenään, tulisi silloin etsiä vastaus kysymykseen: Mitkä ovat ne tekijät, jotka tekevät tabletista x paremman laitteen sisällönkulutukseen kuin tablet y? Kysymykseen kiteytyy pitkälti se, minkä takia tabletteja ylipäätänsä ostetaan. Tästä syystä tablettien (ja puhelimien) vertailussa korostetaan sovelluskaupoista löytyvien sovellusten määrää ja laatua. Sovellukset kun ovat se pääasiallinen kanava kuluttaa sisältöä tableteilla.

Lumia-puhelimien arvosteluita lukeneelle Lumia 2520:n suurimman kritiikin aihe on tuttua kauraa. Windows Storen sovellusvalikoimasta löytyy runsaasti puutteita, isojakin sellaisia. Sovellusten puuttuminen on vaivannut alusta lähtien ARM-pohjaisille laitteille tarkoitettua Windows RT:tä, minkä takia alusta on saanut osakseen todella kurjan vastaanoton. Lumia 2520:n ostajan kannattaa varautua siihen, että sovelluskehittäjät tulevat lähivuosinakin kohtelemaan häntä "toisen luokan kansalaisena" -- hittisovellukset tulevat ensin iPadille ja vasta sen jälkeen muille (Windows RT:n ollessa hännän huippuna).

Ehkä ne kaikkein keskeisimmät ohjelmat, eli Facebook, Twitter ja Netflix, löytyvät kyllä Windows Storesta. Googlen palveluita, kuten Gmailia, YouTubea tai Google Mapsia, ei kuitenkaan saa koneelle kuin korkeintaan epävirallisina versioina.

Kun ohjelmapuutteet tiedostaa ja hyväksyy ne, putoaa Lumia 2520:n ostaja korkeintaan matolta lattialle. Raudan osalta Nokian täppäri on kykeneväinen vekotin ja soveltuu hyvin raskaampien tehtävien suorittamiseen, mutta on hieman vaikea nähdä mitä kiinnostavaa se tarjoaa kohdeyleisölleen. Mukana tulevista Office-ohjelmista ei saa paljoa irti, ellei osta mukaan yli 150 euroa maksavaa näppäimistötelakkaa (kokonaishinnaksi tulee noin 800 euroa). Tässä kohtaa kuitenkin miettisin täysiverisen Windows 8 -läppärin ostamista, jolla toimii kaikki tutut Win32-ohjelmat. BYOD-laitteeksi kouluun tai töihin Lumia 2520 sopisi kieltämättä hyvin, kunhan sovelluksia löytyisi Windows Storesta enemmän

kommenttia 2

perhana

Eli aivan kuten artikkelin kirjoittajakin toteaa, tablettien pääasiallinen käyttö on siis nettiselailu, viestittely, sekä kuvien ja videoiden katselu... olisi nyt sitten mukava tietää mitä sellaisia puutteita arvostellun tabletin ohjelmistossa on joka tekee näiden toimintojen käytöstä hankalaa?
Ja vaikka google mapsia ja gmailia ei löytyisikään, haittaako se loppukäyttäjää jos saatavilla on kuitenkin paremmin toimivat vaihtoehdot kyseisille sovelluksille, ja haittaako käyttäjää se että saatavilla oleva Youtube sovellus on ominaisuuksiltaan parempi kuin se "virallinen" versio...?

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 23. joulukuuta, 2013 @ 19:37

Olli50

Omalaatuisuus piilee myös hinnassa. Minun vaatumukseni laitteelle ovat peräisin PC-maailmasta. Yksi tärkeä pointti on tulostus. Jos hankkisin tuollaisen tabletin, siitä pitäisi voida tulostaa nykyisille printtereille. Se vain ei onnistu. Täytyisi hankkia samalla Wi Fi printteri ja se nostaa entistä enemmän hintakynnystä.

Tablettien maailmassa kallistuin 7" Android tablettiin. Se on kätevä, ja pilvipalvelulla pääsen tulostamaan vanhoilla laitteillani. Kaikkein parhaiten se soveltuu videoiden katseluun. Kuvaukseen se ei sovellu ollenkaan.

Kommentoi artikkelia