Langattomat verkot: yhdeksän 802.11n reititintä testissä

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

Belkin N150 ja N1 Vision




Emme aio käyttää paljoa aikaa näihin laitteisiin, sillä Belkin on uudistamassa koko reititin-linjastonsa. Testattuamme nämä kaksi nykyistä mallia, näemme syyn tälle. Ensinnäkin N150 (30€), on yksi ensimmäisistä 11n-speksiä käyttävistä reitittimistä ja siinä on vain yksi antenni. Näitä markkinoidaan "lite" tai "150" -malleina koska yhdellä radiolla ja antennilla ne eivät pysty hyödyntämään 3x3 MIMOa eivätkä täytä oikeita 802.11n vaatimuksia edes käyttämällä 40 MHz kanavamoodia. Ainoa syy tähän on tiputtaa yksikköhintaa, mutta kun voit saada kunnollisen 11n-reitittimen maksamalla vain 10€ enemmän, 150-variantin ostossa ei paljon järkeä ole. Ja tietenkin Belkin julkaisee pian 150/Lite "Basic" -mallin hintaan 34,99$ (toim. huom. $-hinnoilla olevien tuotteiden saatavuus Suomesta voi olla heikkoa tai olematonta). Jos kiinnostaa. N150 löytyy neljä 10/100 liitäntää, eli vain välttämättömimmät, ja suurin piirtein siinäpä se onkin.



N1 Vision (119,99$, ei enää valikoimissa Suomessa) tekee toisenlaisia virheitä. Epäilemättä tämä on näyttävän näköinen laite hoikassa pystyasennossa kolmen antennin pilkottaessa takaa, ja näppärä LCD joka näyttää WAN ja LAN nopeudet, liitettyjen laitteiden määrän, niiden nopeuden, hetkellisen liikennemäärän ja kellonajan. Kelloja ei voi olla koskaan liikaa. Muut myyjät ovat myös tehneet omat LCD-virityksensä. D-Link jopa kutsuu OLED- ja LCD-pohjaisia mallejaan "vihreinä". Kertokaa meille joku miten tarpeettoman näytön lisääminen auttaa sähkönkulutuksessa? Voit vaihtaa näytön eri tietoja näytön oikealla puolella olevalla ohjainpaneelin avulla. Toivottavasti pidät reitittimesi esillä etkä kaapissa.



Onko N1 Vision muutakin kuin nätti naama? Belkin tarjoaa neljä gigabitin porttia, asennuksen ilman CD-levyä ja useampia SSID:tä. Tykkäämme tästä ominaisuudesta niiden puolesta joiden verkkoon liittyy usein vieraita tai haluavat vain houkutuslintuja sota-ajureille. Voit luoda näkyvän "vieras" SSIDn näille vierailijoille samalla kun oma SSID pysyy piilossa ja salattuna. Kaikenkaikkiaan N1 Vision on erittäin ystävällinen reititin. Harmi vain sen hintalappu vastaa seksikästä ulkoasua, muttei sen suorituskykyä. Toivomme uusien Belkin reitittimien tuovan lisää suorituskykyä nykyiseen verrattuna, mutta Belkinin sivuilla listatut tekniset tiedot eivät anna meille paljoa syytä odottaa radikaalia muutosta. Vetonaula "appsit" kuten "Torrent Genie" ja "Bit Boost" näyttävät uusilta nimiltä vanhoille ominaisuuksille.

Kommentoi artikkelia