Analyysi: millainen vaikutus on siirtymisellä 4 KB sektoreihin?

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

Analyysi ja lopputuloksetTesteissä havaittiin, että uusi 750 GB Toshiba MK7559GSXP on useimmissa testeissä vähintään yhtä hyvä kuin edeltäjänsä 640 GB MK6465GSX. Se pärjää hyvin I/O-suorituskyvyn ja vasteaikojen testissä ja sen kokonaissiirtonopeus on jopa korkeampi. PCMark Vantagen ohjelmistotestin tulokset olivat kuitenkin matalammat uudelle 4KB sektoreita käyttävälle asemalla suosittuja Windows-kokoonpanoja käytettäessä. Mikä on siis paras valinta?

Matalan tason testien perusteella voidaan sanoa, että 4KB kokoiset sektorit eivät juuri vaikuta suorituskykyyn ja PCMark Vantagen huonompien tulosten syyn täytyy löytyä muualta. Me voimme myös olla varmoja, että sektorit oli oikein kohdistettu, koska Windows Vista ja Windows 7 osaavat luoda kiintolevyosiot automaattisesti oikeaan kohtaan. Me myös tarkastimme asian erikseen.
Emme kuitenkaan pysty kontrolloimaan miten kirjoitusoperaatiot käytännössä toteutetaan ja organisoidaan. PCMark Vantagen tapauksessa ohjelmaa ei ole yritettykään optimoida minimoimaan pienimpiä mahdollisia kirjoitusoperaatioita ja käyttämään isompia datalohkoja. Jos kiintolevylle kirjoitetaan isoja tiedostoja, 750 GB asema voittaa huolimatta ja johtuen siitä, että 4KB sektorit ovat pienempiä kuin kirjoitettava data. Mutta jos ohjelma yrittää jatkuvasti kirjoittaa pieniä määriä dataa Advanced Format –asemalle jossa on käytössä 512 tavun sektorit, suorituskyvyn pieniltä alenimisilta ei voida aina välttyä. Tämä johtuu siitä, että jokainen operaatio muodstuu luku-, muutos- ja kirjoitustoiminnosta, joka käsittää kokonaisen 4KB sektorin, joka muodostuu kahdeksasta vanhemman mallisesta 512 tavun osasta.

Tämä muodostuu suuremmaksi ongelmaksi silloin kun suoritetaan enemmän satunnaisia pieniä kirjoitusoperaatioita ja se ei juuri vaikuta suorituskykyyn isompien jatkuvien operaatioiden aikana. PCMark Vantage antaa erittäin hyviä tuloksia pelitestissä, koska siihen ei sisälly juurikaan kirjoitusoperaatioita. Windows Movie Maker ja Media Center aiheuttavat kuitenkin paljon kirjoitusta ja uskomme että suuri osa niistä on pienempi kuin 4 kilotavua.

Suosituksia
Oli mikä oli, IDEMA-valmistajat (International Disk Drive Equipment and Materials Association) ovat päättäneet, että tammikuusta 2011 alkaen kaikki kiintolevyt perutuvat 4KB sektoreita käyttävään Advanced Format –tekniikkaan, eli meidän mielipiteemme siitä on pian merkityksetön. Ellet sitten halua kapinoida ja ostaa vanhemman mallista kiintolevyä.

Muutamat testeissä havaitut suorituskykyongelmat ovat edelleen olemassa. Kuitenkin nykyaikaisia käyttöjärjestelmiä käytettäessä niistä ei yleensä tarvitse huolehtia. Jos kuitenkin luot kiintolevylle muun kun käyttöjärjestelmän omien työkalujen avulla, joudut ottamaan selvää sektoreiden kohdistuksesta. Tilanne tulee eteen myös jos käytät useampaa käyttöjärjestelmää samalla kiintolevyllä.

Laitteistopuolelta katsottuna 4KB sektoreissa ei ole käytännössä mitään vikaa. Suurin osa käyttäjistä ei ikinä huomaa eroa ja innokkaiden harrastajien kannattaa joka tapauksessa säilyttää data mekaanisilla levyillä ja asentaa käyttöjärjestelmä nopealle SSD-levylle.

Kommentoi artikkelia