Langattomat verkot: yhdeksän 802.11n reititintä testissä

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

Linksys WRT610N




Linksys on pitkään ollut suosittu reititinbrändi. Tuotteet ovat yleensä yksinkertaisia, kestäviä, hyvin tuettuja ja vastaavat suorituskykyodotuksiin. Käsitellessä aiempia Linksys-malleja emme ole keksineet monia vikojen aiheita, muttei myöskään paljoa ylistettävää. Pelkästään katsomalla WRT610N (165€) mietimme josko asiat olisivat tällä kertaa muuttuneet. Tämä kaksikaistainen kaunokainen ei yritä häiritä LCD-näytöillä. Sen sijaan virtaviivainen profiili, kiiltäväpintainen ja pyöristetty kuin urheiluauto, uhkuu yksinkertaista eleganssia ja nopeutta.



Markkinoilla on kahdenlaisia kaksikaistaisia reitittimiä: niitä jotka antavat sinun yhdistää 2,4 GHz tai 5,0 GHz kautta tai niitä (kuten WRT610N) jotka antavat sinun käyttää molempia yhtäaikaa. Simultaneous dual-band (SDB) ei tarkoita, että saat yhdistettyä molemmat radiot supernopeaksi yhteydeksi jolla saisit 600 Mb/s reitittimen kahdesta 300 Mb/s toiminnosta. Sen sijaan eri asiakasyhteydet voi liittää käyttäen kumpaa tahansa taajuutta tilanteeseen sopien. Esimerkiksi saatat haluta streamata videota media-laajennukseen yli 5,0 GHz taajuudella, sillä siellä on luultavasti vähemmän häiritsevää liikennettä normaalin PC-datan liikkuessa 2,4GHz taajuudella. Testiympäristömme takia odotimme näkevämme huomattavasti nopeampaa suorituskykyä 5,0 GHz kaistalla, mutta tulokset näyttivät samanlaisia numeroita molemmille kaistoille useissa (muttei kaikissa) testeissä. Ehkä tästä syystä jotkut ovat SDBn turhakkeena. Me olemme eri mieltä. Tilanteessa jossa 2,4 GHz kaista on ruuhkainen, 5,0 GHz täysi suorituskyky sattaa olla suureksi avuksi.

kiiltävän kuoren alla WRT610N pitää sisällään neljä gigabitin Ethernet-porttia, QoS-asetukset ohjelma- ja porttikohtaisesti sekä yksi USB-portti ulkoiselle tallennustilalle. Tämän avulla voit luoda käyttöoikeuksilla NAS, FTP-palvelimen ja UPnP/DLNA media-palvelimen. WRT610N ei häikäise läpimurto-ominaisuuksilla, mutta pitää huolen perusasioista sekä ylimääräisistä palvelin-, QoS, ja tilaratkaisuista joita useimmat käyttäjät haluavat ja kuten tulemme näkemään, omaa suorituskyvyn joka antaa hinnalle vastinetta.



Huom: Vain muutama päivä ennen julkistusta, Cisco paljasti sen uuden E-sarjan reitittimet. Huippumalli tässä ryhmässä on E3000, joka näyttää pientä kosmeettista muutosta ja mukaan ympättyä Cisco Connect softaa (pääasiassa vierasliityntään ja lapsilukkoasetuksiin) lukuunottamatta täysin WRT610 kopiolta. Käytännössä Cisco Connect on yksinkertaisesti siistitty versio Network Magic Basic -softasta joka tulee WRT610n mukana. Emme ole varmoja että nämä kaksi mallia toimivat identtisesti, mutta kuudella sisäisellä antennilla 2x2-matriisissa samankaltainen teho ei yllättäisi.

Kommentoi artikkelia