AOC AGON AG241QZ – FreeSync-näyttö Vegan partneriksi

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Loppuyhteenveto

AOC AGON AG241QX on yksi varteenotettavimpia FreeSync-näyttöjä ominaisuuksiensa ja hintansa puolesta. 30-144 Hz toiminta-alueella varustettuja FreeSync-näyttöjä ei ole montaa tarjolla, ja 2560x1440-resoluution TN-paneeli tarjoaa kokonaisuudessaan tarkan ja sulavan pelikuvan ilman merkittäviä puutteita. Käytössä oleva TN-paneeli ei luonnollisesti vastaa IPS:n laatua väreiltään, mutta 144 Hz paneelia harkitsevalle liiketoisto on yleensä merkittävin ominaisuus, ja AG241QX on FPS-pelaajalle erinomainen vaihtoehto.

AOC:n näytöstä löytyy kattavat säädöt ja liitännät sekä fyysisen jalustan sekä OSD-valikon osalta. Suurimmat moitteet kohdistuvatkin lähinnä TN-paneelin mattapinnoitteeseen, joka on verrattain rakeinen ja erottuu selkeästi verrattuna nykyisiin IPS-paneelien kevyempään pinnoitteeseen, ja erityisesti glossy-tyyppisen paneelin pintaan. 24" kokoluokassa näyttö mahtuu myös pienemmällekin pöydälle, mutta itse paneeli työntyy jalustan edustalle ja vaatii näin ollen kohtuullisesti syvyyttä pöydältä.

Allekirjoittanut ei ole erityisen vakuuttunut 24" näytön ja 2560x1440-resoluution yhdistelmästä, sillä pikselitiheys on jo sen verran korkea, että näytön on oltava hyvin lähellä käyttäjää, tai vaihtoehtoisesti on käytettävä Windowsin skaalaustoimintoa, joka saattaa aiheuttaa ongelmia joidenkin sovellusten kohdalla. Toisaalta korkea pikselitiheys ja suhteellisen pieni koko sopivat hyvin pienemmille työpöydille ja lyhyelle katseluetäisyydelle. Esimerkiksi FPS-moninpelejä varten näyttö vaikuttaa olevan optimaalinen valinta. Käytännössä AG241QX on suosituksen arvoinen niille, jotka ovat valmiita hyväksymään 24-tuumaisen TN-paneelin karkealla mattapinnoitteella. Muilta osin toteutus on erinomainen, mutta useimmille suurempi 27-tuumainen malli lienee sopivampi vaihtoehto korkeamman resoluution pariksi.

Korkean resoluution ja 144 Hz virkistystaajuuden pariksi tarvitaan luonnollisesti tehokas näytönohjain, ja AG241QX:n pariksi sopineekin parhaiten vastikään julkaistun Vega 56:n tapainen näytönohjain. Tällä hetkellä Vegan hinnat ja saatavuus ovat vielä kyseenalaiset, mutta jos kortteja alkaa syksyn mittaan ilmestymään lähempänä niiden virallista suositushintaa, voi Vegan ja AG241QX:n kombo olla erinomainen valinta pientä pelinäyttöä kaipaavalle. FreeSync toimii näytössä moitteetta, eikä se jää juurikaan G-Sync-vastineelle muuten kuin ULMB-tilan puuttumisen osalta. Samalla hintaeroa FreeSync-mallin ja G-Sync-mallin välillä on n. 150€ kirjoitushetkellä.

Suomessa AOC AG241QX on saatavilla kirjoitushetkellä alimmillaan n. 370€ hintaan, mikä tekee näytöstä yhden edullisimmista 2560x1440-resoluution ja 144 Hz näytöistä dynaamisella virkistystaajuudella. Vaihtoehtoisesti kookkaampi 27-tuumainen malli on noin 100€ hintavampi.Nopeasti:+ 30-144 Hz FreeSync
+ Vasteaika ja syöttöviive
+ OSD-kaukosäädin ja säädöt
+ Jalusta ja rakenteen laatu
+ Liitäntävaihtoehdot ja kuulokekoukku
+ Hinta vs. G-Sync

- TN-paneelin väritoisto
- Rakeinen mattapinta
- Mustan taso
- Ei vastinetta Nvidian ULMB:lle

Kommentoi artikkelia