60/64 GB SSD-vertailu: Crucial, Samsung ja SandForce

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

Huippunopeuksia esitteleviä testejä lukiessa on helppo unohtaa, että pienemmän kapasiteetin SSD-asemat ovat itseasiassa myös hitaampia. Tässä artikkelissa käydään läpi nopeasti lisääntyviä 60/64 GB kapasiteetin malleja ja tarkastellaan mihin ne sijoittuvat isompiinsa verrattuna. Lopussa tarjotaan myös suositus aseman suhteen.

Thaimaan syksyiset tulvat ovat aiheuttaneet paljon puhetta kiintolevyjen hintojen noususta ja kaikki lisää tallennustilaa lähiaikoina ostaneet voivat todistaa hinnannousun olevan todellista.
Kaikista hintapiikeistä huolimatta magneettinen tallennusmedia on silti äärimmäisen halpaa. Seagaten 2 TB Barracuda-aseman hinta on vain 135 dollaria, mikä tekee vain 0,07 dollaria gigatavua kohti. Se on äärimmäisen halpaa verrattuna SSD-asemiin, jotka yleisesti ottaen maksavat vähintään 100 dollaria jo 64 gigatavun mallin kohdala.

Kaikkien pitäisi kuitenkin jo tässä vaiheessa tietää, kuinka suuren ja myös käytännössä tuntuvan nopeusedun SSD-asema tuo peruskokoonpanoon. Mielestämme SSD-aseman premium-hinta on hyväksyttävissä kun hyödyt otetaan huomioon ja lisäksi järkevillä valinnoilla voi säästää hankinnoissa pitkän pennin. Me kannatamme tallennustilan jakamista eri tasoihin ja eri käyttötarkoituksiin. Vaikka Tom's Hardwaren artikkeleissa keskitymme yleensä massiivisiin 256 tai jopa 512 gigatavun SSD-asemiin, omat rahamme sijoitamme kuitenkin mieluummin 64 - 128 GB asemiin.

Asemaa valitessa on kuitenkin hyvä muistaa, että pienemmän kapasiteetin SSD-asemat eivät ole nopeutensakaan puolesta samalla tasolla kuin valmistajien testiin lähettämät suuren kapasiteetin mallit. Erojen syyt on helppo ymmärtää erittäin pienten SSD-asemien tapauksessa, kuten esimerkiksi Intelin vanha X25-V, joka voi hyödyntää vain viittä kaikista 10 tarjolla olevasta NAND-kanavasta. Mutta miksi jopa optimaalisesti säädetyt arkkitehtuurit kärsivät hitaammasta suorituskyvystä kokoskaalan alapäässä? Asiaa käytiin läpi aiemmassa Crucial m4 -aseman testissä:

"Pelkkä kaikkien kanavien yhtäaikainen hyödyntäminen ei riitä niiden kaikkien tehokkaaseen täyttämiseen. Nopeuteen vaikuttavat muistipakettien määrä kanavaa kohti, siihen vaikuttaa yksittäisten muistipiirien määrä pakettia kohti. Muistipiirin tiheydellä on merkitystä. Merkitystä on myös aseman ohjaimen sovelluksen muokkauksilla ja optimoinneilla.".Silti mielestämme jopa 60/64 gigatavun asemien suorituskyky on niin hyvä, että niitä käytetään testikokoonpanoissa ja toimistokoneissa. Emme tietysti halua, että luotat niiden suorituskyvyssä pelkkiin vakuutteluihin, vaan tarjoamme tietysti myös kouriintuntuvia tuloksia sanojemme tueksi. Otimme siis testattavaksi SSD-asemia, jotka perustuvat Samsungin, Marvellin ja SandForcen tekniikkaan näyttääksemme, mihin pienemmän budjetin asemilla todellisuudessa päästään.

Hieman yllättäen testikriteereiden mukainen valikoima on kohtuullisen pieni. Testattavaksi valikoitui 64 GB Crucial m4, 64 GB Samsung 830 sekä kaksi 60 GB asemaa, jotka perustuvat SandForcen toisen sukupolven ohjaintekniikkaan. Mutta miksi vain kaksi SandForce-asemaa eikä yhtä mallia kaikilta SandForce-pohjaisia asemia myyviltä valmistajilta. Siihen on olemassa vastaus. Ensiksikin meillä on työn alla erillinen pelkkien SandForce-asemien testi. Lisäksi valintaan on toinenkin syy, josta lisää seuraavalla sivulla.

Kommentoi artikkelia