Langattomat verkot: yhdeksän 802.11n reititintä testissä

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

ZyXEL X550N




Arvostellessamme ZyXELin tuotteita vuosien aikana saimme kuvan siitä, että yrityksen pitäisi olla suositumpi kuin mitä se on. ZyXEL on yksi D-Linkin tapaisista "teemme vähän kaikkea" yrityksistä, printtereistä palvelimiin ja virranjakajiin. Marginaalit lienevät niin pienet verkkolaitteiden puolella että toimijoiden on kehitettävä laajempia tuoteperheitä tienatakseen. Kun yrität tehdä kaikkea kerralla, luultavasti et tule tekemään mitään erityisen hyvin, ellei taskusi ole täynnä rahaa.

ZyXEL ei ole koskaan häikäissyt meitä innovoimalla, mutta se ei ole myöskään pettänyt meitä. X550N (99,93$) sopii kuvioon: tylsä ulkoa, mielenkiintoinen sisältä, tarpeeksi suorituskykyä ja laadukas rakenne kohtuuhinnalla tekevät paketista houkuttelevan.



Merkkinä siitä kuinka vakavissaan ZyXEL on laitteistaan, reitittimen manuaali on yli 300-sivuinen ja siitä löytyy yli 300 taulukkoa ja kuvaa. QoS on oletuksena, kaistamonitorikin suhteellisen yleinen, mutta entäs kaistamonitori joka mittaa erilaisia liikennetyyppejä? Mielenkiintoista? Asennusvelho tulee kuudella eri kielellä. Reititin/liityntäpiste -valinta löytyy hallintavalikoista (vaikka pidämme enemmän ulkoisesta kytkimestä). ZyXEL laajentaa perus QoS-toiminnallisuutta tarjoamalla WiFi Multimedia (WMM) QoS -priorisoinnin äänen, videon, "best effort", ja taustaliikenteen mukaan, sekä useita yleisiä ohjelmaprofiileja ja konfiguraatiotilan jossa voit tehdä omia QoS-profiileja.Tämänlainen hallinnan syvyys heijastelee ZyXELin suurta läsnäoloa yrityspuolella. Jos et pidä 24x7 langattomasta lähetyksestä, käytä integroitua aikataulumatriisia disabloidaksesi laite haluamasi aikana. Tämän reitittimen syvyyksistä löytyy todella paljon hienoa toiminnallisuutta johon uppoutua unohtaen että ZyXEListä puuttuu USB-portti NAS ja FTP-toiminnallisuudelle, eikä siinä ole mediapalvelinominaisuuksia tai muutakaan modernin kuluttajan mukaavuksia. Kaikenkaikkiaan tämä reititin on bisnes- ja tuottavuusvetoinen, ei viihdettä varten.



Ulkoapäin X500N on täysin tavallinen: valkea ja yksinkertainen, kolmella irroitettavalla 2 dBi antennilla, WPS-napilla ja viidellä gigabitin Ethernet LAN ja WAN portilla. Olisi ollut todella mielenkiintoista testata X550NH joka korvaa X550Nn 2 dBi antennit 6 dBi korkeavahvistuksisilla, mutta emme saaneet tätä varianttia arvosteluumme. Voit ostaa ANT1106 antennipäivityksen 45,1$ hintaan, mikä on outoa kun koko X550NH maksaa vain 117,27$.

Kommentoi artikkelia