60/64 GB SSD-vertailu: Crucial, Samsung ja SandForce

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

Halvemman hintaluokan voittajan julistaminen


Ei kannata automaattisesti olettaa, että halvat SSD-asemat tulevat jonain päivänä olemaan parempi ostos kuin perinteiset kiintolevyt. Vaikka kiintolevyjen hinnat ovat tällä hetkellä korkealla, on silti vaikea keksiä argumentteja seitsemän senttiä gigatavulta maksavaa asemaa vastaan.

Digitaalisen median kokoelmien kasvaessa me tarvitsemme tulevaisuudessakin skaalautuvuutta, jota pystyvät tarjoamaan vain erittäin suuret kiintolevyt. Sen perusteella voimme lähes täydellä varmuudella olettaa, että myös seuraavasta huippukokoonpanostasi tulee löytymään vähintään yksi kiintolevy. Vaikka levy ei olisikaan suoranaisesti varsinaisen kotelon sisällä, oletamme sen olevan jossain lähettyvillä gigabitin Ethernet-yhteyden takana muiden vastaavien levyjen seurana.

Tämän perusteella ei siis kannata varmistella liikaa ostamalla esimerkiksi 256 gigatavun SSD-asemaa. Olisihan se mukava, mutta samat edut ja nopeat käynnistysajat löytyvät myös pienemmistä SSD-asemista, joiden hinta on jo paljon parempi kukkarolle. Mielestämme 120 GB asemilla on tällä hetkellä optimaalinen hintataso. Silti tarvittaessa Windows ja muutama muu nopeasta asemasta hyötyvä sovellus mahtuvat myös puolet pienemmälle 60 GB asemalle.Vaikka tässä artikkelissa testatut 60/64 GB asemat eivät suorituskykynsä puolesta pärjää täysikokoisille malleille, ne ovat silti erittäin nopeita. Eli jos budjetissa on varaa panostaa juuri 64 GB SSD-asemaan, voimme luottavaisin mielin suositella Samsungin 64 GB 830-mallia. Sen tulokset ovat olleet tasaisen hyviä kaikissa testeissä ja siitä syystä sille annetaan myös Tom's Hardwaren suositusleima.

Halvimpien SSD-asemin hinnoittelu on hyvin tasaista eikä eri valmistajien SATA 6 GB/s -mallien välillä ole juuri eroa. Tämän artikkelin asemien hinnat sijoittuvat kaikki 120 - 130 dollarin välimaastoon, mutta silti Samsungin asema tarjoaa hinnalle parhaiten katetta.

Alkuperäinen artikkeli: 60/64 GB SSD Shootout: Crucial, Samsung, And SandForce
Alkuperäisen artikkelin kirjoitaja: Andrew K

Kommentoi artikkelia